tisdag 15 januari 2013

Bristande impulskontroll?


Jag har lite svårt för skyltar som det står "Nymålat" på. Så fort jag ser en sådan ställer jag mig frågan .. ÄR det verkligen nymålat? Eller har de bara glömt att ta bort skylten?

Det finns faktiskt bara ett sätt att ta reda på det, och det är att känna efter, eller hur? Vilket betyder att jag oräkneliga gånger kladdat ner mig med färg och satt små outplånliga fingeravtryck på andras egendom.

Förmodligen finns det någon slag straff för ett sådant beteende om man blir påkommen?

På vårt Coop, i vår lilla stad, finns det ett snöre i taket på grönsaksavdelningen. I slutet av snöret finns en rund, svart knopp och på väggen bakom finns en enorm dubbeldörr som förmodligen leder ut till ett lika stort lager.

Jag misstänkte att det fanns ett samband?

I åratal gick jag omvägar runt detta snöre. Bara dess existens inbjöd ju till att jag skulle vilja dra i det och Maken gav mig stränga förhållningsorder .. Ge nu f*n i att pilla på det du inte har med att göra!!

En dag stod jag och Dottern och väntade på Maken som omsorgsfullt valde den ultimata, ekologiska vitlöken .. vilket brukar ta tid. Av en händelse (?) stod vi precis under snöret och jag undrade som vanlig vad som skulle hända om jag drog i det.

Dottern vill INTE veta.

Då kom en man med chefsutseende och utan ytterkläder och gick förbi. Han stannade till, log vänligt och sa .. dra i det så får du se!

FÅR jag det? .. frågade jag överraskat.

Javisst .. sa han och fortsatte vidare i affären .. och då gjorde jag det.

Sakta, ljudligt och majestätiskt öppnades nästan hela väggen och gav full utsikt över lagret där ett par förvånade människor tittade tillbaka på mig och Dottern, som skämdes så hon inte visste vart hon skulle ta vägen.

Maken kom ilande .. vad har du gjort!!!

Men HAN sa att jag fick .. sa jag och sökte med blicken efter chefspersonen som gett mig tillstånd. Bara för att upptäcka att han var lika fullt sysselsatt med att fylla sin kundvagn med varor som alla vi andra.

Det har sina sidor att ha svårigheter med impulskontrollen. Världen är full av mysterier, ojämnheter som kanske kan lossna, knappar som inte anger vad som händer om man trycker på dem, saker som kanske eller kanske inte sitter fast och färg som kanske redan har torkat.

Den städerska som låg bakom "tågstölden" i natt hade kanske kämpat med sin impulskontroll i månader, medan nycklarna retfullt dinglade i tändningslåset på tåget.

Undrar om tåget startar om jag vrider på nyckeln?

Och så gjorde det inte bara det .. utan åkte också iväg, i full fart rakt in i ett bostadshus!

Jag kan mycket lätt sätta in mig själv i det scenariot.

AB, AB, Expr., Expr., Expr., DN, DN, DN, SvD, SvD,

6 kommentarer:

 1. Men konsekvenserna skiljer sig åt. Att dra i ett dörrsnöre i en affär (det kan inte rimligen vara ett tjutande larm eller en bomb) är ju småpotatis. Att dra iväg med ett pendeltåg har lite större konsekvenser. Vissa lägen kräver mera impulskontroll än andra.
  Jag utgår från att du inte har problem att dra i nödhandtaget till dörren när du flyger?

  SvaraRadera
 2. Inte har problem med att INTE dra i nödhandtaget...

  Skulle det vara.

  SvaraRadera
 3. Till Anonym ovan.

  Du skall bara veta vad som rör sig i mitt huvud på flyget. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Det gick väl som på räls tills det spårade ur. :-))))


  Ha ha ha, jag har garvat så jag får ont i magen. Vem fan kommer på tanken att sno ett tåg???

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Jag funderade om SL tänkt sig att konkurrera med Systembolaget och börjat tillhandahålla hemkörning....:-)

  SvaraRadera
 6. Hahaha, vad skönt att det finns fler än jag som har samma problem med impulskontrollen och samma tokiga funderingar.

  Beställde boken du tipsade om igår.
  Ser fram emot att få skratta när jag läser den. =)

  SvaraRadera