söndag 10 juli 2016

Det stormar runt Dan Eliasson ..


 .. och du behöver bara googla på hans namn för att inse att utan stödet från partibröderna i största allmänhet och inrikesminister Anders Ygeman i synnerhet, hade han redan nu varit en ex-rikspolischef.

Man blir naturligtvis förtvivlad för alla inblandades vägnar. Naturligtvis för de berörda inom polisen. Men också för den enskilde mannen som på relativt kort tid lyckats skapa osäkerhet och visat prov på dåligt omdöme och bristande kompetens inom tre av landets största myndigheter.

Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig? Var han mobbad, saknade han kompisar, var han den olycklige "vännen" som aldrig fick till det utan tvingades köpa kärlek i Bangkok?

Vad var orsaken till den skadegörelse han dömdes för som sjuttonåring? Frustration, ensamhet eller utanförskap i ett samhälle som upplevdes som orättvist av en ung människa som aldrig riktigt passade in?

Vilka ärr har han fått under sin resa genom livet? En längtan efter att vara någon .. en populär och omtyckt person till vilket pris som helst? En längtan efter makt för maktens egen skull?  Den enskilde unge killen på skolgården som fortfarande vill visa alla andra att han lyckats bättre än dem?

Är krisen inom polisen ett bevis på hur orättvist livet kan vara för en karismatisk men konflikträdd person som, trots en  kommunikativ och social talang samt en önskan att vara kompis med alla, inte ser att skiljelinjen mellan att vara personlig och privat är fin, men oerhört tydlig när den överskrids.

Och vem eller vilka bär ansvaret för att försöka hjälpa till att lösa det här efter bästa förmåga?8 kommentarer:

 1. Hej anybody! Jag noterar att Dan och Jan, i FN, har samma efternamn. Är de månne relaterade på något sätt? För övrigt, skulle Dans beteende absolut inte passera obemärkt, ifall han t ex arbetade som lägre tjänsteman, verkstadsarbetare, lärare utan då fick han lämna sin tjänst, med omedelbar verkan. Varför finns så starka intressen att ha kvar Dan? Har han kanske hållhakar på några i regeringen eller högt upp i några partier? Låt människan lämna sina uppdrag!

  SvaraRadera
 2. Det mest anmärkningsvärda kring Eliasson är ju hur han överhuvudtaget kunde få jobbet som polischef ?
  Han körde ju både migrationsverket och försäkringskassan i botten.
  Den enda merit han verkar ha är ju att han var med i Punkbandet "Bad Boo Band " som gjorde singeln "Knulla i Bankok" Den meriten borde rimligen inte räcka så långt.

  SvaraRadera
 3. Det här är en av de vassaste och roligaste inlägg jag läst av dig! Även om sanningen är sorglig är nog ironin det bästa vapnet ibland.
  Bitterpitten har sammanfattat min åsikt också så nu behöver jag inte skriva ner den :)

  SvaraRadera
 4. Att inte journalistkåren satt tänderna i Eliassons karriär/framfart säger det mesta om vanlig media.
  Nu är man så skeptisk så man undrar vad som gjorde att DN fick för sig att granska riksrevisionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske var för att vi skulle glömma Eliassons bravader?
   Vad gör vi när polisväsendet har kollapsat?

   Radera
  2. Köper högafflar och baseballträn?

   Radera
 5. Hur fan kan rövskallen få ett pris för sitt ledarskap??????
  http://www.svd.se/dan-eliasson-prisas-for-sitt-ledarskap

  SvaraRadera
 6. Nu sänks intelligenskraven för att bli polis till 3 på en 9-gradig skala. En normalbegåvad har mellan 4 till 6 på skalan vilket antagligen skulle betyda IQ 90-110. Vad är då 3? IQ 60-85? "IQ mellan 70 och 85 benämns som normal begåvnings nedre del eller svag begåvning och är inte ovanligt, medan personer med ett IQ under 70 ofta uppfyller kriterierna för någon form av mental utvecklingsstörning." (Wikipedia)

  SvaraRadera