lördag 30 januari 2010

Jag betalar gärna skatt, men ...

.. då ska den också tas tillvara på ett ansvarsfullt sätt som gynnar oss alla.

Det verkar bli en annorlunda valrörelse i år. Högst på dagordningen står Försäkringskassan och sjukförsäkringen tätt följt av skatter av alla de slag. Höjd skatt, sänkt skatt, jobbskatteavdrag och skatt på drivmedel och skatt i största allmänhet.

Kanske är det så att vi svenskar till slut har börjat ifrågasätta vart våra skattemedel tar vägen?

Vi har kanske ledsnat på att betala till "trygghetssystem" och försäkringar som administreras av myndigheter som betraktar oss som lögnare och ser det som sin huvuduppgift att förneka oss det vi betalat för?

Kan det vara så att vi inte längre vill betala för ofantliga, överadministrade icke-fungerande kolosser som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen .. utan att få något för pengarna?

Vill vi egentligen betala för Generaldirektörer, utredare och andra statliga befattningshavare som fått jobben som tack för utförda tjänster eller på grund av att de inte platsar någon annanstans? Pensionerade riksdagsledamöter som inte alls tänker kliva ut i arbetslivet igen, när de kan bli försörjda av oss, och riksdagsledamöter som utför mer lönsamt arbete i "verkligheten" när de borde engagera sig i det arbete vi betalar bra för ... det är vi kanske inte längre så nöjda med?

Ineffektiva skattefinansierade jobb-coacher eller kompetensutvecklare är kanske inte något vi tror löser våra problem på arbetsmarknaden? Och fler utredningar för att utreda gamla utredningar, fler statliga myndigheter eller utökad administration känns förmodligen inte som något de flesta av oss vill avstå från bitar av vår lön för att finansiera?

Väldigt många tycker nog inte att det är särskilt meningsfullt med en grundskola som måste följas upp med "kompetensutveckling" i stället för att lära ut kompetensen under skoltiden. Och hur motiverade är vi att fortsätta att ösa in skattemedel i vården när de som håller det hela rullande gör det under dåliga arbetsvillkor och låg lön medan läkarna ägnar högst 50% av sin arbetstid åt patienterna ... och vi får köa i månader för att få behandling som vi behöver omedelbart för att överleva?

Ingen tycker nog att det är "häftigt att betala skatt" när de ser att våra äldre får finna sig i en ovärdig förvaring utan sysselsättning, att våra funktionshindrade utsätts för integritetskränkande utredningar som tidtagning på toaletten eller att livsvarigt handikappade regelbundet måste bevisa att de inte mirakulöst tillfrisknat .... allt detta medan våra skattepengar delas ut till eu-parlamentarikernas minst sagt generösa löner, pensioner och ersättningar?

Som sagt ... jag betalar gärna skatt, men då ska den hanteras på ett ansvarsfullt sätt.

2 kommentarer:

  1. i de flesta företag skiljer man på operativa, anministrativa och overhead-kostnader. De två sistnämnda är röda skynken för de flesta företagsledare. någon sådan uppdelning har jag aldrig sett från varesig stat, kommun eller landsting. Det vor väldigt intressant att se.

    SvaraRadera
  2. Det är mycket som jag skulle vilja ha redovisat. Behovet av alla utredningar till exempel och kompetensen hos de flesta statliga "högsta hönsen"???

    Svenskarna var nog världens skattetåligaste folk när vi trodde vi hade VÄRLDENS BÄSTA skola, sjukvård, sjukförsäkringssystem osv osv .. men nu känns det som om pengarna försvinner ner i ett svart hål?

    SvaraRadera