tisdag 11 oktober 2016

I dag anmälde jag mitt utträde ur Svenska Kyrkan.


Trots att jag aldrig sett mig som troende var det inte ett lätt beslut. För mig har medlemskapet inte handlat så mycket om Gud, utan mest om det historiska arvet och hundraåriga traditioner.

Jag är döpt, konfirmerad, gift, har döpt mitt barn och har begravt mina föräldrar i kyrkan .. men jag tror inte att det gjort mig varken till en bättre eller sämre människa. Men handlingarna som sådana har knutit ihop min historia med dem som levt före mig och .. som jag tänkte .. dem som kommer efter.

Men det var innan kyrkan blev så politiserad som den är i dag. När det till och med finns präster som öppet säger att det inte är så viktigt om du tror på Gud eller inte .. du kan bli präst ändå .. då känner jag att något viktigt har gått förlorat.

När sedan Gud själv verkar ha blivit kapad/värvad av vänstern .. då bryts bandet till historien och de gamla traditionerna blir .. just gamla och tillhöriga en annan tid då kyrkan var en samlande kraft i samhället. En partipolitisk Gud ger ju snarare en söndrande effekt?

Det enda som återstår för min del är begravningen .. för ingen kommer att få mig att gifta om mig om det värsta skulle hända, och bara tanken på en begravning ledd av en präst som överhuvudtaget inte vet ett skvatt om mig som person samtidigt som h*n inte tror på Gud utan på Stefan Löfven, Gustav Fridolin eller Jonas Sjöstedt framkallar rysningar över hela kroppen..

Sker det sedan i en kyrka där de kristna symbolerna hänsynsfullt avlägsnats för att inte kränka någon som har en annan trosuppfattning så vete sjutton vad det hela skulle tjäna till?

Grejar du det här med en borgerlig begravning där du får stå för planeringen? . .. frågar jag Maken som ännu inte har bestämt sig .. för rötter som rotat sig i historien och gamla traditioner är svåra att slita upp eller kapa. Men glöm inte att jag vill ha en kartong/papp eller- eko-kista målad med graffiti, inspirerad av mina egna bilder... eller kanske rosa och prickig som den här bilen?
Eller kanske vill jag ha den här? 
Äsch du får bestämma själv när det blir aktuellt.

Men han ser inga problem .. och nej det tänkte han inte glömma och ja, det skulle han tänka på .. och jag tycker att det ska bli skönt att slippa kraven på delaktighet i kyrkovalet. Ännu skönare skulle det vara att kunna slippa rösta i EU-val på samma enkla sätt .. genom att skriva ut en blankett, fylla i och posta till församlingen.

Nu hänger det på Post Nord om jag dessutom slipper betala kyrkoskatten under 2017, så jag kan ge den summan till någon annan som behöver den bättre.


Men får jag ingen bekräftelse före sista veckan i oktober är det inte värre än att jag tar med mig hunden och traskar 100 meter till kyrkan och lämnar den till tjänstgörande präst efter högmässan någon söndag.


Utträde ur Svenska kyrkan,

15 kommentarer:

 1. Bra gjort! Hoppas du inspirerar flera att göra likaledes.

  SvaraRadera
 2. Jag har också gått ur Kyrkan...Nu håller jag på att gå ur EU också...Ska bara hitta dom rätta blanketterna :)

  SvaraRadera
 3. Jag gick ur när Helle Klein tog över. Jag har även slutat att prenumerera på tidningar och har sagt upp TV-licensen.
  Spriten köpte jag senast i Puttgarden och jag använder mina pengar helst på resor i utlandet eller donerar till saker som jag tror på.

  SvaraRadera
 4. Helt rätt! Den svenska kyrkan är blott en spillra av sitt forna jag. Jag gick ur 2014 och har inte ångrat mig och skulle man ev. ångra sig så är det lika lätt att gå med igen. Nu håller jag också, precis som Bitterpitten, på att söka efter utträdesblanketterna gällande EU. Så fort jag finner dessa så är saken biff. Jag söker även efter den rätta blanketten för att avsätta samtliga politiker...//tompas11

  SvaraRadera
 5. Din besvikelse förstår jag. Kyrkan har förändrats. Men de högljudda står inte för hela sanningen. Det genuina finns kvar i församlingar. Det går att hitta ett sammanhang. Och stöd när livet blir hårt.

  SvaraRadera
 6. Kusinen från landet11/10/16 20:07

  Där tänker vi helt lika! Jag gick ur för några månader sedan.

  SvaraRadera
 7. Jag har också gått ur statskyrkan av samma skäl. Efter några veckor kom en bekräftelse med önskemål om bidrag till ett PG-nr. Har också gått ur Public service och PK-media. Tack för trevlig blog!

  SvaraRadera
 8. Jag gick ur kyrkan för ca 15 år sedan. Min morfar sa att socialism är en annan religion än kristendom och svenska kyrkan är socialistisk.

  SvaraRadera
 9. Jag gick också ur idag......pga samma skäl....

  SvaraRadera
 10. Heja Any! Ett utmärkt beslut och det funkar utmärkt med en borglig begravning och det ordnar begravningsbyrån fram plats som inte har kyrklig anknytning.Min brors ceremoni hölls i en trevlig samlingslokal utan kors och krusiduller och en man från begravningsbyrån pratade om Roffe och spelade musik.
  När mannen i mitt liv dog så klädde jag honom i reskläder kammade honom och stoppade ner passet i bröstfickan tillsammans med bröllopskortet. Han reste i den billigaste s k transportkistan av spånplattor och under själva akten hade jag lagt vårat överkast på den.Vi höll till i en ljus lokal i närheten av krematoriet.Jag höll talet över Kalle för jag var trots allt den som kände honom bäst och han skulle inte ha gillat att någon okänd skulle stå och rapa upp en massa svammel om honom. Vi spelade musik som han tyckte om som Lou Reed, Roger Pontare och Violeta Parra.Efter akten så åt vi smörgåstårta med dricka/lättöl o Kaffe o kaka.När kremeringen var gjord tillhandahöll kyrkogårdsförvaltningen en ekologisk snabbnedbrytbar urna som jag satte ner i asklunden. Det funkade bra och var faktiskt skönt att få göra allt själv för då blev det som vi ville.
  Allt vi gick ur kyrkan var inte på grund av tvivel på en gud utan enbart på alla "sant kristna och kärleksfulla människor" runt oss samt den sanne gudens ställföreträdare på jorden. Många av dom är så långt från kärleksfulla eller särskilt medmänskliga så då skippade vi den religiösa biten och utträde ur kyrkan.
  Jag har skrivit ett vitt arkiv och där lutar jag samma färg på fodralet som du - rosa. Sedan har jag valt musik också och dottern min har lovat att det blir som jag vill. Allt ordnar sig utan att gud är inblandad.Är inte orolig för var jag hamnar efter döden (om jag hamnar någonstans).Om himmel eller helvete finns så har i alla fall ingen kommit tillbaka för att ge en verklig ögonvittnesbild av det.

  SvaraRadera
 11. Jag gick ur kyrkan 2013 - då fick jag nog. Mannen hängde på direkt. Precis som dig hade jag varit kvar så länge som möjligt pga kulturarvet men sen kändes inte ens det tillräckligt argument när det förändrades så mycket. Kändes väl lite jobbigt när det ganska snart efter detta val visade sig att mannens sjukdom gick åt fel håll och jag blev stående där med en begravning att planera. Samtidigt så blev det trots allt en fin begravning och den lokala ålderstigna politiken som skrev ett tal tillsammans med mig om min man berörde mycket. Även utan tal om Jesus och livet efter döden.

  SvaraRadera
 12. Hej.

  Välkommen ut!

  Själv är jag odöpt hedning och stolt över det - något jag är evigt tacksam min far för. Han var stenhård med att om jag vill vara religiös så är valet av kyrka och gud(ar) mitt eget, och skall fattas av mig som vuxen.

  Svenska statskyrkan gick jag ur så fort jag blev myndig, eftersom man förr blev medlem av tvång. Det säger en hel del om ett samfund, och en tro, om medlemmar skall värvas med tvång och hot.

  En fråga som alltid gör de statskyrkliga (till skillnad från troende) upprörda är den var statskyrkans egendomar kommer från, ursprungligen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 13. Har nyligen också gått ur. Man saknar möjligheten att tala om för vederbörande varför. Om man mot förmodan skulle se en uppryckning kan man ju gå med igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var något jag också saknade .. en ruta där jag kunde tala om varför jag inte längre ville stå bakom kyrkan.

   Men det ointresset är väl orsak nog, kanske?

   Radera
 14. Jag cyklade till pastorsexpeditionen och meddelade orsaken till mitt utträde och där blev man så tagna av det jag sa så dom trollade fram en präst åt mig. För honom repeterade jag det redan sagda och sedan cyklade jag hem igen. Har inte ångrat mig en sekund.

  SvaraRadera