tisdag 5 juni 2012

Vin(s)t och (S)katt??


Våra två största partier är nu så angelägna om att locka samma väljare att det nästan börjar bli patetiskt. Båda försöker framställa sin politik som generös och välfärdsvänlig utan att det kommer att kosta ett enda öre mer i skatt och båda kastar ordet massarbetslöshet mellan sig utan att ha en susning om hur de ska kunna ska kunna skapa nya jobb.

För varken politikerna eller journalisterna kan hosta fram friska arbetstillfällen hur gärna de än vill det och massarbetslösheten i de länder som nu vacklar i Eurons gränsland ger signaler som inte är så hoppingivande för svensk export att näringslivet direkt flämtar av längtan efter att expandera.

Då diskuterar man själva ordet "massarbetslöshet" i stället. Vem sa det och vem sa det först, vad står statistiken egentligen för och ska den innehålla sommarjobbande grundskoleelever och pensionärer som söker extraknäck eller inte? Vem kan komma med mest skruvade åtgärder för att utbilda motvilliga människor till jobb som vi inte ens vet om de kommer att finnas eller till meningslösa åtgärder som döljer den totala idélösheten och på så sätt ge ett sken av handlingskraft?

Vad går väljarna igång på? Säg det och ni får det .. med förbehållet att det blir "när ekonomin tillåter".

Men ibland glimmar sanningen till. Jag läser en ordväxling på Twitter gällande Socialstyrelsens nya satsning på tillstånd och kontroller av kvaliteten på äldreomsorgen inne hos Thomas Böhlmark och förundrar mig? 

Efter Caremaskandalerna så vill Socialstyrelsen skärpa kraven på - kommunal äldreomsorg… Det är en ding ding värld.http://m.sverigesradio.se/artikel/513559 …
9:24 F.M. - 3 juni 12 via Twitter for iPhone · 

@johanssonmorgan Vad är det som är konstigt med det?

@markus_uvell När privata äldreboenden gör bort sig, så skickar regeringen ut socialstyrelsen för att jaga kommunala äldreboenden. Desperat.

@johanssonmorgan @markus_uvell Varför är det inte viktigt med höga kvalitetskrav på alla äldreboenden?

@ThomasBohlmark @markus_uvell Det är viktigt. Men då får man vara beredd att betala skatt för det.

.@johanssonmorgan @markus_uvell Nåväl, men vad fel då med Socialstyrelsens förslag?
  
Vad menar Morgan Johansson?

Ska enbart de privata vårdgivarna inom äldreomsorgen kontrolleras och leverera vård under skärpta krav .. medan de kommunala alternativen får fixa till äldrevården lite på en höft och helt utan insyn?

Vi vet ju att det finns minst lika många larm om vanvård och dålig kvalitet inom kommunernas äldrevård som hos de privata .. om inte mer. Varför ska då kommunerna undantas från kraven på höga kvalitetskrav?

Jag fattar ingenting??

Och så kommer Morgan Johanssons svar på Thomas Böhlmarks fråga, ".. då får man vara beredd att betala skatt för det."

Morgan Johansson, som uttalar sig för Socialdemokraterna, menar alltså att den privata äldrevården ska arbeta under höga kvalitetskrav och leverera god vård och omsorg för våra äldre inom ramarna för de skatteintäkter som redan finns .. men om vi kräver samma kvalitet, vård och omsorg inom kommunen så kommer det att kosta oss mer i skatt??

Frågan är då om detsamma gäller för privata och kommunala alternativ inom övriga välfärdsområden?? Högre krav på de privata och inga krav på de kommunala??

Naturligtvis tackar jag för att Morgan Johansson informerar oss om det här redan innan valet 2014, men resonemanget känns lika orimligt som oppositionens förhållande till ordet vinst.

Ordet vinst har på vänsterkanten blivit synonymt med Stöld eller Bedrägeri? Men det finns faktiskt inget företag någonstans som skulle fungera utan vinst .. vinst är liksom själva förutsättningen för att det ska fungera.

Utan vinst kan ingen ersätta det som är utslitet eller omodernt. Utan vinst kan man inte ta fram nya produkter, sjösätta nya idéer eller utvidga och höja kvaliteten på verksamheten. Utan vinst finns inget utrymme för oförutsedda svängningar i ekonomin eller tillfälligt stiltje i orderingången. Utan vinst går företaget tveklöst i konkurs efter att ha skuldsatt sig till smärtgränsen.

Ju mer jag ser och hör från desperata politiker som försöker nå eller behålla makten desto mer håller jag med Morgan Johansson ... Det är en ding, ding värld! 

DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr., AB, AB,

4 kommentarer:

 1. De slåss om samma väljare och har samma lösning, som båda prövat utan att lyckas. Den som vinner nästa val kommer hitta på en ny typ av ams-jobb, med ett nytt flashigt namn, men med samma magra resultat. Under tiden kommer fler att inse att de inte har råd att gå i pension för pengarna räcker inte till att betala räntan på bostade, som dessutom sjunkit i värde så mycket att man inte har råd att sälja den.

  Ingen lätt uppgift alls, men den som påstår sig kunna lösa den bör antingen ha rätt eller kunna springa fort.

  SvaraRadera
 2. Den röda gruppen kräver att äldrevården som olika bolag tillhandahåller skall utföras avutbildade undersköterskor. I den kommunala äldreomsorgen är det ofta som en renarbetsmarknadsåtgärd man börjar arbeta där och otroligt många är outbildade. Sådant kan leda till att en dement man kan anses ha kränkt personalen sexuellt då han kräver att man vid intimhygienen vill tvättas ordentligt i ljumskar och under pungen. Någon jag känner skulle till och med polisanmälas av personalen för detta. Gamla damer får larm monterat på dörren så man kan se när hon gått ut och det är enda hjälpen kommunen kan hjälpa till . Jag personligen skall ha något privat vårdalternativ när det /om det blir så den saken är klar - personalen vet förhoppningsvis ad de gör där hoppas jag.

  SvaraRadera
 3. skönt inlägg Any, och granntanten! Helt otroligt då det fortf finns så mycket inkompetens!

  SvaraRadera
 4. Man kan ju tolka Morgan Johanssons kommentarer som att man verkligen ska välja ett privat alternativ när man blir gammal. Den är ju tydligen då både kvalitetskontrollerad och inte heller behöver man betala så mycket skatt för den.......hhhhmmmmmm undrar om det var så han menade?

  SvaraRadera