tisdag 26 juni 2012

Ingen panik .. eller?


Det är väl knappast meningsfullt att påpeka att skeppet saknar livbåtar när man redan är till havs och fartygen runt omkring verkar ha gått på grund .. vem skulle bli gladare för det??

Men det är lite märkligt att inte fler talar om det. Framför allt är det märkligt att ingen ser .. eller vill se .. att det kan finnas risker för grundstötning även för oss om vi lockas längre ut på okända vatten?

Det frestas med livvästar som mest består av papper som kommer att lösas upp i samma ögonblick de får kontakt med den verklighet som de är avsedda att skydda oss från .. men ingen talar om det med samma engagemang som man lägger ner på det regniga vädret eller de brinnande bilarna som förbryllar polisen.

Jag talar alltså om det osänkbara EU-skeppet och ett valutasamarbete som mer och mer börjar likna ett isberg.

Cypern begär nödlån på 10 miljarder euro.

Spanien har lämnat en formell begäran på 100 miljarder euro.

Irland har .. med det senaste löftet om 1,4 miljarder euro .. fått nödlån på 18,2 miljarder euro.

Greklands nödlånecirkus har pågått så länge att jag tappat bort mig bland siffrorna över vad som utbetalats, vad som lovats och vad som de vill omförhandla ... men någonstans finns siffran 130 miljarder euro och uppgifter om nedskrivning av skulder till privata långivare med 100 miljarder euro.

Sammantaget handlar det om obegripligt, ofattbart mycket pengar!! Nästan sinnessjukt mycket pengar med tanke på att det inte verkar vara någon som vet vilket resultat dessa enorma utbetalningar kommer att ge?

Och all makt ligger i händerna hos en bunt politiker som inte har en aning om vad som hände, varför det hände och vad de ska göra åt det men som tror att allting löser sig om de bara får mer makt?

Om jag sedan tänker på att ..

.. Frankrike behöver 10 miljarder euro för att få ner sitt budgetunderskott, att Portugal och Italien förmodligen också kommer att begära nödlån för att hålla näsan över vattenytan och att USA och Kina också verkar kliva in i en verklighet som inte har någon likhet med den de planerat ..

.. så känner jag en lätt panik, sneglar efter byggmaterial till en egen livbåt och tar ut riktningen till närmaste ö, kobbe eller fast mark.

Varför skriver inte fler om det här? Hela vårt samhälle är ju direkt berört av vad som kommer att ske de närmaste åren.

Hur kan våra politiker sitta och lova bort miljarder hit och miljarder dit för att locka väljare utan att med ett ord nämna de risker som finns och som kan omintetgöra hela det vackra ideologiska bygget?

Och mitt i all dramatiken så cashar ett gäng EU-kommisionärer i en EU-kommision in sina feta arvoden i skapandet av en kampanj .. Science .. som syftar till att locka in fler kvinnor på forskarbanan. Resultatet .. som formodligen kostat mer än någon vill erkänna .. blev bland annat en liten film som påminner om ett inslag i Top Model, men kallas för "It´s a Girl Thing". En film som snarare får mig att känna mig både kränkt och förminskad som kvinna än att längta efter en framtid som forskare.

Man anar liksom vilka som ska servera kaffet i forskargruppen.

Men VARFÖR funderar så få över vad som sker?

Som Mattias Lundbäck, den hälsosamme ekonomisten, (..och en av de få som verkligen har något att säga) skriver .. "önskar att en del av den upprördhet som Facebookanvändarna känner kunde riktas mot de politiker som skapat eurokrisen i stället. En prokrustesvaluta, förfalskad bokföring, maktambitioner och räddningspaket. Allt uppsatt på en nota till skattebetalarna som uppgår till biljoners biljoner."

Är alla helt trygga och förvissade om att Någon Annan ska lösa alla eventuella svårigheter som kan drabba oss pga euro-krisen? 

Ska vi bara sitta här och låtsas som om Sverige är Titanic .. det osänkbara landet där du och alla andra har möjligheten att  göra en klassresan till Äppelviken eller Saltsjöbaden om du bara är villig att arbeta dygnet runt, satsa och belåna dig upp över öronen för att förverkliga en dröm . Platser dit de som inte nådde eller orkade fram kan resa till på överklass-safari för att spy ut sin galla över att det finns så giriga och äckliga människor som dig och dina likar.

Jag får nästan liiiite panik av det ointresse som råder .. VET alla något som jag inte vet??

DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, Expr.,

4 kommentarer:

 1. Alla vet innerst inne att den där någon annan kommer at fixa detta, nämligen Tyskland.

  Det är Merkel alla väntar på, och det säger väldigt mycket om alla utom Merkel och Tyskarna.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Det jag inte kan fatta är hur ett land kan gå i konkurs eller vad man nu ska kalla alla dessa skrin om nödlån. Vore det en privatekonomi så fick man allt lov att göra rätt för sig när kronofogden knackar på dörren och vill beslagta TVn och bilen. Behövs inte det om man är ett land? Sjukt är det i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Hänger på Cicki och säger Sjukt sa Bill o Bull. Trodde också att man måste göra rätt för sig som man gör i det privata. Nu verkar dessa EU-lån mera som SMS-lån tagna i krogkön.

  SvaraRadera
 4. Julerbjudande för dem i behov av medel

  Hur man ansöker om ett litet företag lån

  Personliga finansiella rapporter: I vissa fall kommer du bli ombedd att lämna viss tidigare ekonomisk information är. Bankerna kommer att vilja se hur du lyckats lösa dina tidigare skulder. De vill också veta vilken typ av människor eller företag som du har arbetat med tidigare.


  I det här fallet UNI CREDIT GROUP erbjuder lån till privatpersoner och samarbeta organ, utan finansiell stress eller deponering av värderad tillgång genom att gå till finansiering, ser vi till att våra kunder att fatta rätt beslut om vilken bestämmelse som är bäst för dem och ditt företag.

  Låneansökan: Du måste kunna formulera hur mycket ditt företag behöver, hur lånefonder kommer att användas, vilken typ av lån begäran du behöver och hur mycket kapital du har på handen.

  Att erkänna detta innehåll om du verkligen behöver ett lån som du ger oss följande information:

  * Lån belopp som krävs: ........
  * Lån varaktighet: ............
  * Land: ..............................

  Obs: Att Vi erbjuder alla typer av lån (personligt lån) och över räntan på 3%.

  Kontakta oss idag med denna e-post: uni_crdt_group@kkwl.ac.th

  Vi väntar på ditt svar.

  tack

  SvaraRadera