lördag 13 juni 2015

Öppna era hjärtan ..


.. sa Fredrik Reinfeld när han såg Sverige från ovan och insåg att problemen med invandring och integration bara var en utrymmesfråga som lätt kunde lösas om vi bara utnyttjade våra skogar, åkrar och ängar.

Öppna era hjärtan .. ungefär så, sa Stefan Löfven när han inte kunde komma på något annat att säga om det förbjudna ämnet .. problemen med invandring och integration .. på sossekongressen i år.

Öppna era hjärtan .. sa Åsa Romson i sitt inledningstal på helgens Miljöpartikongress, efter den skojsiga inledningen då hon skojpratade med en påhittad Jan Björklund i en verklig telefon i stället för att erkänna att det finns problem med bristen på en fungerande invandrings- och integrationspolitik.

Och jag undrar om våra partiledare på fullt allvar tror att svenska folkets frågor om integration och invandring beror på en akut brist på öppna hjärtan? Eller att människor flyr till Sverige på grund av svårigheter som beror på outhärdlig hjärtlöshet i hemlandet?

Som obildad gräsrot trodde jag att orsaken till att människor lämnade sina hem var ett behov av trygghet, sociala skyddsnät och en längtan efter en framtid. Och det är väl där skillnaden ligger mellan politikerna och det folk som de tror att de företräder.

För det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. om du lider av svår tandvärk och det är veckor eller månaders väntetid för att få tandvård.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. om du saknar både utbildning och arbete och befinner dig sist i kön även till de minst kvalificerade och lägst betalda jobben.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. om du saknar pengar och bostad och det inte finns några möjligheter att hitta varken det ena eller det andra på samma ort innan du faller för åldersstrecket.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. om oturen är framme och du drabbas av ett handikapp som gör att du ständigt är beroende av andra och hamnar på ett boende med äldre dementa bara för att du kan föra gaffeln till munnen eller kissar för fort.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. när din mamma tvingas bo kvar på ett "omsorgsboende" där du möter henne gråtande, liggande i sin egen urin och avföring, eller om du inte kan hitta bättre hjälp till din demente, rörelsehindrade far än den hemtjänst som glömmer honom utanför huset så grannarna ringer när han suttit i regnet ett par timmar.

Det spelar heller ingen roll om detta sker i ett privat eller kommunalt alternativ.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. när ditt barn får svårigheter i skolan och det inte finns någon hjälp att få, eller när någon anhörig drabbas av psykisk sjukdom och det inte finns plats eller intresse någonstans, eller när du själv drabbas av en lindrig åkomma som tar nästan ett helt dygn att få bedömd av en läkare som gör en feldiagnos av ren stress så du får bestående .. men ringa .. men för resten av ditt liv.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. när du sitter där gammal, hjälplös, ensam, lurad på allt vad du trodde var ditt och allt som finns kvar av livet är en outhärdlig längtan efter åtminstone en enda människovärdig dag till.

Det spelar ingen roll var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut .. när samhällets skyddsnät är så glest att du måste ha råd med ett eget för att kunna falla mjukt eller överhuvudtaget få någon hjälp alls.

Våra politiker bär sig åt som barn i sin egen lekstuga, låtsas att tillvaron är bekymmersfri .. vilket den förmodligen är sett ur deras synvinkel .. mobbar, fryser ut och vänder ryggen till det parti som INTE kräver öppna hjärtan, men trots det bara växer och växer? Och där verkar det inte heller som det spelar någon roll var människor är födda, kommer ifrån eller hur de ser ut .. ökningen sker från alla samhällsgrupper?

TROTS alla böner om öppna hjärtan?

Den som inte varit utan allt, befunnit sig i en förtvivlad situation eller arbetat för sin överlevnad kanske inte förstår att när pengarna och tryggheten/framtiden inte räcker till alla, så är det din familj och närmaste krets som är det viktigaste för dig ... oavsett var du är född, vem/vad du är, var du kommer ifrån eller hur du ser ut.

När framtiden ser skrämmande ut är ALLA som konkurrerar om samma begränsade tillgång ett hot. Så när du får en valmöjlighet .. så väljer du det alternativ som du tror ger mest trygghet och framtid till dig själv och din egen familj.

Det behöver man ingen flygtur över Sverige eller en kongress för att förstå.Ledarsidorna,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar