tisdag 17 januari 2017

Vad är det för fel på "Folket"?


I går var det stor Idrottsgala och landet bästa idrottare skulle belönas för sina prestationer. Jag är måttligt idrottsintresserad, det måste erkännas, men när det gäller stora evenemang händer det att jag grips av tävlingsvansinne framför tv:n och upptäcker att jag jublar över personer och prestationer som jag någon timme tidigare inte hade en aning om att de ens fanns.

Bortsedd från ishockey, förstås. Där kan jag engagera mig så till den milda grad att jag plötsligt befinner mig på ryggstödet av soffan, vrålande okvädningsord riktade mot motståndarlaget och domaren.

Jag har aldrig förstått varför egentligen? Fotboll, som också är en lagsport, lämnar mig fullständigt kall och ointresserad? För att inte tala om golf! För mig är det svårt att fatta att det finns publik till direktsändning av golf? Vad gör alla som tittar medan de tittar på rörliga bilder av oändliga vandringar över nyklippt gräs som resulterar i att en liiiiiten boll försvinner utom synhåll?

I vilket fall som helst, Idrottsgalans höjdpunkt verkar vara Folkets Pris .. Jerringpriset! Det är det svårt att missa. I år har jag upplevt uppmaningarna om att Folket måste rösta som fler än vanligt. Ända in i det sista uppmanades vi att rösta på vem som skulle få den Stora Utmärkelsen.

Och ändå så röstade Folket fel och röstade på en representant för ridsporten!!!

En idrottsprislig skandal! En röstkupp! Mobilisering! En konspiration! Fusk! Skandal! Ett välriktat långfinger! Katastrof!

När jag läser reaktionerna är det inte svårt att inte dra paralleller till riksdagsvalet där 13% av Folket också röstade fel och där förmodligen ännu fler kommer att rösta fel om 600 dagar.

Jerringpriset har varit ett av de allra finaste svenska idrottspriserna .. skriver Anna Friberg i Expressen. Men i går kväll känns det bara som ett dåligt skämt.

Nä, ska det vara så här kan man lika gärna lägga ned Jerringpriset .. fortsätter hon. För om den ska vinna vars sport lyckas göra den största röstmobiliseringen, då kan det lika gärna kvitta. Vilket kan tolkas som att, om den som får flest röster inte är Rätt Person som utövar Rätt Idrottsgren, så ska priset gå till någon annan?

Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer. Jag vet inte ens vem den där ryttaren är .. säger en skitförbannad, utvald idrottare som jag inte ens vet vem det är. Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer.

Folket får rösta och röstar fel. Är det möjligt?


Och om nu det finns värdigare vinnare .. oavsett om det gäller riksdagsval, "idrottsprisliga" sammanhang eller melodifestivalen .. då kan man ju undra varför det verkar vara så lätt att få "folk" så engagerade att de röstar på FEL alternativ.

Medan det verkar gå väldigt trögt att få den självutnämnda "majoritet(?)" som VET vad som är RÄTT .. att rösta alls?


4 kommentarer:

 1. Det är ju faktiskt fasansfullt med golf!
  Har, märkligt nog, inte ens funderat över det tidigare...
  Du skrev liten boll.
  Jo, men visst.
  Men bollf-n är ju ständigt VIT!

  SvaraRadera
 2. Då jag tror att man kan rösta fler gånger är det inte orimligt att stämpla sekt på vinnaren.

  SvaraRadera
 3. Lyssna gärna på Kjell Höglunds gamla låt Höglund har blivit gammal

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Vänta bara tills ungdomarna mobiliserar e-sporten - om de överhuvudtaget bryr sig om fossila hobbies som ridning eller liknande.

  Angående antidemokratiska journalisters lyxångest vill jag göra en jämförelse med barnuppfostran:

  Scen A:
  "Ät maten, unge."
  "...okej..."

  Scen B:
  "Vill du ha ärtsoppa, glödstekt sill, eller rotfruktsgratäng?"
  "...gratäng?"

  Scen C:
  "Vad vill du ha, mitt lilla hen?"
  "Dinosauriebiff!"
  "Jamen snutteplutthen, dinosaurier finns bara på film och ..."
  "Vråååååål, skrik, kasta sig på golvet osv"

  Det är scenario C som både den citerade journalisten och den anonyme idrottaren ovan använder sig av.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera