onsdag 21 augusti 2013

Jag ser att Aftonbladet har ..


.. tagit bort möjligheten att knyta blogginlägg till debattartiklarna. Det förvånar mig inte alls och jag tar för givet att det kommer att bli permanent?

För det måste ju vara förödande att planera ett drev, en attack på person eller parti eller påhittade "nyheter" som ska planteras som framtida frön till "absoluta sanningar" .. och sedan bli totalt tillintetgjort av faktabaserade blogginlägg skrivna av kunniga människor med betydligt mer på fötterna än journalisterna eller chefredaktörerna.

Det var länge sedan Expressen tog bort den möjligheten och .. som sagt .. det har förvånat mig att Aftonbladet inte gjort det tidigare .. det har ju varit en hel del pinsamma bottennapp ibland, eller hur?

Men även om detta gör att vi inte längre kan läsa vad Johan Westerholm, Martin Moberg och Peter Högberg har att tillföra till de rubriker som är avsedda att stötta det egna partiet i valkampen så förhindras läsarna också från att ta del av det, som till exempel, Ann Helena Rudberg, Den hälsosamme ekonomisten, Sven-Erland, MariaHagbom ,Mina Moderata KaramellerDen sjätte mannen och Cornucopia skriver, vilket utarmar debattklimatet totalt.

Rädslan för att genomlida en valrörelse där "budskapet" plockas sönder och samman av pålästa och kunniga debattörer verkar vara mer än vad Aftonbladets redaktion härdar ut med?

Tjafset i kommentarsfältet får däremot vara kvar, där springer de flesta lydigt i önskad riktning och kunskapsnivån brukar inte vara överdrivet hög. Men det är det förmodligen ingen annan än de närmast inblandade som läser. Själv brukar jag ge upp efter de första 6-8 kommentarerna, för då vet jag hur de följande ser ut.

Men jag förstår Aftonbladets beslut. Efter katastrofresultatet med Littorin-scoopet och med tanke på den nuvarande kvaliteten på ledarartiklarna så skulle inte jag heller vilja riskera att bli synad offentlig genom en hel valrörelse som betyder såååå mycket.

Nu väntar jag med spänning på landets första renodlade nättidning som tar tillvara på kompetensen hos de gratisskribenter som tillför .. i alla fall mig .. en mycket bredare och djupare syn på de samhällsproblem eller framtidsvisioner som döljs av kvällstidningarnas skandalrubriker.


13 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. ... och blogginlägg blir abuseanmälda och bortplockade i stor skala när de skriver saker som inte passar. Även när allt i dem är belagt med källor.

  Och nej, givetvis har vi har inga problem med debattklimatet i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Fnordspotter .. jag skulle bli förvånad om DN och SvD inte följer efter kvällstidningarna. Yttrandefrihet och debattinlägg är för värdefullt för att slarvas bort på "vanligt folk"!

  Men korta kommentarer hörs inte så tydligt bland många röster så det kan man kosta på sig .. dessutom så syns det inte så tydligt när de blir "bortredigerade".

  SvaraRadera
 4. Det är en enorm kvalitetsskillnad om man jämför bloggarna som du räknade upp och tidningarna. Följer man bloggarna så får man så många vinklar och olika synsätt som ger en något att fundera över till skillnad från särskilt AB. Där är det som att läsa en tom blank vägg.
  Sen bara älskar jag den sjätte mannens humor.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker - med risk för att låta melodramatisk - att den svenska luften börjar bli riktigt, riktigt obehagligt kvav att andas.

  SvaraRadera
 6. Enda sättet för slaskpressen att på sikt överleva är nog att anställa de seriösa politiska bloggarna som krönikörer// Susanna Svensson

  SvaraRadera
 7. Fnordspotter-Ja,vi får snart ha syrgas.Men allvarligt vad kan vi göra?hur kan vi påverka? Tycker det börjar bli skarpt läge nu.

  SvaraRadera
 8. "Jag hatar dina åsikter och är beredd att dö för min rätt att förtrycka dem"

  -Valfri chefredaktör i gammelmedia

  Karlsson82

  SvaraRadera
 9. Mona: Blir det värre, så ptja... Danmark? :)

  SvaraRadera
 10. Jag tror nog du har helt rätt i din analys.

  Med vänlig hälsning

  Leroy

  SvaraRadera
 11. http://www.expressen.se/nyheter/hijabuppropet-sprids-nu-over-hela-varlden/

  så då vet vi "rasister och VISSA feminister"

  Är ordinerad mediatorka resten av helgen av maken.

  SvaraRadera
 12. Maja: Just den där formuleringen fick mig att lacka ur rejält. Det var en så uppenbar näsknäpp mot det svenska folket. Inte i en debattartikel, utan i en TT-artikel.

  Att sedan försöka finna stöd i utländsk media för att legitimera det debattklimat som råder i Sverige är sånt intellektuellt bedrägeri att det det nästan är skrattretande.

  SvaraRadera
 13. ojoj så bortgjord.Har pluggat riktig media i afton i smyg=)


  Citat:
  After the woman moved back to Sweden she has was called in to a meeting with Säpo which was a very frightening and disturbing experience for her.

  Säpo’s questions to her mainly concerned her husband, what Muslim acquaintances she had and what organisations she belonged to.

  They kept asking the same questions over and over in different ways until they finally said that they would not get any further with her and she was excused.

  Det försöker sälja in till FN att Sverige är rena helvetet för muslimer och kan inte komma på något hemskare än detta?

  Säpo har alltså frågat samma fråga många gånger! Undra hur FN som är vana att hantera tortyr, folkmord och andra otrevligheter ställer sig till de hemskheter som pågår i Sverige?

  Ska de fokusera på gasattacker i Syrien, folkmord i Rwanda eller kanske lägga allt krut på hemskheterna i Sverige där en muslim blev frågad samma fråga mer än en gång?

  Blir spännande att följa utvecklingen!" slut cit FB

  say no more.

  SvaraRadera