onsdag 2 januari 2013

Är Camilla Läckbergs deckare ..


.. mästerlig, usel eller sådär?

Det kan vi få tycka på Aftonbladets hemsida redan innan eftertexterna rullar färdigt efter senaste avsnittet av "Fjällbackamorden".

Och redan av frågeställningen kan vi ana vilket svar tidningen vill ha. För vem har sett en "mästerlig" deckare på senaste tiden? Och varför finns inga andra alternativ än "uselt" eller "sådär"?

Det är så uppenbart att Aftonbladet vill ståta med samma rubrik i morgon som efter första avsnittet .. "nu rasar Nöjesbladets läsare mot Fjällbackamorden!"

Det finns en mobbingkultur inom kvällspressen. Vissa sk kändisar SKA vi bara hata, tycka illa om eller åtminstone rasa emot .. det är helt okej. När det hela sedan urartar till "hatstorm" på nätet så kan alltid någon förträfflig journalist eller ansvarig utgivare förfasa sig över näthatet och skapa någon form av "Gilla"- eller "Ogilla"-symbol som de kan ha som avlatsbrev.

Den engelska deckarserien "Morden i Midsommer" har inte på något sätt en "mästerlig" intrig men duger ändå att sälja kvällstidningar med som billig DVD-bilaga, trots att nästan vem som helst kan avgöra vart kommissarie Barnaby bör rikta sina misstankar. Camilla Läckbergs manus är inte på något sätt svagare. Ren underhållning, javisst, men vem tittar på deckare för att se ett realitymord? Eller är det någon som sätter sig framför en deckare och förväntar sig en kulturell helafton?

Av 4894 lydiga Aftonbladetläsare har 49,2% förstått vad som förväntas av dem och svarat att JA, det här var USELT!

33,96% av läsarna som känner lite obehag mot att gå så långt, men inte vill sticka ut med sitt dåliga omdöme tycker att det är SÅDÄR? Så finns det 16,84% som nog, i likhet med mig, tyckte det var bra, underhållande och inte sämre än något annat i samma genre .. men inte fick något annat alternativ än MÄSTERLIGT?

Undrar hur många av den skulle ha valt BRA .. om det alternativet hade funnits? 

Men det är klart .. om du har lite ställning i samhället så MÅSTE du dissa Camilla Läckberg, annars blir du hånad på Twitter .. och det sociala raset överlever ingen som vill frottera sig med kultureliten.

Mobbning startar så här. Tycker du verkligen att h*n är bra? Gillar du verkligen den personen? .. med ett förvånat och lite föraktfullt uttryck. Är du verkligen obildad och har dålig smak?

Det är obehagligt i sociala sammanhang men ännu värre när det förekommer i de tidningar som så desperat försöker få stöd av våra skattemedel för att trygga sin existens.


7 kommentarer:

 1. Kvällspressen kommer förmodligen driva det så långt att det kommer vara rimligt att införa censur - de har redan bevisat att de inte kan reglera sig själva - och värre lär det bli innan det blir bättre.

  Såg expressen åtminstone hade en hel skala man kunde rösta på, men konceptet är ändå detsamma, att skriva i dagar om hur usel författare Läckberg är....vilket inte känns riktigt hederligt. Kritik - fine, utdragen kampanj - nej

  SvaraRadera
 2. Man måste ju få tycka att Fjällbackamorden på TV är riktiga sömnpiller utan att det är mobbning av författaren. Nu såg jag bara det första och fler blir det ju inte för min del eftersom jag använder fjärrkontrollen eller avstängningsknappen om något program misshagar mig.
  Jag tror faktiskt inte att svenska folket rasar mot mot Läckberg. Antagligen gäspar många av oss i stället.

  SvaraRadera
 3. epsilon .. jag tyckte också att det första avsnittet var ett dåligt sömnpiller, men tvåan tog sig upp till en bättre nivå.

  Men hur många deckare brukar kvällstidningarna be oss betygsätta med .. Mästerligt, sådär eller Uselt??

  Varje avsnitt??

  DET tycker jag tyder på att man vill uppnå ett särskilt resultat riktad mot en utvald person. Kritik är som Anonym 12:10 sa .. fine, men riktad mobbing är inte ok.

  SvaraRadera
 4. Amen ziz. Dessutom är det en deckare- en författad "saga" till nöje.

  Man kan sätta sig i tvättstugan å glo på tvättmaskinen,se spännande mönster å hypa om det. Jag tyckte 2:an var bra.

  Sluta hacka på Camilla är min åsikt.

  SvaraRadera
 5. Kusinen från landet3/1/13 21:27

  Expressen konstaterar åtminstone att det blev tittarsuccé, men måste naturligtvis lägga in kritik från Leif G W Persson. Men när har HAN någonsin haft något positivt att säga om något som åstadkommits av någon annan än hans eget dryga och självgoda ego?

  SvaraRadera
 6. Eftersom jag tycker att de är bortom sans och vett så undviker jag oftast kvällstidningarna men när går in o kollar så får jag ju ge dig rätt Anybody - det luktar mobbning här.

  SvaraRadera
 7. Dagstidningarna jobbar sig väl allt närmare webben och gratistidningarna. Billigt, lättsmält och tyckeri-baserat. Skillnaden mellan en betald dagstidning och en gratisversion blir ju alltmer försumbar. Krönikor och åsiktskolumner.

  Konsensus och konformitet.

  Etermedia ägnar ofta mer än 80% av nyhetstiden på rent individualiserande socialreportage. Någon stackare som det oftast är väldigt synd om, men som ändå inte ger oss någon bild av hur situationen egentligen ser ut. Än mindre eventuella systemfel. Inom en halv minut så förstår man rätt bra vilken bild reportern vill förmedla.

  Avslutande replik från reportaget brukar oftast sammanfatta den bilden lite extra övertydligt. Vid minsta osäkerhet så får programledaren förstärka den uppfattningen med lite extra kommentarer och helst "expertkommentarer" från någon polare i studion. Så att man absolut förstår vad som gäller.

  Om inte webben fanns blev man ju tvingad att börja prenumerera på utländska tidningar igen, för att överhuvudtaget förstå någonting.

  SvaraRadera