onsdag 12 december 2012

Hur blir man Generaldirektör?


Efter att ha slirat runt på illa plogade parkeringsplatser, hämtat paket, skickat paket .. går inte att göra på samma ställe .. varit på apoteket, djuraffären och köpt julklappar till allas hundar(?), avslutat julklappsinköpen till alla som bör ha sådana och handlat massor av blytunga livsmedel samt packat upp och packat in det jag släpade hem .. så landade jag framför datorn.

På Expressens debattsida finns ett inlägg från Kjell-Olof Feldt, där han skriver om behovet av ideologiska vägvisare och efterlyser större ärlighet i Socialdemokraternas nya partiprogram, när det gäller välfärdsproblemen i förhållande till skatterna.

Förmodligen är det något fel på mig, eftersom jag helt plötsligt kände ett starkt behov av att förkovra mig i ämnet generaldirektörer?

Jag googlade ..

1. Hur blir man Generaldirektör
2. Vem blir Generaldirektör,
3. Vad gör en Generaldirektör och
4. Vad kostar alla Generaldirektörer?

Ja, inte blev jag särskilt mycket klokare men det jag kom fram till var;

1. En generaldirektör ska utses efter "förtjänst och skicklighet", men troligast verkar vara att utnämningen är en slags belöning för utförda tjänster, för att bli av med någon som man ledsnat på eller för att placera någon som känns lite obekväm i största allmänhet.

Rekryteringsprocessen är JÄTTEHEMLIG och sker utan att någon vet hur det gått till eller vilka som varit inblandade. Den som tror att det finns ett öppet anställningsförfarande där man väger in begrepp som "förtjänst och skicklighet" hos de sökande, har nog fått det hela om bakfoten. Inte ens de närmast inblandade verkar vara nöjda med rekryteringsprocessen och ingen kan ställas till ansvar för en misslyckad Generaldirektör.

 Men, eftersom det handlar om ett tidsbegränsat förordnande, så kan en misslyckad Generaldirektör aldrig få sparken .. vilket känns lite onödigt dyrt med tanke på omsättningen.

2. Om du vill bli Generaldirektör bör du alltså ha, eller ha haft, en politisk eller administrativ befattning inom stat eller landsting. Om du är, eller har varit, statssekreterare eller anställd i riksdagskansliet ökar chanserna betydligt. Som Generaldirektör kan du ha hur kul på jobbet som helst eftersom du får behålla din titel och lön, även om du ombes lämna myndigheten i förtid, vilket känns som bra anställningsvillkor för alla utom för skattebetalarna
.
3. Vad en Generaldirektör egentligen gör, var betydligt svårare att greppa?

Jag kollar upp ledningen för en av landets minsta myndigheter, Myndigheten för radio och tv, som bara har tre avdelningar .. för tillstånd, tillsyn och verksamhetsstöd .. med bara 25 anställda, där kanske det finns arbetsuppgifter för en Generaldirektör? Men vilken nytta gör själva myndigheten? Jag hade ingen aning om att den ens fanns?

Men på landets största myndighet, Försäkringskassan, där finns det minsann en rejäl organisation med Generaldirektören i toppen;

chefen för Generaldirektörsstaben,

chefen för Ekonomistaben,

HR-direktören som är chef för HR-staben .. HR står för Human Resourses vilket gör mig förvånad? Vad är det för fel på "Mänskliga Resurser" när det handlar om svensk försäkringskassa? Är HR-staben del i ett internationellt sammanhang .. och i så fall hur och varför?

Kommunikationschefen .. som inte verkar ha en stab? En helt vanlig avdelning, kanske?

chefen för Säkerhetsstaben,

chefen för Rättsavdelningen,

chefen för Försäkringsprocesser,

chefen för Analys och Prognos,

chefen för IT,

chefen för Lokala försäkringscenter,

chefen för Nationella försäkringscenter,

chefen för Kundcenter/Självbetjäning,

chefen för Verksamhetsstöd
.
Generaldirektören har alltså en hel drös chefer, en och annan direktör och deras staber att luta sig mot, så jag antar att det enda som återstår är att godkänna resultaten och att boka julbord och personalfester?

Om du sedan är 55 år när förordnandet går ut .. och det är du nog om du lyckats bli generaldirektör .. så behöver du aldrig jobba mer eftersom det finns en generös inkomstgaranti på 50-55% av lönen fram till pensionen.

Det låter som rimliga villkor och arbetsuppgifter .. men hur är lönen?

4. Vad kostar alla Generaldirektörer och hur många är de? Det är lite oklart, men jag uppskattar det till mellan 110-115 st, oräknat de som "straffat ut sig" och inte längre har någon myndighet att beställa julbord till, utan får nöja sig med lön och titel. I regeringskansliet fanns det till exempel 7 stycken myndighetslösa generaldirektörer förra året.

Lönen varierar mellan ca 65.00 - 144 000 kr i månaden, men jag hittade en  lista hos DN från förra året, som redovisar löner för åtminstone 107 Generaldirektörer .. eftersom Migrationsverket, Kriminalvården, BRÅ och Energimyndigheten då bara hade tillförordnade generaldirektörer. Listan innehåller givetvis inte heller de generaldirektörer som saknar myndighet att beställa julbord till!

Tillsammans kostar de 107 Generaldirektörerna ca 9.908 885 kr .. i månaden. Över 10 000 000 kr i månaden om vi räknar in de oräknade och de odugliga!

Över 120 000 000 om året!

Jösses!

Och då tänker jag .. det spelar nog ingen roll vilka ideologiska vägvisare det finns i ett partiprogram eller hur ärligt eller oärligt partiernas företrädare framför sitt budskap. För om vi inte tror på eller litar på .. eller till och med föraktar .. budbäraren, så litar vi nog inte på budskapet heller, oavsett vad det innehåller.

Generaldirektörer är oavsättliga chefer för statliga myndigheter. När de utses får de vanligtvis ett förordnande på sex år, som sedan kan förlängas med tre plus tre år.
En generaldirektör som lämnar sitt uppdrag i förtid blir generaldirektör i regeringskansliet tills förordnandet går ut.
En generaldirektör som fyllt 55 och varit generaldirektör i minst sex år får en inkomstgaranti på 50–55 procent av lönen fram tills pension. Garantin räknas av mot andra inkomster. Är personen 62 år och har varit generaldirektör i minst 12 år är garantin cirka 65 procent av lönen fram till pension.
Den som inte uppfyller kriterierna får efter avslutat förordnande ett avgångsvederlag på två år som räknas av mot nya inkomster.

SvD, SvD, DN,

3 kommentarer:

  1. OT
    Any jag har skrivit en kommentar inne hos Trollan som är lite riktad till dig med ;)

    SvaraRadera
  2. Hmm .. jag ilar till Trollan! :-)

    SvaraRadera
  3. Any, jag har svarat dig hos Trollan. :-)

    SvaraRadera