tisdag 30 juni 2015

Utvecklingsmoral, ..


.. det är det som saknas i Sverige, enligt Stefan Löfven. Vad jag förstår är utvecklingsmoral ett sk nyord som innebär att var och en ska ta ansvar för sitt eget liv, sin egen utbildning/utveckling och sin egen framtid .. och så långt låter det ju bra.

Men ska medborgarnas utvecklingsmoral få en chans att växa så krävs det också utvecklingsmarginal .. plats och utrymme att växa på. Tyvärr så finns det väl inget parti som är så skickligt på att snäva in .. eller utplåna .. människors utvecklingsmarginaler med lagar, regler, föreskrifter och krav som just Socialdemokraterna.

Jag skulle så gärna vilja servera ett glas hemgjord saft och en hembakad kaka till självkostnadspris .. säger konsthantverkaren som visar och säljer fantastiska textilarbeten i uthuset där h*n bor. Men det är, som alla vet, totalt förbjudet. Eller förbjudet och förbjudet? Visst går det om h*n investerar i lokaler som Livsmedelsverket godkänner, bygger en handikappanpassad toalett och ser till att det finns lagstadgad kassaredovisning.

Vilket gör att "självkostnadspriset" och en stilla stund i trädgården blir så dyr att det inte är någon idé, vilket är synd eftersom den stunden kanske hade stimulerat någon till inköp av en hemvävd matta eller ett fantasieggande överkast som räcker i generationer. Vilket i sin tur kanske hjälpt konsthantverkaren att synas tillräckligt mycket för att få sälja till en återförsäljare och öka sina inkomster så att h*n kan leva ett hyfsat liv med hjälp av sin egen utvecklingsmoral.

Små steg är också steg .. och den som tvingas att stå still kommer ingenstans, eller hur Stefan Löfven?

Sjukpensionären som inte kan eller orkar göra något annat än att sticka vantar måste skänka bort resultatet eller sälja svart för att inte bli av med sin försörjning, den arbetslöse som är ett begåvat datasnille hjälper pensionärer med obegriplig teknik i hemmet för pengar som staten aldrig får höra talas om, eftersom kostnaden för hjälpen annars skulle bli dyrare än betalningen. Det finns liksom ingen utvecklingsmarginal för den bidragsberoende som bara har utvecklingsmoral men inget utvecklingskapital.

Utvecklingsmarginal är en möjlighet att börja utvecklas utan att staten vill ha del av den framtida vinsten innan du ens vet om det finns någon möjlighet till vinst överhuvudtaget.

Sälja på Blocket kan vara en möjlighet att städa upp i ekonomin .. men säljer du regelbundet något som du tillverkar i hemmet för att dryga ut en bidragstillvaro eller för att visa utvecklingsmoral så begår du ett lagbrott om du inte redovisar alla dina kostnader och intäkter.

I Kalle Anka, som jag läste som barn, ställde knattarna ut ett bord vid vägen och sålde lemonad till förbipasserande. Det var en symbol för den amerikanska drömmen som sa att alla kunde tjäna ihop till sin egen förmögenhet .. förklarade mina föräldrar.

Åh vad jag ville göra precis det .. men så gör man inte här, sa min ordningsamma mamma. Man skämmer inte ut familjen på det sättet. Och i dag tror jag att det är förbjudet om det blir anmält.

Det finns tusen och en små, små hinder som gör att kreativa människor antingen är kreativa i smyg och största olaglighet eller ger upp alla utvecklingsdrömmar.

Den nysvenska familjen .. där alla familjemedlemmarna visar stor och entusiastisk utvecklingsmoral .. köper kiosken eller bensinmacken på orten och upptäcker snart, men inte tillräckligt snart, att det kostar mer än det smakar att vara egen småföretagare i Sverige. Men då är det för sent, då har redan Skatteverket och Kronofogden sett till att ekonomin förödd för all framtid. Utvecklingsmarginalen var snävare än de var vana vid .. och så kvävdes deras drömmar i rättvis och solidariskt reglerad ordning och reda.

Utvecklingsmoral kräver att det finns utrymme att växa i egen takt och efter egna förutsättningar. För den som startar från noll och ingenting är det lika lätt att utvecklas i det rödgröna samhället som att bo i ett hus byggt av sadomasonit, vilket .. enligt Livet.se .. är en tunn, pressad träprodukt för golvläggning med små stålspetsar som oförhappandes hoppar upp och genomborrar den gåendes fotsulor.


Utvecklingsmoral utan utvecklingsmarginal är en omöjlighet, Stefan Löfven


GP, Expr., Expr., DN,

3 kommentarer:

 1. Till att börja med, tack Any för blogg som är en av mina favoriter som läses regelbundet.
  Alla vet vi att det är småföretagandet som skall generera alla de nya jobb som behövs. För egen del har jag också provat på detta dock ganska sent i livet efter 30 år som anställd då jag blev friställd. Vad man inte talar om när det gäller företagande är RISKERNA som överhuvud taget inte existerar som anställd. Är du din egen arbetsgivare har du bara skyldigheter gentemot det allmänna och dina eventuellt anställda samt leverantörer och kunder. Som egen företagare finns i princip inga skyddsnät, ingen reglerad arbetstid eller annat som tas för givet som anställd. Och av egen erfarenhet vet jag att det kan gå riktigt, riktigt illa av orsaker som du som liten egen företagare inte kan förutse eller påverka. När jag idag träffar ungdomar som funderar på att starta eget istf en anställning ber jag dem att noga överväga beslutet och alltid räkna med det värsta tänkbara som kan tänkas inträffa.
  Utvecklingsmoral!!! Ännu en floskel som inte betyder ett skit. Se bara på hur den rödgröna röran har för avsikt att förändra spelreglerna när det gällervinster i välfärden eller ROT och RUT. Ökar företagandet och minskar risken? Nej inte en chans.

  SvaraRadera
 2. Helt ärligt så skiter jag i allt inhemskt lulllull.

  Vi behöver gå med NATO NU!!!!

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/ryssland-undersoker-om-det-var-olagligt-att-erkanna-baltlanderna/

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ryska-plan-stor-med-facklor

  SvaraRadera
 3. 3/4-delar av allt du drar in netto går till staten. Vill du driva företag 100% ärligt i nåt annat än migrationsindustrin, flytta utomlands.

  SvaraRadera