onsdag 5 mars 2014

I dag är första dagen sedan ..


 .. jag slutade skolan som jag inte har några cigaretter i min närhet!

Och det är verkligen ett tag sedan!! Hela mitt liv .. bortsett från 15-16 år.

Första gången som jag inte har köpt några, inte äger några, inte har några på lager och inte tänker göra något åt det.

Hjälp!! 

Det enda som finns är Snuskburken på bordet på verandan .. och om jag frestas att ta en biltur in till vår lilla stad så behöver jag bara lukta i den för att begripa varför jag bör låta bli.

Så om någon undrar varför jag skriver så sällan just nu så beror det på att jag för det första har lyckats få mitt sista cigarettpaket att räcka i drygt 14 dagar genom att ständigt hålla mig i rörelse och för det andra på att jag nu måste lägga i en högre växel för att försöka förtränga det faktum att jag har ett par mil mellan mig och närmaste tobaksförsäljare.

Det går oväntat bra så här långt?

Kanske beror det på att jag får lite hjälp av ödet. Nu senast när jag hade lite tid över och började fundera över nyhetsflödet så hörde jag märkliga ljud i huset. Det verkade som om någon höll på att kvävas och eftersom jag är väldigt mån om att våra husdjur ska hålla sig levande så länge som möjligt så gjorde jag en snabb inventering.

Ingen var döende upptäckte jag när jag väl lokaliserat dem alla fyra och jag tog tag i de osorterade tankehärvorna igen  .. bara för att störas av samma kvävda kraxande?

Var det något ute?

Men när jag tittade ut genom köksfönstret hördes ljudet bakom mig .. i fläkten?

En fågel??

Det var bara att plocka "rent" på hyllorna i fläktskåpet .. urk, vad länge sedan det var någon storrengöring där!

Öppna skåpet .. som var tomt. Lösgöra själva fläktröret .. eller vad det heter .. och upptäcka att det var tomt.

Lyssna??? Jodå .. någonstans bakom anslutningen till skorstensstocken fanns det något.

Suck .. hämta liten stege .. dra fram spisen ... Ihhhhhhhhhhh!! Det var alltså ett tag sedan det gjordes?? .. skruva, skruva, skruva .. och till slut var det ett stort hål i väggen som spydde ut massor av oidentifierat skräp in i fläktskåpet och vidare i ner på golvet och förenade sig med den övriga röran.

Men långt inne i skorstensstocken glimmade ett par ögon och tack och lov så var det inte ett bottenlöst hål nedanför, vilket jag nästan räknat med. Ibland har man tur.

Och tack och lov så har vi en köksdörr som är lämpligt placerad mitt emot spisen .. så det var bara att ta ett steg tillbaka .. vänta .. och så seglade en nöjd, men inte speciellt tacksam kaja rakt ut i friheten.

Vingbredden var större än jag trodde .. sett ur ett köksperspektiv.

Återstod då bara att återställa hela fläktsystemet, rengöra bakom och under spisen, diska allt som stått på fläkthyllorna, göra rent nämnda hyllor, återställa alla grejor, dammsuga hela köket och torka av hela golvet.

Det tog ett tag ... och under den tiden var jag inte det allra lilla minsta röksugen!

Så jag städar, plockar undan och lagar mig igenom högen med saker som bör lagas i stället för slängas, fyller säckar med saker som bör slängas i stället för lagas och går nyttiga promenader på ca 3 kilometer med Rackarkotten.

Klarar jag det här så kommer jag att leva i drömmen om ett välorganiserat rent hem och vara vältränad som en atlet när jag går i mål!

Så nu vet ni varför det är långt mellan inläggen.

12 kommentarer:

 1. Kusinen från landet5/3/14 13:00

  Jag håller varenda tumme jag har!!

  SvaraRadera
 2. Ny sluta röka metod kajjor i ventilationen

  SvaraRadera
 3. Men grattis Any! Jag är stolt över dig!! Håll ut! å spar pengarna å gör nå skitroligt med, det blir mycket!

  SvaraRadera
 4. En alldeles utmärkt anledning att sakna dina inlägg, så jag står i ut takt med dig.

  En liten fundering från mig då. Jag blir alltid lika förvånad när jag får veta att kreativa, mycket smarta människor är rökare. Det går inte ihop med min världsbild. Så tack för att du gör ett försök med att passa in i min världsuppfattning :-)

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson5/3/14 16:34

  Det tog mig 3 år av kamp mellan avtändning/påtändning innan jag slutligen lyckades hålla mig helt rökfri.
  Det sägs att det är ungefär lika svårt att sluta röka som att sluta med heroin. T o m abstinenscykeln är liknande (ca 10 dagar av fysiskt sug, och där dag 3-6 är värst) som för en heroinist. Således, svårigheten sitter alltså i ens egen verkliga motivation att sluta. Du måste verkligen vilja sluta.
  Du måste dessutom "lura" din hjärna, ersätta ett belöningssystem med ett annat som passar just dig.
  Vet vad du kämpar. Har själv nu lyckats vara rökfri i 11 månader, fortfarande tänker jag på cigarretter nästan dagligen så suget finns där. Men bara av att gå bakom en rökare och känna stanken (luktade jag själv så där förut?) kurerar mig snabbt...
  Lycka till Any :)

  SvaraRadera
 6. Heja, heja, heja! Säkert har du gjort många kloka val i ditt liv, men det här tillhör toppskiktet! Så BRA! Och jag tror på dig!
  Fast jag önskar mig nästan en kaja, jag med. För att få ändan ur vagnen och börja städa!

  SvaraRadera
 7. Du blir alltså inte bara ännu snyggare och friskare, din bostad blir det också.

  Keep it up!

  LBH

  SvaraRadera
 8. Jag har varit rökfri i nu drygt 6 år. Läste en bok av Allan Carr. Det är som PN säger. Ett nikotinsug som går över på 2- 3 veckor. Detta är en lätt match.

  Därefter gäller det att komma till rätta med en livstids hjärntvätt där man intalat sig själv om att den där cigaretten är en "belöning" (jag skrattar själv idag åt tänkesättet, eftersom det är en konstig belöning att avsluta sitt liv i förtid)eller att kronan på verket efter en god måltid är att tända en cigg. Enda sättet att hantera denna hjärntvätt är att hjärntvätta sig själv åt andra hållet, att ta upp till ytan alla de tankar du förträngt om rökningens skadliga effekter, dess kostnader o.s.v. Att helt enkelt hjärntvätta sig själv åt andra hållet.

  Lycka till.

  Visionären

  SvaraRadera
 9. Härligt any,

  Jag har varit rökfri i ett par år, visst, jag har tjuvat när jag blir nedstämd och nervös, men som du förstår har jag inte råd med att chansa med min hälsa längre.

  Dessutom har min kusin utmanat mig på att springa NY Maraton när allt är över.

  Lycka till och tjuva inte, håll hårt på disciplinen så kommer du att lyckas.

  /Henrico

  SvaraRadera
 10. Jag är rökfri sedan drygt ett år tillbaka. Sambon fick en stroke för ca åtta år sedan. Då tvärslutade han. Det klarade inte jag. Så jag trappade ner, och trappade ner tills jag rökte tre cigg om dagen. Då kan man tycka att det skulle vara lätt att skippa de tre sista. Det var det inte. Så jag gick på tre cigg om dagen i flera år och fick det att funka så. Tills förrförra hösten när jag fick det väldigt jobbigt med andningen. Då bestämde jag mig för att lägga av rökat. Och klarade det helt plötsligt lätt som en plätt. Hur var det då med andningen? Jo, det var KOL. Så gissa om jag ångrar varenda cigarett jag tagit. Men de säger att i och med att man slutat röka så slutar även KOLen att utvecklas. Det är min tröst idag och att jag fick hjälp i tid.

  Så jag håller alla tummar och tår för dig och önskar dig all lycka till.

  SvaraRadera
 11. @ "Hmmm"

  Hahaha! Tänkte just detsamma!

  SvaraRadera
 12. @Maja & @Hmm

  Kul att märka att jag inte är ensam om min reflektion :)

  @Anybody,
  Lycka till!

  SvaraRadera