måndag 18 juni 2012

Jag begriper absolut ingenting ..


 .. mer än att ingen annan gör det heller.

Jag läser om EU och Eurosamarbetet, om valet i Grekland och om nödlån så att jag ser stapeldiagram när jag blundar och jag fattar egentligen ingenting. Visserligen tänds det ett och annat ljus under vägen, men det slocknar lika många och någon begriplig helhet blir det inte.

Men det verkar inte som om det finns någon heller?

Även de stora kanonerna som rapporterar på morgontidningarnas ekonomisidor uttrycker sig luddigt och osäkert och svänger sig med liknelser som ... att det fungerar som ett antal asberusade personer som stödjer sig på varandra .. eller .. det fungerar som en blodtransfusion där man sätter en slang i ena armen och för över blod till den andra trots att det är fullt med små hål i slangen?

Det låter förtroendeingivande, eller hur?

Förmodligen är det ingen som vet vad som händer, vad som ska hända och hur det kommer att drabba alla inblandade .. men det är väldigt många som TROR saker och gör stapeldiagram av sina teorier.

Jag blir rädd när analytikerna säger att alla kalkyler som finns är hemska och att den svenska bankgarantin enbart är formulerad i euro och alltså inte fungerar om eurosamarbetet bryter samman och den verkligen behövs.

Jag tycker det är obehagligt med ett system som inte fungerar eller verkar vara ordentligt genomtänkt. Inför valet som förde Sverige in i EU jämförde jag hela biddevitten med en koloss på lerfötter och nu känns det som om leran rör på sig och hela kolossen är i gungning och på väg utför.

I Grekland undrar politikerna vart alla pengar tagit vägen och Pasok .. den grekiska motsvarigheten till Socialdemokraterna och de som verkar vara arkitekten bakom den kreativa och fantasifulla budgetredovisningen som var inträdesbiljetten till EU .. vill nu vara med och leda och reda upp det skuldberg och den konkursmässiga situation de själva varit med om att skapa .. samtidigt som de som parti lyckats med konststycket att bli konkursmässiga med skulder på omkring 1,15 miljarder kronor?

Ny Demokrati som förmodligen är någon slags moderater vill inte heller ha några förpliktelser knutna till det gigantiska nödlånet de ändå vill ha, men de säger det på ett sätt som tillfredsställer långivarna så då blir det utbetalt om de kan leda en regering tillsammans med ..?? .. vaddå? Pasok och/eller Syriza? 

Syrzia som är motsvarigheten till Vänsterpartiet som inte vill låta EU diktera några villkor, inte vill införa några åtstramningar eller trista förändringar .. utan vill att den offentliga sektorn ska växa, leda, fördela och skapa förmånliga villkor vid arbetslöshet och sjukdom samt möjliggöra högre pensioner .. enbart på skatteintäkter från dem som arbetar inom Offentlig Sektor, eftersom kapitalisterna/näringsidkarna ska krossas eller åtminstone donera sina vinster till staten??

Och det spekuleras redan om ett tredje val i Grekland medan börserna reagerar som en ny attraktion på Liseberg eller Gröna Lund.

Samtidigt som Grekland vill få obegripliga summor i nödlån behövs det också obegripliga summor i nödlån i Portugal, Irland, Spanien, Cypern, Italien och så talas det om att Frankrike också kommer att hamna i samma situation?

Frankrike som varit en slags garant tillsammans med Tyskland .. trodde jag? Frankrike som sänker sin pensionsålder samtidigt som vi här hemma talar om vikten av att arbeta längre upp i åldrarna? Behövs det nödlån från oss för att finansiera det så kommer vi att bli tvungna att avskaffa pensionssystemet helt .. tänker jag surt.

Om nu de länder som har en sund ekonomi ska betala till de som inte har det .. vilka ska då betala för de nödlån som de själva kommer att behöva när låntagarna gjort slut på det långivarna betalat??

Men det är ju en dum och okunnig fråga från en obildad vanlig människa, förstås.

Jag fattar som sagt precis lika lite som de som sitter och fattar alla dessa beslut som kostar enorma summor och skapar enorm oro och arbetslöshet. Men jag önskar att någon kunde ta sig en funderare på om det inte vore bättre att försöka avveckla hela den här cirkusen på ett sätt som skadar invånarna i Europa så lite som möjligt.

I mina ögon är hela EU- och europrojektet som en enda gigantisk syltburk som knappt syns under alla sugna politiker, banker och alla andra möjliga och omöjliga aktörer som finns på finansmarknaden som surrar runt och i den.

I England höjs det röster för att åstadkomma en folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap och om det finns någon här hemma som höjt sin röst med samma begäran så har jag missat det ..  men jag ställer helhjärtat upp på en sån begäran.

Bara det inte finns en vidhängande prislapp om att vi ska leva på frukterna från Offentlig Sektor, befria alla "rika" från deras pengar och leva  kollektivt iklädda röda tvångströjor,  klippta i samma frisyrer av de statliga frisörerna. 

SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr., AB, DN, DN, DN,

4 kommentarer:

 1. Europa borde pröva att införa kapitalism. Det gick väldigt bra förra gången. Ingen garanti såklart, eftersom det var några år sedan. Den gången uppfyllde kapitalismen löften den aldrig gett, medan det nuvarande korporativa systemet get löften det aldrig hållit.

  SvaraRadera
 2. Låt banker gå i konkurs om de inte klarar av att hantera sina egna risker.

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet18/6/12 18:35

  Skönt att se att det finns fler än jag som inte begriper!

  SvaraRadera
 4. Du sökte efter finansieringsmöjligheter för ditt företag, ny bostadsköp, byggande, fastighetslån, refinansiering, skuldkonsolidering, personlig eller affärsmässig användning? Välkommen till framtiden! Vi underlättar finansiering. Kontakta oss eftersom vi erbjuder våra finansiella tjänster till ett lågt pris och en räntesats på 3% för lång och kort sikt lånet. Är du intresserad av en begäran om ytterligare förfaranden för att få kredit för tonywater12@gmail.com

  SvaraRadera