tisdag 18 oktober 2016

Den yrvakna medelklassen.


Det var i skarven 80-90-talet som jag för första gången insåg att jag inte riktigt passade in i det sammanhang jag levde i.

Välfärdssystemet var generöst, det var idiotlätt att låna, fastighetspriserna och värdet på den egna villan steg till minst det 10-dubbla på ingen tid alls och ränteavdragen var 50%. Våra bekanta lånade som besatta, köpte dyra hus eller byggde om det de redan hade, lånade och åkte till semesterorter ingen tidigare drömt om att kunna besöka, semestrade på högfjällshotell eller köpte en egen semesterstuga där eller vid kusten. En husvagn + en sprillans ny Volvo, på avbetalning, stod utanför vart och vartannat hem och för första gången i livet kände jag någon som faktiskt hade en pool.

En shoppingdag finansierades med en vab-dag medan telningen lekte med mormor, en semesterresa behövde inte kosta semesterdagar eftersom Försäkringskassan betalade och den allt mer välmående, bekymmerslösa medelklassen såg bara solsken och vackert väder vid horisonten.

Och jag blev den där underliga människan som inte förstod hur LÖNANDE det var med stora skulder. Särskilt om man kombinerade det med svarta sidoinkomster. Det var ju rena VINSTEN, fattade jag inte det?

Det förde med sig .. tro det eller ej .. att jag utsågs till bekantskapskretsens rödstrumpa och vänstermänniska. Det hjälpte inte vad jag sa .. ingen ville lyssna .. och jag visste, verkligen visste, att detta kommer inte att sluta väl. Jag saknade någon utanför familjen att prata med och började misstänka att det var mig det var fel på när jag påpekade att inget var för evigt och alla tecken tydde på att systemet var ohållbart. Det suckades, vad visste väl jag .. men snälla, lilla du, SÅ kommer de ALDRIG att göra. Det KAN de bara inte. Då skulle ju VÄLDIGT många råka illa ut, FÖRSTÅR du inte det?

Och så kom kraschen. Ränteavdraget sjönk till 30% och huspriserna störtdök. Många av våra bekanta fick sälja sommarstugor och husvagnar, ett stort antal fick till och med sälja huset och .. sett med dagens ögon hade de tur när de i stället fick tränga ihop sig i en hyresrätt på 3 rum och kök.

En del blev av med allt .. utom en stor del av skulderna.

Det var nästan pinsamt att vi inte drabbades alls.

Så när jag fick den här bloggen så fick jag till min stora förvåning också bekräftat att jag inte var helt och hållet korkad. Det fanns .. finns .. andra människor som ser på vad som händer i samhället, på samma sätt som jag.

Jag har fortfarande samma eller samma typ av bekanta, lever i samma sammanhang och fram till nu har den här bloggen varit mitt andningshål och min möjlighet att få skriva ner mina undringar och funderingar utan att någon suckar och säger .. men snälla, lilla du, SÅ kommer det ALDRIG att bli. Det KAN de bara inte riskera. Då skulle ju jättemånga råka illa ut, FÖRSTÅR du inte det?

Men i år har något hänt!

Nu talar ALLA om samma saker som jag och oavsett vad samtalsämnet var från början, så hamnar samtalet runt .. Det här är ju helt sjukt, det kan inte vara sant, vad händer? Hur ska det sluta? Varför gör ingen något? Vem/vilka kan lösa detta och vem/vilka kan man tro på? Men hur ska det sluta? Varje samtal, varje möte .. även om det handlar om främlingar i köer eller väntrum .. handlar om samma saker som jag tidigare bara kunnat skriva om?

Plötsligt är jag inte konstig alls?

Egentligen borde jag vara nöjd. Men det blir bara för mycket. Det är som att ständigt befinna sig i en bubbla av rädsla, ångest, oro och otrygghet och jag kan inte avsäga mig alla mänskliga kontakter och jag vill inte avstå från den här bloggen och jag vet ärligt talat inte hur jag ska komma ur den här jobbiga situationen?


Alla förslag emottages tacksamt ..


Fnordspotting


11 kommentarer:

 1. Du kommer tyvärr inte ur denna situation så länge du befinner dig i Sverige. Det är den krassa sanningen. //tompas11

  SvaraRadera
 2. Jag och maken är rätt överens om vad som händer. Alla politiska (glatt påhejade av alltför många journalister, åtminstone under tidigare år) felbeslut håller på att konvergera mot ... ja det får vi se hur det artar sig. Men illa kommer det att bli de närmaste åren.

  Det har blivit pinsamt uppenbart om hur lite de absolut högsta politikerna vet om hur världen fungerar. De förstår inte ens Sverige. De förstår inte drivkrafter. De förstår inte morötter eller käppar. Inte orsak och konsekvens. De förstår inte samhällskontrakt.

  De förstår vad deras mediatränare säger att de ska säga och hur.

  Det har blivit ett knark att gå kvällens blogg-/twitter-/nyhetsrunda. Leta efter ljuspunkter ... ja journalisterna verkar ha skärpt sig en del men inte politikerna faktiskt. Allt är fortfarande i underkant i jämförelse med potentialen för rejäl kris inom polis, skola, socialen, vården ....

  Stå på dig. Möjligen ta en paus en total paus en vecka eller två. Titanic svänger långsamt vet du ....

  /Majsan

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Om du verkligen vill vara smolket i bägaren, så fråga dessa aningslösa lättingar om varför de inte varit mer pålästa om samhälle och ekonomi.

  Det finns få saker som skapar Dålig Stämning (TM) som att påpeka att den nu gnällande villaförorts-svensken vilken röstat av slentrian och okunskap faktiskt brustit i ansvar mot sig själv, och mot alla andra. Än värre blir det om man följer upp med att påminna om att som väljare har man en moralisk plikt att rösta insatt och med kunskap (oavsett ideologi och värderingar) eftersom röstande utan detta bara är godtyckligt förtryck.

  Som de säger på Slätta', mellan Vänern och Vätta'; "är man dum i huvet får kroppen ont".

  Återstår att se om tillräckligt många svenskar lyssnar på Magister Smärta.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  På bloggen Toklandet såg jag en kommentar från en signatur 'Hmm' om att den inte kan kommentera här hos dig.

  "Helt OT och förlåt för lån av blogg MiT.

  Any, är du här och läser? Av någon anledning så släpper inte bloggspott igenom mig längre. Vet verkligen inte varför och jag har prövat på alla sätt att komma runt det. Det gäller alltså inte bara din blogg.

  Richard lärare, du som kan kommentar hos henne, har du lust att framföra att jag vill och försöker så att hon inte tror att jag övergivit henne? Det har varit så nu i flera månader.

  Om någon här har en lösning så tas förslag tacksamt emot."

  Jag vet inte vad det gäller, och hoppas att jag inte ställer till något problem nu; i så fall ber jag om ursäkt i förväg.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Om de flesta i din fysiska omgivning är vakna, om än på ett nymornat och yrvaket sätt, så innebär det att du inte längre behöver agera väckarklocka där. Låt de andra stimma, oroa sig och stå för den nykläckta insikten med påföljande ångest. Roa dig istället med att le milt och njut av känslan av att ha haft rätt.

  Och gå vidare. Det är dags att börja förbereda sig på det som kommer.

  cpc

  SvaraRadera
 7. Hepp, jag fick hjälp med en väg runt.

  Krånlig för mig så kommer inte skriva så ofta, men nu kan jag iaf. :)

  /Hmm

  SvaraRadera
 8. Jag har haft lite samma problem som du har Anybody.Jag brukar bli kallad olyckskorp och bitterpitt. Men nu säger jag bara "Va va de ja sa" Sen fortsätter jag att dryga mig med hur aningslösa och kortsiktiga folk är.Nu kan man ju gå på lite extra när folk börjar fatta.

  SvaraRadera
 9. Älskar dig Any,jag speglar mig i dig och känner mig mindre ensam. Det känns mer och mer att jag inte är ensam om att känna hur man sjunker i dyn som alla andra har förklarat är gedigen granitgrund. Vi är fler som är olyckskorpar som kraxat i åratal och den enda trösten jag kan ge är att det går åt helvete med musik. Vi står för musiken men vi har ju övat i åratal på den. Vi kraxar på och vi är en stor kör.Någon gång måste vi bli hörda så kraxa på,inte sången "vad vad det vi sa" utan "så här är det,vi måste göra något nu".Det kan väl inte vara så att vår regering är inkvoterade för att de är döva?

  SvaraRadera
 10. Du har ju redan prepp med bostad som är betald vad jag förstår, men annars så....Prepp? plan A B och C? Det har vi=/ och jag befinner mig i samma twilightzone som du. Kan inte ens blogga längre. Knarkar twitter och begår tortyr genom att läsa på så mycket jag kan.

  SvaraRadera
 11. Teodoresu

  http://www.gp.se/ledare/teodorescu-n%C3%A5got-%C3%A4r-ruttet-i-v%C3%A4lf%C3%A4rdslandet-1.3899977

  SvaraRadera