fredag 18 juni 2010

Mycket förändras på 30 år ..

.. det samhälle som fanns 1980 är inte samma samhälle som finns i dag, det kan vi väl i alla fall vara överens om?

1980 .. då var Maria Wetterstrand bara 7 år och Solveig Ternström röstade(?) för alternativ 3 i folkomröstningen om kärnkraft .. som innebar att de dåvarande 6 kärnkraftsverken skulle vara borta inom 10 år.

Så blev det inte .. mycket tack vare Socialdemokraterna som fixade till ett extra alternativ i form av alternativ 2, som innebar att kärnkraften skulle FÖRDUBBLAS och avvecklas 2010 .. NU allså.

"Framtiden finns i förnybar energi - inte i kärnkraft" .. säger Miljöpartiet. Det sa man 1980 också, jag minns det så väl.

Men inget har hänt vad jag kan se? Den förnybara, billiga, miljövänliga, världsbästa energin som Sverige skulle ha klar NU ... var är den efter 30 års förberedelser???

Kommer det att hända något inom ytterligare 30 år??? Och om det finns tecken på att det händer något påtagligt .. varför talade man inte om det NU inför omröstningen om moderniseringen av våra gamla reaktorer??

Kanske hade inte Maria Wetterstrand tid?? Kanske var hon för upptagen med att skriva lappar till Solveig Ternström och försöka värva henne till Miljöpartiet?? Att värva en KÄNDIS .. det måste vara mer värt än att redovisa utvecklingen och kostnaderna när det gäller förnybara energikällor.

30 år är en lång tid, mycket förändras och de som röstade då .. den 43-åriga Solveig Ternström och den 25-åriga Maud Olofsson har ett helt annat samhälle och helt andra värderingar att ta hänsyn till. De som ska leva med besluten var bara barn eller inte ens födda då och många av dem som röstade finns inte mer .. ska löften som skulle vara vägledande då, ses som heliga och absoluta idag???

Men så ser det kanske inte ut för Solveig Ternström ... hon har ju tillbringat stora delar av sitt yrkesverksamma liv på Dramaten där man fortfarande ägnar sig åt teaterstycken skrivna på 1600-1700-talet. I det perspektivet är 30 år bara en liten blinkning och allt är som förr.

Men på tal om löften .. Solveig Ternström står ju på valbar plats på Centerns riksdagsmannalista inför valet i höst.

Är inte det också ett löfte?? Ett löfte till väljarna att representera det parti som de röstar på?? Eller tänker Solveig Ternström ta Centerns riksdagsplats som politisk riksdagsman och sedan tvinga sina väljare att bli miljöpartister???

Är inte det också att se som ett svek?

3 kommentarer:

 1. Hahaha Gilla . En kul betraktelse

  SvaraRadera
 2. Förhoppningsvis är det personer som väljarna röstar på och inte knapptryckande maskiner? Nu har det ju i och för sig ingen praktisk betydelse, jag är ju övertygad om att även Solveig Ternström har insett att Centerpartiet kommer åka ur riksdagen. Men vad röstade egentligen riksdagen för nu? Centerpartisterna deklarerar öppet att man nu röstat mot kärnkraft, medan övriga borgerliga partier menar att man nu röstat för ny kärnkraft, men det är ju som alliansens övriga politik, de kan inte ens komma överens om vad de har beslutat.

  SvaraRadera
 3. "leva med besluten var bara barn eller inte ens födda då och många av dem som röstade finns inte mer"
  Det gäller att ha framförhållning och sträva mot ett mål. Vissa mål ska inte förändras varje generation... Vår energipolitik är en sån fråga!
  Och vad innebär egentligen det beslut riksdagen klubbade i veckan om kärnkraften?
  Leo Beata

  SvaraRadera