lördag 26 juni 2010

Men inte är vi väl ett TÖNTIGT land???

Per Gudmundson skriver en artikel .. "Bu för svensk midsommar" .. på SvD ledarsida i dag och jag läser den, förstår vad han vill säga men vill inte ta det till mig.

Men så hajar jag till inför ett citat från Mona Sahlin när hon talar till "nya svenskar" ..

.. "Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker."

Jag visste inte om att hon hade sagt så!

Jag tycker det var hemskt att läsa!

Midsommar är väl inte töntigt! Det är ju vår inofficiella nationaldag, en dag när vi samlas och har roligt .. precis som svenskar gjort sommar efter sommar efter sommar .. är inte det historia?? I natt somnade jag till allsång och skratt från ängen utanför kyrkan där familjerna i området lekte, sjöng och spelade spel lång in på småtimmarna .. och det hade lika gärna ha varit för mer än hundra år sedan .. är inte det svensk kultur som binder ihop oss??

Den svenska drängfyllan .. den idoge drängens lättnad och flykt från en hård och skoningslös vardag, visst är väl det något vi kan förstå, fatta och som binder ihop oss .. på något konstigt ursvenskt sätt???

Svenskt hantverk och musik som formats av generationer och vuxit fram ur mötet mellan människor .. från andra socknar, städer eller länder. Vad är det om inte kultur och historia att vara stolt över???

Vilhelm Mobergs skildringar av utvandrarna .. bättre kan väl inte det svenska folkhjärtat skildras. Kristinas gunga på logen, astrakanäpplet hon längtade efter, svenska steniga åkrar, mörka skogar och soliga hagar .. om vi anstränger oss aldrig så lite så ser vi spåren av tidigare svenskar överallt i igenvuxna åkertegar och nerrasade stenrösen.

Har inte vi en historia av torpare och småbönder som i tyst svenskhet slet för tillvaron och samlades i vår alldeles jättesvenska natur på sommarkvällarna för att dansa, samtala eller bara för att finna kärlek eller älskog .. är inte det motsvarigheten till vårt entusiastiska grillande vid husvagnen, sommarstugan, båtplatsen vid udden eller radhustomten och drömmen om stugan på landet??

Hur kan man se så föraktfullt på sitt land?

Hur kan Mona Sahlin utrycka sig så, undgå att höra historien, se det kulturella arvet, känna samhörigheten med dem som levde förr, nu och de som kommer efter oss ... och samtidigt begära förtroendet att leda samma land??

Vi behöver rötter för att våga förändra, växa och förnya .. och vi behöver gemenskap och trygghet med varandra för att överleva, visst är det väl så?

Vi ska väl inte skämmas för vår svenska identitet? För om vi gör det ..

.. hur ska vi då kunna dela med oss och få andra att känna stolthet och tillhörighet???

12 kommentarer:

 1. Visst, jag kan hålla med om att Sahlin uttryckte sig taffligt och att hennes fraser om midsommar visar på en typiskt kluven, sömnig attityd till det egna. men det är hon knppast ensam om bland politiker. Gudmundson är nåt på spåren men vad han misar är att Peps m fl var helt ointresserade av att vifta med flaggor, vare sig svenska eller (ännu värre) skånska. och ärligt talalt, hur många sitter och viftar flaggor eller sjunger "svenska stamsänger" vid midsommarbvordet (att ha flaggan hissad på sin stång är en annan sak)?

  Poängen är naturligtvis att skånsk reggae, surfarpunk och svensk rotblues kom _underifrån_ när den slog rot här, från människor som inte var intressrade av någon framkommenderad nationalism. I till exemepl USA, Polen och Brasilien är det mera öppet med en nationellt uppbackad medveten stolthet, men där finns också en tendens att översätta den egna kulturen direkt i ett politiskt vi - är du oamerikansk? - och polkitiska krav, något som vi i stort sett har skippat i Sverige eftersom det inte behövs här längre. Att återställa den sortens aggressivt flaggviftande "vi", som i Polen eller hos dansk Folkeparti, är inget mål värt att kämpa för på 2000-talet, och Peps skulle säkerligen betacka sig för att vara med.

  SvaraRadera
 2. "Den som inte kan sitt lands historia vet inte var han eller hon står i nuet".
  Mona Sahlin och andra sossar har ju gjort allt för att förmena historieundervisningen i den svenska skolan.

  SvaraRadera
 3. anonym: Jag gillar också historia,. men anser inte att man ska låta sig bindas av sin nationella historia på något okritiskt sätt. Historien måste man reflektera över, strida om, det måste finnas plats för flera tolkningar och omvärderingar, därmed inte sagt att det skulle vara akademijkerna som äger tolkningen. Man måste, som Dick Harrsion sa häromdagen, tillåta sig risken att ha fel om historien. Och att erkänna detta, om det blir tydligt, och tänka nytt.

  Om man nu ser Peps (som i Svenskans text) eller t ex Filarfolket som typen för en positiv, inlluderande och orädd svenskhet så ska man nog komma ihåg att de inte är några hurrapatrioter. Peps eller Timbiktu är inga arvtagare till Sven Hedin, snarare till Vilhelm Moberg och hans folkliga anarkism med ess krva på likhet inför lagen och r'ätt att råda sig själv.. Moberg var helt klart svensk patriot i någon mening men han var inte begiven på at skåla för kungar eller komma ihåg gamla fältslag och ensidigt kräva svensk husmanskost. Han var en radikal patriot med en stark, men kritiskt tänkande känsla av rotfasthet i Småland och i Sverige, och han lät sig aldriog hejdas av någon som sade "Sitt ner i båten och tänk på at du är svensk och att vi ska hålla ihop som vid Narva". Gudmundsopn däremot vill absolut inte se den sortens protester nerifrån, hans patriotism är den sorten som kan kallas in vid behov och leverera soldater och paroller.

  SvaraRadera
 4. Jag vill inte skriva om flaggviftande nationalism, monarki eller hyllandet av svenskhet som norm och jag är .. tyvärr .. musikalisk analfabet. Men jag tycker det är viktigt och värdefullt med rötter, historia och kunskap.

  För vet man inte var man kommer ifrån så vet man inte vem man är. Precis som i en familj så har vi ett arv som påverkar vårt handlande, våra åsikter och vårt beteende .. utan den vetskapen är det svårt att ändra på någonting alls?

  Men allt detta uttrycker Vilhelm Moberg så mycket bättre än jag, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Det hör till storheten hos Moberg att han utan vidare ser det tragiska, blodiga och motsägelsefulla i hur en nation blir till och går vidare. Det där korta kapitret om de fångna indiankrigarna som avrättas i en stor ringgalge i Mankato, Minnesota, efter ett sista uppror, sjungnde in i döden, är en sådan där bit som många "American patriots" aldrig hade tagit med. Det motsvaras väl av hans kapitel om Gustav Vasa i "Min svenska hgistoria" med den provoikativa titeln "Tyrann 2: Gustaf I".

  Folk som bara ropar 2Support our troops!" och sedan kräver tystnad och applåder, oavsett för vilket syfte dessa trupper skickades ut (Irakkriget t ex) har jag bara förakt till övers för. Det är ju de som ställer frågorna som bryr ig, som är patrioter eller sanningssägare. Och det är ofta pckså deras sort som offras av makten.

  SvaraRadera
 6. Det är otroligt att en kvinna som påstår sig representera arbetarrörelsen är så korkad, obildad och rakt igenom ohederlig.

  Hade hon haft vett nog att läsa god litteratur av Moberg eller annan statarförfattare hade hon hållit sin stora trut stängd.

  Jag skäms inte över våran simpla historia. Jag vet var hur mina förfäder levde, de var enkla människor och arbetare. Sahlins klassförakt kommer inte att gå obemärkt förbi i valet 2010.

  Med vänliga hälsningar

  Oskar

  SvaraRadera
 7. Magnus .. vi har samma syn på Mobergs storhet och insikt men jag måste också slå ett slag för vad Astrid Lindgren har tillfört som historieskildrare.

  För bakom berättelserna för barn finns en skildring av svensk historia. Berättelsen om fattighjon och deras eländiga tillvaro, det oupphörliga slitet för drängar och pigor, fattigdomens oöverstigliga gräns och överheten som springer herrskapens ärenden. I hennes böcker kan man också hitta samma stolthet och okuvliga kamp för respekt och värdighet som hos Moberg .. fast ur ett helt annat perspektiv om du förstår mig rätt.

  Oskar .. jag tror inte för ett ögonblick att Mona Sahlin är ohederlig. Naiv med svårigheter att se konsekvenserna av sitt eget handlande .. ja, möjligen ... men i det här fallet handlade det nog bara om vanligt röstfiske. Men att undervärdera sitt eget lands historia för att "tilltala" en grupp människor som samtidigt blir "hyllade" för sin egen, är bara kränkande för både oss och dem, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker sverige ska köpa en Ö i Grekland för att stödja Grekernas obotliga idioti men säkra en god semester för svenskar som kan åka till en alldeles egen grekisk Ö i medelhavet och ha det gott och dricka så mycket sprit dom bara kan.... är det inte det svenskarna gör mestadels??

  SvaraRadera
 9. Det där med att svenskarna super mest... Visst finns det gott om svenskar som uppför sig på det sättet utomlands, och som får oss andra - hyfsat skötsamma - svenskar att skämmas för dem, men jag tror inte andra nationers turister är särskilt mycket bättre. Jag vet t ex att våra tyska vänner skäms oerhört för SINA landsmän utomlands, och jag minns när jag som 18-åring var på språkresa i Tyskland, hur vi svenska ungdomar skämdes alldeles förskräckligt för de danska ungdomar som också fanns i samma lilla stad, och som av tyskarna tyvärr togs för att vara svenska.

  Jag tror helt enkelt att man mest lägger märke till sina egna landsmän som uppför sig illa.

  Kusinen från landet

  SvaraRadera
 10. Astrid Lindgren absolut, visst finns det gamla, kämpande "fattig-Småland" hos henne. Inte bara i Emilböckerna heller. Liksom hos Pär Lagerkvist, också han var djupt rotad i Småland trots att han tdiigt bröt sig ut. "vad jag än skriver om så nog märks det efter ett tag att det liknar Småland". sa han, och det kan vem som helst med den rätta blicken verifiera i till exempel "Sibyllan", i första hälften av "Bödeln", i en mängd historier som är direkt lokaliserade i hembygden eller överallt i hans dikter.

  SvaraRadera
 11. Anonym .. en liten svensk ö i Grekland skulle väl inte vara fel?? Men risken finns att vi i stället får sälja Gotland eller Öland om inte ekonomin sköts på rätt sätt ..??

  Kusinen på landet :-) ... semester- och fritidssupandet bottnar väl i samma "traditioner" i alla de här länderna, tror jag. Tungt arbete på gårdar och i industrier som inte gav mer utrymme för förändring än spritens verklighetsflykt .. och ibland ingick ju brännvinet i lönen har jag för mig. Visst är vi alla en produkt av vår historia, eller hur??

  Magnus .. Åhh ... Pär Lagerqvist, Moa Martinsson, Ivar Lo-Johansson, Fridegård och många många andra .. visst har vi svenska historieskildrare att vara stolta över och en historia att ta lärdom av.

  Vi behöver väl inte vara historielösa för att kunna lära oss av, respektera och förstå andras historia och bakgrund???

  Men Magnus .. var finns du??? Var kan jag läsa det du skriver .. det vill jag väldigt gärna!!!

  SvaraRadera
 12. "Jag visste inte om att hon hade sagt så!"

  Det är hela essensen i hennes gärning likväl som för Reinfeldt. De är så rörande eniga om att svenskhet skall förnekas och förtryckas.

  Statspåbjuden nationalism är ett visst MÅSTE.

  I lumpen lärde man sej att stanna och slåss av inget annat skäl än nationalism - nationen är det som binder oss samman, vars lagar styr våra rättigheter och skyldigheter, vår gemensamma möjlighet att inhösta skatt från framgångsrika företag, så att även de sämst ställda ska ha råd att få avancerad sjukvård och lika avancerad skolgång.

  Är man så aningslös om vad som faktiskt sammanbinder ett land, att man inbillar sej att alla kan fritt motarbeta landet (som Sahlin, Reinfeldt, Timbuktu och alla andra gravt vänstersmittade icketänkare), ska man hålla käften. Vänsterpartiet tog sej snabbt an Stig Bergling efter hans frigivande - han skulle förstås aldrig släppts ut. En landsförrädare som gett ut vital försvarsinfo som i en sovjetattack skulle ha kostat tusen tals liv på bara några minuter. Det är inte "gulligt" eller en form "yttrandefrihet" att undergräva samhället.

  Vissa (40-80%) i vårt samhälle är tyvärr för korkade för att förstå de stora dragen genom egna slutsatser - dessa måste drillas i rätt beteende för att inte utgöra fara. Det kommer verka astöntigt - värre än "pledge of allegiance" - men det måste läggas på samma nivå som Big Brother eller Jersey Shore eller Let's Dance, för det är så otroligt blåsta lejonparten är. Samma som i trafiken eller samhället i stort - vissa beteenden måste kväsas/respektive underlättas för det allmännas bästa.

  Polen och Ryssland har bättre framtid än vi, just p.g.a. att de lyckats få en i övrigt korkad befolkning att instinktivt arbeta för "landet" - det som tillräckligt intelligenta gör ändå.

  Vi satsar på varje illiterat invandrare som om de vore en gåva från gud, och uppmuntrar deras religiösa dumhet samtidigt som vi förbjuder svenska uttryck för skolbarn, vilket får dom att tro att vi är odugliga mesar som man bara kan putta åt sidan och ta det man vill ha ifrån - skrik "rasism" om svenne opponerar sej.

  SvaraRadera