onsdag 18 januari 2017

Alexandra Pascalidou och Gud.


Alexandra Pascalidou, som tillhör den grekisk-ortodoxa kyrkan, beundrar Svenska kyrkans arbete som hon verkar tycka ha ett mer progressivt arbete, i takt med tiden än den kyrka som hon fötts in i.

Hon känner att hon nästan snyltar på Svenska kyrkans aktiviteter när hon deltar i julmässor, körsång, pratat med präster, barnverksamhet och annat och skickar därför ut en förfrågan på twitter (?) om hur hon ska göra för att bli medlem och ändå behålla sitt tidigare kyrkliga engagemang.


Svenska kyrkan har ju ett så öppet sinne och ett solidariskt förhållningssätt i en väldigt turbulent tid .. säger hon till tidningen Dagen, som säger sig vara en politiskt oberoende dagstidning på kristen grund.

Vilket förmodligen säger en hel del om hur hon upplever den grekisk-ortodoxa kyrkan?

Eller så ser hon det som en helgardering .. en slags privat gudsförsäkring? Ju fler trosbekännelser man betalar avgift till desto större chanser att hamna på rätt sida i livet efter detta?

Jag har .. i likhet med Ann Heberlein, fast tidigare .. lämnat Svenska kyrkan. För min del berodde det på att det öppna sinnet och det solidariska förhållningssättet begränsade sig till dem som bekände sig till den rätta politiska partifärgen.

Men var och en har rätt till sin åsikt och Alexandra Pascalidou är väl bara att gratulera eftersom hon offentligt hälsats välkommen in i värmen av bland andra Ärkebiskop Antje Jackelen .. 

.. Mattias Irving på Dagens Seglora och teologie doktor Anna Karin Hammar, syster till den tidigare ärkebiskopen KG Hammar.


När vi anmälde vårt utträde ur Svenska kyrkan fanns det varken utrymme eller intresse för en förklaring om varför vi gjorde vårt val. Så öppet är Svenska kyrkans sinne och intresse för de ca 80 000 som gjorde samma val som oss under förra året. Men när en känd person vill in .. då vet välkomnandet inga gränser?

Det öppna sinnet och det solidariska förhållningssättet gör i sanning skillnad på FOLK och folk.

Och om jag någon gång tvivlat på att Svenska kyrkan är politiskt bundet till Socialdemokraterna så skingrades det tvivlet när Socialminister Annika Strandhäll anslöt sig till välkomstkommittén med orden .. trevligt! Välkommen till MIN kyrka.6 kommentarer:

 1. Bra inlägg, men jag tycker titeln blev lite missvisande. Alexandra Pascalidou och kyrkan, ska det väl vara?

  I mina mer deprimerade stunder tvivlar jag på att Svenska Kyrkan har särskilt mycket med Gud att göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, socialismen har en annan Gud.

   Radera
 2. Hej.

  Jag tycker Alexandra Pascalidou är en utmärkt företrädare för den svenska kyrkans värderingar.

  En hund vänder ju åter till sina spyor, och tvaget svin vältrar sig åter i smutsen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gläder mig, Rikard, att du är även beskare än jag...
   Ja, tyvärr har du ju rätt.

   Radera
 3. Passande att hon står på en piedestal.

  Lämnade svenska kyrka i den vevan man började surra om hur mycket aktier, fastigheter etc. man ägde. Då behövde de ju inte mina pengar dessutom höll jag på att kräkas när jag hörde Gud, Jesus och alla andra sagor vid varje skolavslutning etc.

  SvaraRadera