fredag 25 december 2015

Alla vet ..

.. att det finns många miljoner människor som väntar på chansen att kunna ta sig från trånga flyktingläger till södra Europa och vidare upp till, främst, Tyskland och Sverige.

Alla vet också att den största orsaken till de minskade flyktingströmmarna är årstiden, kylan, regnet och mörkret.

Alla vet. Det vill säga, alla utom regeringen och statsvetaren Ulf Bjereld .. sossen som vilar trygg i partiets verkställande utskott .. som anser att regeringen nu har sitt kanske bästa tillfälle under hela mandatperioden att försöka ta sig ur den onda cirkeln och istället få fokus på samhällsbyggarfrågor. Det handlar inte bara om att kommunicera sin politik utan även om att ändra politiken i sig – för att verkligen få en minskad arbetslöshet, få ett ökat bostadsbyggande.

Det dåliga förtroendet för ministrarna hänger samman med att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått dåligt i opinionen .. svamlar statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld vidare, i SvD.

Tänka sig .. men det var väl ingen som trodde att ett dåligt förtroende för landets högsta ledning skulle kunna höra ihop med en stark opinion för partierna i den sittande regeringen?

Eller tvärtom?

Trots att alla vet .. utom Ulf Bjereld, som verkar vara den ende som får analysera och kommentera regeringens vikande siffror .. att förändringar, ändrad politik och fokus på samhällsbyggarfrågor bara är andra ord för utredningar och nya kostsamma, politiskt valda, myndighetspersoner .. som i sin tur omorganiserar genom att tillsätta nya utredningar.

Se bara hur det står till inom polisen efter politikernas krafttag och satsningar.

Alla vet .. men när våren kommer så kommer också den stora förvåningen .. överraskningen, naiviteten .. käbblet om EU och nya meningslösa slag i luften fram till i november då det plötsligt påstås att alla "beslut" har "resulterat" i minskande flyktingströmmar som "bevisar" att .. NU, nu, vänder det!

Om regeringen ska kunna vända uppåt i opinionen krävs mer av beslutsamhet, anser den socialdemokratiske specialisten Bjereld.

Sant! Men då är det nog dags att de redan nu planerar och beslutar sig för hur de ska hantera den andra flyktingvågen som kommer över Europa nästa sommar. Den lär bli större än det vi hittills har sett.

Och med dagens regelverk får vi nog anta att antalet flyktingbarn .. vars ålder inte får ifrågasättas .. kommer att hamna på svindlande höjder.

Mer av beslutsamhet?

Hur i helsike ska Sveriges mest obeslutsamma, konflikträdda regering någonsin kunna uppbåda tillräckligt med beslutsamhet för att kunna fatta några som helst genomtänkta, nödvändiga, beslut?

Det snabbaste och mest aktiva beslut statsministern tagit hittills var väl när han befriade sig själv från ansvaret för landets krishantering och lade det på inrikesminister Ygeman.




Expr., Expr., SvD, GP,

6 kommentarer:

  1. Ha ha. Bra frågor, men ingen förväntar sig ett svar. Landets genom tiderna sämsta regering får hållas utan att avkrävas ngt svar. Eftersom landets genom tidernas sämsta media inte orkar höra svaret.

    Detta är svaret på dina frågor och det svaret kommer att gälla i många år framöver.

    V

    SvaraRadera
  2. Hej Anybody! Jag tycker att Löfven är mycket osynlig i sitt hemland, those day´s. Ygeman har ju tagit över hela inrikesstyret. Och, som Anonym tidigare konstaterat, svaren på dessa frågor kommer att gälla, och påverka politiken, i många, många år framöver. Varje "ankarbarn" skapar uppehållstillstånd för mångdubbelt antal, många av dem äldre och då får de, inom kort, tillgång till äldreförsörjningsstöd, ett många gånger bättre alternativ än fattigpensionärernas pension, då man har stora möjligheter att söka ersättning för medicin och tandvård.

    SvaraRadera
  3. Japp. Till våren hörs det nog igen "ingen hade kunnat förutse att antalet skulle öka (igen)" följt av "Sverige har varit naivt (igen)"

    SvaraRadera
  4. Om jag nu skall försöka säga något positivt om Stefan Löfven så har han i alla fall inte tagit pappaledigt någon gång (och inte mammaledigt heller... bara så att ingen feminist hakar upp sig).
    För inte är väl en minsterpost så pass oviktig att man bara kan checka ut från den?
    Eller är jag totalt hopplöst efter min tid? Eller eventuellt mycket före rent utav?
    Är verkligen en ministerpost som vilket jobb som helst? Även om landet är i kris?
    Fast just nu skulle jag faktiskt kunna svälja om hela regeringen tar pappa/mamma-ledighet... /Gunilla

    SvaraRadera
  5. Glöm ALDRIG att alla de "stränga regler" som införs nu är TILLFÄLLIGA.

    Tre år gäller de "stränga reglerna" och sedan hoppas man att verkligheten har anpassat sig till ideologin så att man kan återgå till Miljöpartiets invandringspolitik.

    Gud hjälpe oss.

    SvaraRadera
  6. Hej.

    Såhär inför nyåret känns det som läge att bifoga en sammanfattning av regeringens arbete hittills: Jag vill inte att det skall vara som det är, så jag låtsas som om det är som jag vill. Vi som är föräldrar och/eller arbetar inom skola och barnomsorg (vilket alltmer är synonymer...) stöter titt som tätt på den attityden hos barn (vilket jag kan förlåta: barn skall genom sina fel fostras att göra rätt) och föräldrar (vilket jag inte förlåter: barn skall inte skaffa barn), och tyvärr allt oftare hos kollegor och skolpolitiker. Genomgående tycker jag mig se detta hos personer som aldrig varit med om att påtvingas permanenta konsekvenser av sitt agerande - och där tror jag orsaken finns till våra politikers sätt att resonera: ingen kan ställa dem till svars, ingen kan utkräva ansvar, och snart sagt ingen av dem är något annat än politiker.

    Eller som en bekant uttryckte sig: ni svenskar går och röstar på sju olika partier med i stort sett samma politik och kallar det demokrati.

    Nåja, nytt år & nya tag. vi ses på de virtuella barrikaderna.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera