Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 11 augusti 2013

Narcissistiska människors självbild???????


Varje dag skriver mer eller mindre kända svenskar .. övertygade om sin egen förträfflighet .. krönikor och/eller debattartiklar i våra kvällstidningar. Inte allt för sällan blir det en beskrivning av deras egen fantastiska verklighet, fasta och korrekta ståndpunkter i diverse samhällsfrågor eller oerhört intressanta vardagsupplevelser.

Gemensamt för dem alla är att de, på fullt allvar, verkar tro att de är älskade av alla, är begåvade över genomsnittet och därför kan påverka folkopinionen i önskad riktning.

Vi får veta ALLT om barndomsupplevelser .. som vi alla har haft, föräldrarelationer .. som de flesta känner igen både som barndomsminnen eller som föräldrar och små ytliga relationsproblem som förekommer i de flesta familjer.

Det är inte av en händelse. Berättelserna är förpackade i en bättre förpackning än våra egna .. vackrare fru, mer känd man, föräldrar som antingen var högre eller lägre på samhällsstegen än våra egna, en betydligt mer spännande umgängeskrets och inkomster/konsumtion som krönikören/debattören tar för givet är utom räckhåll för läsaren.

Men ÄNDÅ så ska vi känna igen oss .. och tycka att skribenten är PRECIS SOM EN VANLIG MÄNNISKA .. trots sin osannolika framgång och upphöjelse.

Det är för det mesta rätt underhållande att läsa.

Men ibland undrar jag varför ingen redaktör griper in, pekar på de grövsta osannolikheterna  och tvingar dem att skriva om.

Dogge Doggelito skrev två debattartiklar som han egentligen borde ha fått hjälp och stöd med och Alex Schulman .. som borde ombetts googla på narcissism och tänka över sitt ämnesval .. skriver idag om sommarpratarnas narcissistiska självbilder i största allmänhet och Lasse Kronér och Elin Klings i synnerhet.

Han  kallar sommarpratarnas skildringar av sina liv och sina karriärer för vansinne, begär att SR ska höja kraven och avslutar med - "Och när vansinnet lagt sig kanske i alla fall ett par av dem skulle lyfta blicken och förstå att de lever i en värld som är fylld av underbara berättelser. Och att alla inte rör den egna personen."

Och då mår jag lite illa, får en riktig kväljande sockerchock .. för vem är väl Alex Schulman om inte den som byggt hela sin karriär på berättelser som "rör den egna personen"?

2009 fick han själv möjligheten att berätta i "Sommar i P1". Och då talade han om SINA viktigaste kvinnor .. mamma, hustru och dotter.

Han turnerar runt med en "show" som handlar om Alex Schulmans bekräftelsebehov, har skrivit en bok som handlar om HANS upplevelse av hustruns skönhet, och jag väntar förgäves på uppföljaren som då borde handla hennes själ/intellekt .. dvs det som tydligen inte fick plats i första boken?

Alex Schulman har också en pod tillsammans med Sigge Eklund .. som handlar om Alex och Sigges "egna personer" och det är inget fel med det .. för ALLA människor bär på underbara eller intressanta berättelser .. även Lasse Kronér och Elin Kling. Men det är inte alltid berättelsen är ett uttryck för en narcissistisk självbild, vi avgör ju själva, precis som Alex Schulman, vad vi vill lämna ut av det som vi anser vara privat.

Lasse Kronér till exempel .. han kanske inte ville fylla en timme med berättelser om sin uppfattning om sin pappa eller mamma utan föredrog att presentera sig själv .. eftersom SR:s sommarprat går ut på att lyssnaren ska få lära känna en utvald person bättre än vad vi kan utläsa av den torftiga mediabilden.

Men visst förstår jag att det är surt att bara bli utsedd till sommarpratare en enda gång, när så många ointressanta personer får chansen utan att ha något annat att komma med än narcissistiska betraktelser som rör den egna personen .. eller hur det nu var han menade??Dagens ordspråk handlar om att spotta snus i motvind och att kasta sten i glashus.

2 kommentarer:

  1. Nu har du missat det viktigaste om Alex, han allena han, är Guds gåva till lyssnarna och läsarna. Har du missat det? Dessutom finns bara hans fru, barn och mor i detta universum som vi andra dödliga tror vi ingår i. Egotrippade sa Bill, Alex Schulman sa Bull.

    SvaraRadera
  2. Ja nu blev det mer än konstigt.Är väldigt kluven vad gäller den mannen,han måste ha en kaotisk bild av sig själv och andra.

    SvaraRadera