onsdag 23 januari 2013

Någon måste alltid betala .. frågan är bara vem?


Stefan Löfven har tillbringat mycket tid på sin kammare och tänkt, har jag förstått .. och nu får vi ta del av resultatet av tankemödan, som skett under "största möjliga tyyyyyystnad!".

Den socialdemokratiske partiledaren har uppenbarligen insett att vänstersystemet med att höja skatterna för dem som tjänar mest för att få råd att anställa fler i offentlig sektor har en oönskad baksida. Risken blir ju då överhängande att de stora arbetsgivarna inom näringslivet flyttar sina arbetstillfällen till ett annat land där förhållandena är förmånligare.

Stefan Löfven är inte direkt ensam om att försöka lösa problemen med en ökande arbetslöshet utan tvärtom är han i gott sällskap av varje politiker med ambitioner, oavsett vilket land som de siktar på en regeringsställning i. Alla vill de hitta en lösning som gör att de med ett enda slag kan skära ner på kostnaderna för dem som inte kan försörja sig själva samtidigt som de förvandlas till nyttiga skattebetalare.

Hmmm .. tänker Stefan Löfven, hur gör vi då för att tvinga det privata näringslivet att ta sitt ansvar utan att skrämma bort dem genom att chockhöja skatterna?

Jo, på Arbetsförmedlingen finns det gott om långtidsarbetslösa som tidigare varit sjukskrivna men som nu varken är sjuka eller kan jobba, det finns funktionshindrade som kan arbeta med arbetsuppgifter som inte finns och det finns "andra personer" som på grund av "speciella förutsättningar" inte är särskilt attraktiva på arbetsmarknaden.

Det sista är en typiskt svensk formulering för att människor är för gamla eller saknar kunskap i svenska språket, eller hur?

Om man nu villkorar all offentlig upphandling så att aktörerna inte längre konkurrerar med  lönsamhet - kostnadseffektivast alternativ får uppdraget - utan prioriterar det företag som anställer flest ur "den särskilda poolen" som innehåller de personer som de annars aldrig skulle anställa, så är det en win-win-situation för staten.

Man blir i ett slag av med människor som bara kostar och får dessutom skatteintäkter från dem .. oavsett om de kan utföra ett arbete eller inte, samtidigt som någon annan övertar ansvaret, betalar in sociala avgifter och pension, allt under övervakning av facket.

Jag är inte särskilt insatt i lagen om offentlig upphandling .. men det här är ju något nytt som påverkar den i allra högsta grad? Ska den skrivas om .. eller ska det fattas beslut om en helt ny lagstiftning?

Vad händer med intresset från kapitalstarka aktörer om de inte bara måste anställa personal med rätt kompetens som kan utföra uppdraget så effektivt som möjligt för att det ska ge vinst .. utan också måste anställa människor vars enda "kompentens" är att de tillhör en pool som innehåller "personer" som har så "speciella förutsättningar" att det förhindrar att  uppdraget går med vinst?

Hur stor blir konkurrensen om de offentliga uppdragen då?

Och vad händer med kommunernas ekonomi om de måste acceptera bud som blir mångdubbelt dyrare på grund av att intressenterna måste kalkylera med högre utgifter för personalrekryteringen och kanske också för dyrare försäkringar och kostsammare arbetsskydd .. eftersom de både måste ha kunnig och effektiv personal för att få jobbet gjort samtidigt som de måste anställa hjälpbehövande personal och personal som kan stödja och handleda den hjälpbehövande personalen för att få uppdraget.

Då förutsätter jag att Stefan Löfven menar att personalrekryteringen från den "särskilda poolen" på Arbetsförmedlingen innebär fasta arbeten till avtalsenliga löner?

Annars blir det ju bara en ny variant på FAS3 .. där människor sitter av tid, gör enklare handgrepp under ledning till en blygsam ersättning för att någon annan ska få möjlighet att tjäna pengar på ett offentligt finansierat uppdrag?

Men, som vanligt måste Någon betala .. och som vanligt landar notan hos skattebetalarna på ett eller annat vis.

"Om Socialdemokraterna vinner regeringsmakten i valet nästa år kommer Stefan Löfven att beordra statsråden att se över sina departements utgifter ur ett jobbperspektiv."

 Alltså .. jag har läst den här meningen hur många gånger som helst och fattar ändå inte vad det står?

Det gör uppenbarligen inte Stefan Löfven heller ..

"Alla får gå igenom detta, exakt vad det kommer att innebära, det kan jag inte svara på nu. Men det kommer att bli en uppgift till alla att titta på hur vi skapar mer sysselsättning."

?????????????

Förslag på tolkning?

Någon???

Det ska bli verkligt intressant att följa vad statsråden på de olika departementen kommer fram till. Men förutsättningen för att de överhuvudtaget ska kunna påbörja den översynen är att sossarna erövrar regeringsmakten .. och då är det ju så dags att ta ställning till vad de kommer fram till?

Tillägg kl 18:22 .. Vid närmare eftertanke så blir väl effekten av sossarnas förslag att  det bara  är de stora utländska riskkapitalbolagen, med kreativ skatteplanering, som har råd att lägga anbud vid de offentliga upphandlingarna? Något som direkt motarbetar sossarnas vänsterfalang och LO som helst vill förbjuda vinster som hamnar i utländska skatteparadis? Eller tänker jag fel?

DN, DN, DNExpr., AB, AB, AB, AB,

13 kommentarer:

 1. Ledsen jag heter inte Någon och jag fattar inte ett smack.
  Kan detta vara så kallat avancerat snömos?

  SvaraRadera
 2. Det är ovanligt initierat och klokt skrivet. Ideén om att förändra upphandlingsförfarandet kan se ut som det gyllene snittet men alla som vet vad offentlig upphandling innebär och hur verksamheter konkurrensutsätts inser snabbt att detta är en fasansfull skrivbordsprodukt som i ett slag slår ut möjligheterna till lika villkor vid enupphandling. Bedrövligt.

  SvaraRadera
 3. Any skriver: "Om man nu villkorar all offentlig upphandling så att aktörerna inte längre konkurrerar med lönsamhet
  - kostnadseffektivast alternativ får uppdraget - utan prioriterar det företag som anställer flest ur "den särskilda poolen" som innehåller de personer som de annars aldrig skulle anställa, så är det en win-win-situation för staten."


  Haha.. det infördes 1961 - 1965 i USA och kallas för "affirmative action".

  "prohibits federal contractors and federally assisted construction contractors and subcontractors, who do over $10,000 in Government business in one year from discriminating in employment decisions on the basis of race, color, religion, sex, or national origin. ...The Executive Order also required contractors with 51 or more employees and contracts of $50,000 or more to implement affirmative action plans to increase the participation of minorities and women in the workplace if a workforce analysis demonstrates their under-representation ... "

  http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_Order_11246

  I praktiken får ett företag inte några uppdrag av staten, om man inte accepterar att avlöna folk ur "den särskilda poolen", som gör väldigt lite inkl. avlöna en del personer som endast dyker upp för att hämta lönen.

  De senare får helt enkelt betalt för att hålla sig borta från arbetsplatsen, om de har negativ produktivitet - dvs om det kostar mer att övervaka och vägleda dem, än värdet av vad de producerar. Det är inte en variant av FAS 3, då det i det här fallet finns ett *ömsesidigt* intresse hos företaget och (som regel även hos) någon "anställd" (med sådan negativ produktivitet), att denne inte ska vistas på arbetsplatsen. :-D

  Jag har svårt att se, hur detta ska fungera i Sverige givet det mycket högre löneläget för okvalificerat arbete.

  "Beordra statsråden att se över sina departements utgifter ur ett jobbperspektiv" betyder implementera affirmative action.

  Pga det högre löneläget är det onekligen svårt för Löven att svara på, vilka konsekvenser en sådan implementeraring kan få. :-D

  SvaraRadera
 4. Helt obegripligt. Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda.Men nu kom jag på jobb som behöver utföras.Riktiga jobb.Det här landet behöver röjas från sly innan det bli helt igenväxt och hur kul blir det för turisterna för det är ju dom som det alltid handlar om när det gäller landsbygd.Ser det framför mig, ett myller av folk med röjsågar i högsta hugg från norr till söder.

  SvaraRadera
 5. Glömde betalningen, men vi får väl ta ur vår outsinliga skattkista.

  SvaraRadera
 6. Blir ärligt lite besviken när du antar att att de långtidsarbetslösa skulle vara äldre och/eller utan svenskakunskaper.

  Den här rapporten säger inte så mycket om orsakerna till långtidsarbetslöshet, men den målar åtminstone upp en lite mer balanserad bild.

  http://www.scb.se/Statistik/AM/AM0401/2011K03Z/AM0401_2011K03Z_SM_AM110SM1103.pdf

  SvaraRadera
 7. Anonym 20:40 .. nej jag antar inte att de långtidsarbetslösa är äldre eller saknar kunskaper i svenska.

  Jag skriver att formuleringen långtidsarbetslösa, funktionshindrade eller "andra personer med speciella förutsättningar" för tankarna åt det hållet.  SvaraRadera
 8. För att förtydliga mig ytterligare: .. den pool hos Arbetsförmedlingen som Stefan Löfven vill skapa handlar om dem som har absolut sämst chanser att få arbete.

  Där finns de som befinner sig i gränslandet mellan sjuk och frisk, de som bara har några år kvar till pension, de som under lång tid levt på förtidspension eller långtidssjukskrivning, funktionshindrade som inte passar in någonstans och människor som ännu inte tillägnat sig svenskan som språk.

  Alltså de som inte får arbete utan någon form av subvention från samhället.

  Hela arbetslöshetssituationen ser naturligtvis ut på ett annat sätt .. men den "särskilda poolen" där arbetskraften till offentliga upphandlingar ska hämtas gäller ju bara de mest svårplacerbara.

  SvaraRadera
 9. Att tillhöra den där poolen känns ungefär som att bli sist vald till brännbollslaget för mig. Man hade någon "skavank" - konstigt namn,liten och vindögd och inte sprang jag något vidare heller. Jag tillhörde de icke önskvärda då och skulle säkert känna mig likadan om jag hamnade i den beskrivna poolen.Sekunda helt enkelt

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att Any beskriver saken väl, och även problematiken och aningslösheten kring att ändra i det offentliga upphandlandet. Det slår undan konkurrensvillkoren och liknar faktiskt ett öststatsingrepp. Det är också så att precis som Any gör,identifiera vilka är de personer som finns i poolen. Det betyder inte att de är sämre än ngn, men vi måste vara medvetna om att de är svårplacerade och är det pga vissa skäl. Förslaget är en skrivbordsprodukt och jag anser att det är ett riktigt dåligt förslag. Man ska på alla sätt hjälpa långtidsarbetslösa, men inte genom statliga konstruerade ingrepp i saker som fungerar. Den offentliga uphandlingen. På ren svanska, idioti.

  SvaraRadera
 11. Tänk bara tanken för en stund. S vinner valet. S inför denna lag Vad skulle stoppa de från att göra en exakt likadan lag, men för privata företag och aktörer? Man skulle kunna få "full sysselsättning" inom några månader.

  Vistt, massor med företag skulle gå omkull med de omöjliga löneökningarna, men det betyder bara fler arbetslösa som kan hamna tillbaka i ekorrhjulet igen.

  SvaraRadera
 12. ModeratMartin har tyvärr en poäng. Igen måste ma konstatera att S inte har en koppling till verkligheten. Man får hoppas att väljarna synar bluffen i tid.

  SvaraRadera
 13. Vi som jobbar i vården är rätt vana med att ha någon ´med speciella förutsättningar ´med oss i arbetet.Dom ska arbetsträna,prova på e.tc.Jag tycker vi tar hand om dom så gott vi kan,men visst är det slitsamt då det är ett ofta tufft tempo och det är klart att det sinkar.Jobbet måste ju göras ochså.När man inte hinner så finns det alltid uppgifter som att läsa eller ta promenader med patienterna. Under förutsättning att man visar vilja och intresse kan detta vara en inkörsport till jobb. Men det händer lite för ofta att just viljan och intresset är noll ( verkar mer som en del är dittvingade)Några få ( vad jag sett)fortsätter men många försvinner och vart kan man undra.Så vitt jag förstår betalas detta av försäkringskassan en viss tid men då har man ju haft tid på sig att så att säga komma in i jobbet och kan börja ta vakanta dagar.Så möjligeterna finns om man vill ta dom,för här behövs alltid vikarier som kan hoppa in.

  SvaraRadera