Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 22 juni 2010

En sak är våra politiker rörande överens om ..

.. det behövs fler privata företagare i Sverige!

Vi kan inte sysselsätta större delen av befolkningen i den skattefinansierade Offentliga Sektorn och avlöna dem med skattemedel utan tillskott av verkliga pengar från det privata näringslivet.

Men sättet att lösa den frågan skiljer sig från Allians till allians.

Alliansen tycks tro att en vanlig svensk som vill starta eget, går ut och skaffar sig en mindre industri som .. vips .. sysselsätter ett hundratal människor! Stödet till företagarna handlar därför om fonder för teknisk utveckling, stöd till forskning, exportserviceverksamhet, regionala utvecklingsbolag, branschpolitiska program .. ?????? .. och jag fattar inte hälften och behöver inget av det om jag vill försöka mig på ett eget litet företag.

Den rödgröna alliansen har andra problem .. hur ser man till att företagaren sysselsätter så många som möjligt utan att han tjänar några pengar???

Alla insatser bör därför riktas så de gynnar de anställda som ett nystartat litet företag inte har råd att anställa men som ändå ska betalas av företagaren i form av skatter. Stora eller små förtjänster på eget företagande bör begränsas eller motarbetas för att främja rättvisan och jämlikhet i landet. Annars så är den rödgröna alliansen också obegripligt förtjust i ord som utveckling, utvecklingsstöd, branschpolitiska åtgärder/stöd, behovsberäkningar och tusen och en till intet förpliktigande floskler.

En småföretagare är en vanlig människa som drivs av en längtan efter att få kontrollera sitt eget liv, sin egen tid och som har en affärsidé. Det kan vara en elektriker, rörmokare eller annan hantverkare, kanske någon som vill ha ett café, en kiosk eller en butik eller någon som inser att h*n har en produkt eller kunskap som det visat sig finnas en efterfrågan på.

Att starta eget, även i liten skala, kostar pengar och tid. Det behövs lokal, utrustning, transportmedel, försäkringar, administrativt kunnande, dator, bokförings- och andra redovisningsprogram, bankkontakter, kassaregister och insatser för att skapa ett kundunderlag. Det tar TID .. lång tid, utan inkomster .. att bygga upp en lönsamhet och under den tiden ska hyran och lånen betalas både för företaget och det privata livet och helst så ska vår företagare också kunna sätta mat på bordet varje dag.

Starta eget bidrag .. säger någon?? Ja, jag tittade på det .. suck .. och den som orkar igenom alla turer runt det och får vinstlotten i form av en blygsam hjälp i ett halvår är att gratulera. Men läs gärna på själv .. jag har inte utrymme för alla om, men, undantag och villkor.

Många arbetar dubbelt, andra lever på partnerns lön och för många blir det en helvetesspiral i ett och ett halvt år fram till den dagen Skattemyndigheten vill ha sitt av den vinst man inte hade en aning om att man haft. Det är därför så många konkurser kommer efter 1,5-2 års egenföretagande.

Att ta hälften svart, är en lösning för den som har den typen av verksamhet där det fungerar. Jag är övertygad om att Ingvar Kamprad krängde åtskilliga "svarta" stolar av dem som han tillverkade hemma i källaren i tidernas begynnelse.

Jag vet inte hur man ska ändra på det här, hur vi ska få fart på alla som brinner för att göra något av sina liv men som tvingas till passivitet av ett regelverk som pressar små människor till marken?

Men det är inte min sak att presentera en lösning. Det väljer jag politiker till att göra .. med det sorgliga är att ingen av dem som står till buds verkar veta mer än jag?

De vet att det behövs men inte vad de ska ta sig till så det blir propositioner, voteringar, utredningar och den Offentliga Sektorn får material till ny statistik, nya möten, nya propositioner, nya byråkrater och nya utredningar och utredare. Patrik Egellau och Thomas Gür gör en jämförelse med kaniners fortplantningsförmåga i sin debattartikel i DN i dag .. det är en lysande jämförelse.

Så om våra folkvalda står handfallna och inte kan hitta på något annat .. varför inte överlåta hela biten till OSS?? Ge oss chansen att fixa det hela genom att jobba på i lugn och ro .. svart och okontrollerat .. under ett eller två år om vi under den tiden inte kostar samhället en enda krona?

Vad finns det att förlora??

1 kommentar:

 1. Egentligen är det inte skatterna som är problemet för småföretagare. Tänk så här:
  antag att snickare X som är anställd på Skanska får för sig att bli egen. Egentligen handlar det mest om att han byter sin A-skatt till F-skatt och står för moms och sociala avgifter själv.

  I samma ögonblick han får sin första faktura betald av kund har han enligt myndigheterna, förvandlats till civilekonom och skatteexpert med en administrativ förmåga som hela Ericssons huvudkontor. Fast egentligen är det fortfarande snickare X som är en hejare på att jobba i trä och tumstock, med såg och hammare.
  Sen ser han också:
  Vilken intressent i hans rörelse satsar minst och får den största och första prioriterade utdelningen? Jo det är samhället som med hård hand kräver administration och utdelning på kapital de aldrig satsat. Får skattemyndigheten det de vill ha så ajöss med hem och hus...
  Men egentligen är det samma snickare X som på Skanska, fast med en annan bokstav på skattsedeln.

  SvaraRadera