Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 13 augusti 2013

Ja du, Karin Pettersson, jag önskar också att ..


..  vi kunde diskutera välfärdsproblemen lite mer förutsättningslöst och utan att dela ut pekpinnar och anklagelser åt höger eller vänster.

För i den bästa av alla världar .. tar alla ansvar för sin egen ekonomi. Lånar inte mer än vad som går att betala tillbaka, konsumerar inte på kredit och tror inte att lycka går att köpa för pengar. Ingen har någonsin blivit lyckligare av en exklusivare bil, en ny inredning som ger likes på facebook, ett par nya bröst eller nya skor som bara kan bäras vid tillställningar där bäraren sitter större delen av tiden.

(Men .. som shopoholic kan jag erkänna att det ger en positiv kick medan det pågår, även om det svider efteråt.)

I den bästa av alla världar .. är varje deklaration ett under av ärlighet och ingen letar efter kryphål för att slippa betala skatt.

I den bästa av alla världar .. gör den som får en sjukdomsdiagnos som kräver en total förändring av livsstilen, sitt allra yttersta för att uppfylla de kraven för att slippa kostsam sjukvård och framtida handikapp. (Sluta röka, avstå från alkohol, gå ner i vikt, äta hälsosammare, motionera mer osv osv.. det låter lätt och är jättesvårt!)

I den bästa av alla världar .. söker varje arbetslös vilket arbete som helst i väntan på det arbete de verkligen vill ha, även om lönen inte är högre än det bidrag/ersättning som samhället erbjuder.

I den bästa av alla världar .. ger vi alla en röst till dem som inte själva kan göra sig hörda .. svårt sjuka, psykiskt sjuka, missbrukare/hemlösa, psykiskt funktionshindrade och dementa äldre .. så att de kan få ett värdigt liv, INNAN vi kräver hjälp och stöd i situationer som vi själva kan påverka.

I den bästa av alla världar .. gör vi alla vårt bästa för att bidra i ett gemensamt samhälle, genom att göra det vi kan, även om det är aldrig så lite och inte betalar sig bättre än att inte göra något alls.

I den bästa av alla världar .. finns det ingen som friserar sanningen för att få del av skattemedel från sina medmänniskor.

I den bästa av alla världar .. finns det ingen som avsiktligt lämnar oriktiga uppgifter för att få studiestöd, bostadsbidrag, ersättning för tillfälligt vård av barn eller andra bidrag som betalas av andra skattebetalare.

I den bästa av alla världar .. är sjukförsäkringen något som endast nyttjas av den som är verkligt sjuk och aldrig någonsin i något annat sammanhang. (Och kom nu inte och säg att det inte förekommer! Jag har själv känt att "jag inte orkar", varit trött, vantrivts på jobbet, känt mig "lite krasslig" eller haft diffusa magsmärtor  för att få vara lite ledig .. och låtit andra betala. Jag kan knappast vara ensam om det?)

I den bästa av alla världar .. fuskas det inte med medlemssiffror i föreningslivet eller i politiken och ingen söker heller ersättning för studieresor som enbart är fritidsresor, kurser utan deltagare eller representationsmiddagar utan representation.

I den bästa av alla världar .. söker varje riksdagsledamot aktivt nytt arbete så fort uppdraget upphör och ingen försöker att trixa till sig ett liv där ett eget bolag tar hand om arbetsinkomsten medan ex-politikern lever på sin politikerpension. Och i den bästa av alla världar så är en medlemsfinansierad fackförening inte en underavdelning till ett politiskt parti med ledare som anser sig stå på jämställd fot med en av världens mäktigaste män. (Jag undrar verkligen vad president Obamas stab tänkte när de läste mailet från de mäktiga fackpamparna i Sverige?? Förhoppningsvis tyckte de att det vara lika underhållande som många av oss här hemma tyckte?)

I den bästa av alla världar .. tar vi ansvar för varandra, ser varandras ensamhet och utsatthet och räcker ut en gratis och frivillig hand när vi ser att det behövs.

I den bästa av alla världar .. är människan god, ärlig, medkännande, ansvarsfull och medveten om att det som staten betalar först har inbetalats i form av skatt på andras arbete eller satsningar på företagsamhet.

I den bästa av alla världar .. inser vi att verklig fattigdom inte kan mätas i kapitalvaror utan i vårt förhållande till våra medmänniskor och i den bästa av alla världar är inte solidaritet och empati tomma politiska slagord i den osolidariska och empatilösa jakten på makten.

Den bästa av alla världar .. finns den??


Eller, rättare sagt .. går den att skapa med hjälp av politiker, deras hangarounds och deras journalistiska stödtrupp?

AB, AB,

15 kommentarer:

 1. I den bästa av världar... skulle alla ta Aftonbladets djuplodande politiska analyser på det allvar de förtjänar. ;)

  SvaraRadera
 2. Fnordspotter .. I den bästa av världar så tror jag inte ens att Aftonbladet finns? ;-)
  I varje fall inte med stöd av skattebetalarnas pengar.

  SvaraRadera
 3. I den bästa av världar skulle alla göra som jag och ha samma attityd som jag. :-)

  Men, det spelar liksom ingen roll för alla som har mer makt än mig är så enormt kreativ i sin förmåga att hitta på djävulstyg. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Synd att den bästa av världar.....bara är en utopi....:-(

  SvaraRadera
 5. Karin P sitter nog på ett rosa moln och gungar,fast hon kunde passa på att kasta en blick ner på den verkliga världen och se hur det ser ut där.Hon skulle nog bli förskräckt.

  SvaraRadera
 6. I den bästa av världar finns inte ens Aftonbladet, det håller jag med om. Men skattepengar? De får väl inga skattepengar, de har åtminstone inget presstöd. Det har ingen av kvällstidningarna. Sorgligt nog klarar de sig utmärkt ändå.

  SvaraRadera
 7. Malin .. fel av mig. Men jag hade nog en annan artikel av Karin Pettersson i bakhuvudet.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article15833845.ab

  vilket mottogs så här .. http://www.friatider.se/aftonbladet-kraver-dina-skattepengar

  SvaraRadera
 8. Kan man ha fri invandring i en välfärdsstat?
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 9. Ja du, Bo Adolfsson .. i den bästa av alla världar så finns det arbete och bostäder åt alla, vilket förmodligen gör att frågan inte ens behöver ställas?

  SvaraRadera
 10. Ja du, anybody... då lever vi tydligen i den bästa av världar här i Sverige eftersom frågan inte behöver ställas eller ens får ställas!
  Var finns den intellektuella heder-
  ligheten när politik diskuteras?
  Handlar inte all politik om att prio-
  ritera. Vem ska få vad och vem ska betala?
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 11. Om media- och tyckarbranschen skalades ner till en femtedel av nuvarande storlek skulle det kanske kunna bli något av det på sikt. Som det är nu vill man (jag) knappt ta del av några tyckarsidor i tidningar (vilket är 90% av materialet) eller debatter och soffor på TV. Jag kräks faktiskt lite när jag ser samma människor i en evig rundgång överallt säga samma saker i soffor och på kultursidor år efter år. Vill inte! Skiter därför i det och läser utländsk media istället.

  SvaraRadera
 12. Nej tyckarsofforna har jag skippat för länge sen,för hur spännande och intressant är det det med samma folk som sitter och säger samma saker och maler på och maler på och är SÅÅÅÅ... mycket klokare än oss,och för att inte tala om hur mycket godare dom är.Det enda undantaget jag kan komma på är Janne Josefsson,då blir det i alla fall drag under galocherna.

  SvaraRadera
 13. Så sant mona :) Josefsson vet man inte var man har alla gånger heller. Gräv13 debaclet med Sveland var en höjdare som lämnade Sveland totalt avklädd. Jag kommer aldrig att ta henne på allvar efter det.

  SvaraRadera
 14. Sveland är väl själva prototypen för dom här tyckarna och ibland är skadjeglädjen riktigt härlig.

  SvaraRadera