torsdag 5 januari 2017

Att inte välja är också ett val som kan få konsekvenser ..


.. så kan jag väl sammanfatta Alice Teodorescus nyårskrönika i GP.

Det är nästan obegripligt att vi ska fortsätta med den regering vi har i 612 dagar till.

Jag KAN näringslivet .. sa Stefan Löfven och lovade både Innovationskatapult, Industrikansler och tiotusentals traineejobb.

Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten .. sa Magdalena Andersson.

Sverige håller på att gå SÖNDER!!.. gastade alla rödgröna unisont. Och vi ser ju hur det gick. Ungefär lika bra som det gick för Gustav Fridolin att lösa skolornas problem på 100 dagar eller med den arma kolbiten som han så kärleksfullt svingade under alla partiledardebatter eller hur det fungerade med gratis välfärd till alla .. när som helst, var som helst, till vem som helst och hur som helst.

Men man ska ju inte hänga upp sig på detaljer och småsaker.

Det som verkligen gör att jag har svårt att stå ut till 2018 är att vår nuvarande regering inte riktigt verkar förstå vad de gör? Det har faktiskt hänt en hel del sedan Tage Erlanders tid då sossarna kammade hem 50,1% i valet och partiet är inte ens i närheten av Göran Persson 45,3% valet 1994.

Men trots det är det samma politik, samma politiker eller deras barn, vänner eller bekanta, samma skattehöjningar, samma bidragslösningar, samma oförmåga att se konsekvenserna av fattade beslut och samma häpnad över att inte skatteintäkterna räcker till allt åt alla .. trots att de används till skattefinansierade arbeten i offentlig sektor .. som enligt gammal god s-politik borde öka statens skatteinkomster. De verkar inte heller förstå hur de ska handskas med de problem .. förlåt, utmaningar .. som deras egen politik har skapat?

Det är också samma oförmåga att se den verklighet som majoriteten av väljarna lever i. Jag har haft den här bloggen sedan 2008 och gamla blogginlägg från 2010 känns rykande aktuella i dag?

Den tid det tar från att en fråga börjar upplevas son brännande aktuell bland gräsrötter som jag själv, till att den uppmärksammas av politikerna är mellan 4-6 år!

Och sedan tar det nästan lika lång tid innan de reagerar och fattar ett förhastat, ogenomtänkt beslut .. som skapar nya problem/utmaningar.

Problemen/utmaningarna inom sjukvården, hemtjänsten, äldrevården, med ökande antal bränder, sextrakasserierna, våld mot blåljuspersonal, svårigheten att få hjälp av polis, äldrerån, övergrepp och bedrägerier riktade mot funktionshindrade, fattigpensionärer, utmattningsdepressioner till följd av onormalt svår arbetsbelastning och hot bland offentliganställd personal som lärare, socialassistenter, kommuntjänstemän, domare och nämndemän .. allt detta har diskuterats och varnats för i åratal men verkade komma som årets stora nyhet och överraskning för våra folkvalda under 2016.

Den enda nyheten är att de nya socialdemokraterna tydligen bestämt sig för att göra besparingar på att förkorta livet för funktionshindrade, psykiskt sjuka och äldre som ändå inte är till någon större nytta för samhället .. trots att själva grundorsaken till vårt behov av ett yngre befolkningstillskott sägs vara vår åldrande befolknings behov av vård?

Men vad ska vi med alla lågutbildade nysvenskar till, om alla äldre dör av undernäring och vanvård redan innan de ens fått en chans att bli någon annans "lättare" arbetsuppgift?

Men varför klaga på regeringen när vi inte ens har en opposition som opponerar mot sakernas tillstånd. Hur gärna jag än vill tro att allt kan bli bättre om vi får tillbaka en alliansregering, så kan jag inte övertyga mig själv. Den forna Alliansens motvilja mot att utnyttja de möjligheter de faktiskt har, har faktiskt bara övertygat mig om att de inte vill regera och varför ska jag tro att den som inte vill förändra något NU .. trots att de kan, plötsligt vill .. eller kan .. göra det SENARE?

Vi har åtta partier. Sju av dem offrar villigt både medborgarna och alla sina hjärtefrågor för att blockera det åttonde .. hellre än att skapa lösningar med hjälp av representanterna för 13% av väljarkåren. Bara tanken på att 20%, eller mer, av väljarnas röster ska ogiltigförklaras under nästa mandatperiod gör att väljarna tappar förtroendet för samtliga sju och lämnas ensamma med bara ETT alternativ?

Vad är det för fel på våra folkvalda som hellre sitter passiva och stirrar sig blinda på Jimmie Åkesson än lyssnar på folkets skildringar av den verklighet som de upplever dagligen?

Våra ledande politikers sätt att ständigt förhålla sig till Sverigedemokraterna kan leda till ett politiskt blodbad nästa val, skriver Lena Mellin efter att ha läst AB/Inizio:s väljarundersökning av förtroendet för partierna. Risken att Sverigedemokraterna blir landets största parti 2018 blir plötsligt en skrämmande möjlighet för Lena Mellin och hennes kollegor.

För oss som är "vanligt folk" var det ingen överraskning. Den stora överraskningen är att insikten kom så sent och att det var så många som 19% som tyckte att sossarna var överlägset bäst i sjukvårdsfrågor!?

På UD verkar personalen i alla fall ha anat att något händer i det folkdjup de aktar sig för att komma i närheten av .. "Vi måste sluta läsa DI och börja följa folks vardag. Varför följer inte vår KOM-avdelning utvecklingen i sociala medier? Vad delas, vad läses, vad pratas det om?"

Men .. vanligt folk tänker naturligtvis inte själva! De påverkas av borglighetens onda ledarskribenter .. "Vi får inte bli oroliga av kritiska borgerliga ledarsidor. Det är uppenbart att de i vissa frågor bara är mot allt vi säger."
 :
Så frågan blir .. "Hur tar vi åter dagordningen? Vi måste sluta vara defensiva. Slå tillbaka mot borgerliga ledarsidor som aldrig kommer ge oss en vinst. Vi måste åter bli en proteströrelse!"

Den feministiska regeringen vill alltså bli en proteströrelse mot borgerligheten? Medan de själva sitter i regeringsställning? De ska sluta vara defensiva och gå till attack?

 Mot VAD??

Häromdagen kom jag rakt in i en intervju på radio där företrädare för i alla fall Socialdemokraterna och Centern hyllade sig själva för att de hade så många unga på sina riksdagslistor. Båda partierna .. eller om det var fler? .. kivades dessutom om vem som hade störst mångfald med bl.a personer med utländsk bakgrund och kvinnor och så kom frågan om pensionärer och då blev det lite pinsamt .. för vad har de på en ung och fräsch riksdagslista att göra?

Det är ju löjligt. Det enda som jag, som väljare, är intresserad av när det gäller partiernas riksdagslistor .. verkar vara helt ointressant för partierna?

Kompetens utanför ungdomsförbunden, utbildning och arbetslivserfarenhet på egna meriter utanför facket, landstingen eller politiken .. det är det svårt att hitta. På riksdagens hemsida kan du läsa ministrarnas CV .. det är en deprimerande läsning med tanke på den makt de olika personerna har fått över vår framtid och våra liv.

Om du är det minsta lilla politiskt utbränd eller deprimerad så ska du inte läsa där. Risken att du .. som jag .. ger dig ut i konsumtionsdjungeln för att lyckliggöra dig själv med FYND som du kan gotta dig åt i brist på något annat, är överhängande.

Sett ur den synvinkeln så kan jag också tycka att regeringen är skyldig mig 905 kr hittills för de vackra-lyckliggörande-må-bra-saker som jag redan i ren desperation  lyckas fynda under årets första vecka.

Men för att återgå till Alice Teodorescu och hennes uppmaning att vi måste sluta gnälla och välja Väg, eftersom det är det enda vi kan göra.

Men vad?

Om jag nu inte vill ha 7 veliga, ledarlösa partier och inte ser tillräckligt med kompetens, kunnande eller erfarenhet bakom den åttonde ledaren. Vilken väg väljer jag då?

Jag vill ha en joker i leken. Något som slutligen petar ut Miljöpartiet från Sveriges Riksdag samtidigt som detta Något förhindrar att Centern övertar rollen som flummigt godhetsparti utan gränser.



Bara timmar efter jag skrev det här läser jag ett inlägg på MED-bloggen som får mig att tveka om glädjen med MED. Tänker jag hoppa ur askan i elden? Det är frågan jag hoppas få svar på i MED-bloggens kommentarsfält. Så det som följer är under förutsättning att svaret inte blir det jag misstänker.

kl 20:16 .. underbart är kort. Jag lyckades inbilla mig själv att det kunde växa upp ett unikt alternativ i svensk politik i stället för olika varianter på samma urvattnade budskap. Det finns det inte, kommer kanske aldrig att finnas, så jag river min lista, ringer till mina bekanta och bekänner min tillfälliga förvirring. Det blir riktigt, riktigt pinsamt .. men å andra sidan är de vana. En bekant jämförde mig med en tändsticka som tänds lätt, flammar kraftigt och slocknar snart .. om den inte får näring. Det är bara att konstatera att den näringen som får mig att brinna inte finns hos Medborgerlig Samling.

För att få ett alternativ där det samlats kompetens och arbetslivserfarenhet utan påverkan från ett hjärntvättande ungdomsförbund, så börjar jag mitt nya mer aktiva(?) liv med att samla namn på en lista, som jag hämtat på Medborgerlig Samlings hemsida. En lista som sedan ska leda till registreringen av ett nytt parti som jag kan .. eller inte kan .. rösta på 2018.

Det kanske inte blir bättre .. men helt säkert en mycket roligare valrörelse .. med ett nytt parti som kan fungera som ett fyrverkeri under fötterna på våra rikspolitiker och få dem att se att det finns annat att oroa sig för än Jimmie Åkesson.

Jag VILL verkligen ha det!  

Gör en medmänniska glad .. dvs MIG! .. genom att, helt utan förpliktelser, skriva in ditt namn som stöd för registreringen av partinamnet och skicka den till ..

Medborgerlig Samling




13 kommentarer:

  1. Hej Anybody och God Fortsättning på det nya året!

    Det var sorgligt att läsa ditt inlägg på juldagen... jag vet precis hur det känns. Man glömmer aldrig... saknaden minskar, men försvinner aldrig helt.

    -----

    Jag läste din fråga till MED. Du skriver:

    "En mycket stor del av ökningen av personlig assistans står inflyttade funktionshindrade, som får agera som försörjning/snabb handläggning+PUT för familjen de sägs tillhöra. Det finns det en utredning på Ekobrottsmyndigheten som kommit fram till. Det finns inga tvivel på att de har funktionshinder som ger rätt till assistans från Försäkringskassan. Ser ni det som ett problem?"

    Hur svara du själv på den frågan? (Du påtalar ju flera olika problem i det jag citerat, så jag är inte riktigt säker på vad "det" syftar på i sista meningen, ... men det lär väl klarna, när du svarar :-).

    -----

    PS Betr. dina 905 kr... känner du till något svenskt begrepp för "retail therapy"?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Retail_therapy

    SvaraRadera
  2. Jag skrev i affekt så kommentaren blev därefter men frågan handlar väl om vårt välfärdssystem i största allmänhet. Ska det vara tillgängligt för alla och envar som passerar gränsen och får uppehållstillstånd?

    För om våra rättighetslagar ska gälla alla som kommer hit och gör anspråk på dem kommer inte pengarna att räcka till för någon. I det fallet har de ju fullständigt rätt.

    Då är frågan .. ska de mest utsatta i det svenska samhället offras för att få lika dåliga villkor som de mest utsatta som kommer från andra länder?

    Och gäller detta också de hjälpbehövande äldre och psykiskt sjuka?

    Det är en fråga som fler partier än MED borde svara på.

    SvaraRadera
  3. Önskar att MED är svaret men är tveksam. Är de inte lite som Junilistan eller Folkpartiet - partiet för oss som är lite klokare och finare och egentligen tycker lite som SD men inte vill ge dess gamla företrädare någon röst.
    Tycker Josefin Utas verkar vara en sjusärdeles vettig människa men har hon den elefanthud som krävs för att driva igenom de beslut som behövs? Trots en för de flesta helt uppenbar verklighet verkar många journalister och mediala tyckare fortfarande vurma för en återgång till öppna gränser och inte ens vilja tala om att skolan och äldrevården krisar. Vi är ju ändå en humanitär stormakt...
    Jag tror det har gått för långt, viljan att jäklas med etablissemanget är större än viljan att det ska bli bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "partiet för oss som är lite klokare och finare"
      ser att ironin kunde varit tydligare.

      Radera
    2. Den var tillräckligt tydlig för mig ;-)

      Radera
    3. Hej.

      Det var en synnerligen träffsäker formulering, det där om partiet för de lite finare - jag tror du slog huvudet på spiken med den.

      Jag får samma 'vibbar' av BF som jag får av Sveriges själv-utnämnda nyliberaler, anarkokapitalister och libertarianer; lite finare, lite renlärigare, och helt utan realistiskt intresse för realpolitik eller att ha några chanser att faktiskt åstadkomma något politiskt.

      Kamratliga hälsningar,
      Rikard, fd lärare

      Radera
  4. Hej.

    Skrev följande i tråden på BF:s blogg som du länkar till ovan:

    "Avser BF återinföra institutionalisering av funktionshindrade som kostnadsbesparande åtgärd?

    Vad får kriminalvårdens hantering av dömda brottslingar kosta, om vi ställer den kostnaden i relation till LSS, invandring och äldrevård?

    Med mera.

    Som potentiell väljare är jag fullkomligt ointresserad av ytterligare floskulösa besvärjelseramsor; däremot är jag fullt kapabel (precis majoriteten svenskar) att dra fram principen ur konkreta förslag, eftersom det är konkretion och konsekvens (och endast dessa) som räknas.

    Tala om vad ni vill göra, hur det skall finansiera, och vilka konsekvenser ni önskar respektive väntar.

    Vad, vem, hur, när – berätta det, så kan vi själva analysera fram varför.

    Avslutningsvis en konkret fråga: avser BF att driva frågan att samtliga kriminella invandrare, och samtliga som ljugit och fuskat för att få TUT/PUT/medborgarskap skall utvisas, eller avser BF att driva på för allmän amnesti?

    Där har ni en principiell fråga att besvara, men jag misstänker att ni inte har kurage att välja varken det ena eller det andra, utan istället tänker i termer om ‘man skall inte vara så kategorisk’ eller liknande snömos. Vill ni ha röster – ge oss en anledning att rösta på er; då duger det inte att vara ytterligare en klon av de sju nyanser av socialdemagogi som styr Sverige."

    Undrar om jag får svar, eller om jag blir bannlyst?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  5. Du får nog vänta på svar .. och sedan får du kanske samma upprapande av meningslösa politiska floskler som jag fick. Jag borde inte vara besviken, men hoppet är det sista som överger människan, eller hur?

    Ytterligare en meningslös rödgrönblå röra är det minsta vi behöver. Ett parti som fungerar som Pastor Jansson .. utan några åsikter om något .. men som ändå söker makten att genomföra en politik som "är som en påse, tom och innehållslös" är inte heller något som vi längtat efter.

    Jag väntar med spänning på ditt svar på MED-bloggen. Kanske får jag några nya floskler till mitt floskelbibliotek? ;-)

    SvaraRadera
  6. Nej, vad synd säger jag. Samtidigt håller jag med att Oskars svar var bara fluffiga ord. Det finns problem med assistensersättningen - men det är förstås inte den funktionshindrade som är problemet, och personens behov och rättigheter bör vara intakta. Tycker jag. Samtidigt kan man som förälder, för vård av eget, visserligen vuxet, men ändå ens eget barn, få 291 kr i timmen. Jag säger inte att man inte ska få ersättning för t ex förlorad arbetstid, eller förlorad fritid, vaknätter och tidskrävande medicineringar etc. Men 291 kr i timmen? Summan är satt generellt, oavsett om det är ett vårdföretag som administrerar och har personal eller om det går till brukaren direkt. 20 timmar i veckan, vilket är en rätt vanlig nivå vad jag förstår för assistans, ger 302640 kr om året. 40 tim i veckan ger alltså det dubbla, motsvarande en månadspott på 50440 kr (svårt att hitta detaljerad info men även om summan innehåller arbetsgivaravgift är det ändå med den borträknad en månadslön på 38000 kr). Betalat direkt till brukaren (ofta till föräldrarna, då brukaren, med den nivån behovstimmar inte tenderar att klara av "administrationen" som är inräknad i beloppet). En undersköterska tjänar ca 24600 kr i månaden. Har jag missat något? Varför ska en personlig assistent, aka förälder, tjäna drygt 50% procent mer? De olika behoven ställer också frågor om ersättningarnas storlek. Jag har en släkting som arbetat som assistent. Arbetet bestod i att hjälpa brukaren ringa, laga mat, kommunicera med samhällstjänster, betala räkningar och läsa post, samtala/umgås socialt och följa med på brukarens lokala resor. Ett inte särskilt krävande arbete alltså. Jag säger inte att andra brukare inte har långt större behov, men det är många som har just lättare problem, t ex att man har ett lättare förståndshandikapp. Assistansen där rör ofta sysslor enligt exemplet ovan. Det finns också exempel, redovisade i pressen, där hela familjer engageras i assistans av en enda familjemedlem som bedöms behöva hjälp 24 tim om dygnet, och där assistenterna visat sig ha miljonbelopp på sina bankkonton.
    Vore det inte vettigt att diskutera och belysa: 1. ersättningarnas storlek visavi assistansens innehåll? - ska lättare assistansbehov ge samma höga ersättningar som mer komplicerade? 2. är det rimligt att en anhörig får samma nivå på ersättningen som en extern anställd? 3. ska en hel familj kunna försörja sig på ersättning för en enda familjemedlem? (heltidsassistans, 168 tim/vecka kostar 48888 kr i veckan, el 2,5 miljoner om året). Något tycks galet. Eller ser du något jag inte ser? Berätta gärna!
    Vänliga hälsningar,
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för en saklig, genomtänkt kommentar som kräver ett lika sakligt och genomtänkt svar. Tyvärr så är det för många som kräver min uppmärksamhet just nu, men du ska få ett mer innehållsrikt svar i morgon.

      Men jag kan säga så mycket som att jag håller med om att något är fel när det gäller anhörigassistans. Anhörigassistansen har en negativ effekt för både de anhöriga och den funktionshindrade. Den anhörige blir ekonomiskt beroende av den funktionshindrade som i sin tur får sin tillvaro begränsad utan stimulans utifrån och nya intryck.

      Enligt mitt sätt att se på det bör den som är myndig och ses som vuxen, inte enbart ha sina föräldrar eller syskon som assistenter annat än i krissituationer när den ordinarie assistenten är sjuk eller i samband med inskolning av ny assistent.

      Men det förutsätter naturligtvis att det också finns tillgång till handikappbostäder .. vilket det inte gör. Det förutsätter också att villkoren för assistansen inte kan ändras eller helt tas bort från en månad till en annan .. vilket det gör i alldeles för många fall.

      Däremot så är det väldigt ovanligt att lönen för anhörigassistenter och "andra" assistenter varierar så mycket som du skriver. Det borde vara omöjligt eftersom assistansersättningen per timme är lika för alla. Något jag kommer att skriva mer om i morgon.

      Radera
  7. Tycker redan i ditt korta svar att vi är på väg mot samma planhalva :). Det är i anhörigassistansen det blir galet. Inväntar med intresse ditt längre svar. mvh Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gör ett försök att besvara dina frågor och antaganden, men jag vet inte hur mycket som ryms i ett kommentarsfält så jag försöker vara så saklig som möjlig.

      Assistansersättningen är 291 kr/tim. En fysiskt funktionshindrad kan vara sin egen arbetsgivare och anställa en anhörig, men en förälder kan aldrig få administrera sitt barns assistans utan tillstånd från IVO. Ett tillstånd som är väldigt svårt att få. När det kravet infördes underkändes ca 40% av alla assistansbolag som sökte .. det säger kanske en hel del.

      "Assistansersättning får endast betalas ut till den assistansberättigade, till kommunen eller till en anordnare med tillstånd".

      En lön på 24.500 kr/ mån. är 142 kr/tim

      arb.givaravg/soc.avg tillkommer med 44.61 kr/tim.
      lägg sedan till sem.ers. 17.04/tim.
      och avtalsförsäkring 11.75/tim.
      då är du uppe i en lön på 215.40/tim under en arbetsdag mellan 6 - 19 vardagar under den tid när den assistansberättigade inte är på dagcenter eller likande där h*n sällan är berättigad till personlig assistans.

      Sedan tillkommer ob-ersättning som är densamma som för den undersköterska du jämför med ..
      vardagar mellan 19-22 .. 20.76/tim + soc.avg 6.52 = 27.28/tim
      vaken tid vardagar 22-06 .. 41.54/tim. + soc.av 13.05 = 54.59/tim.
      helger 50.63/tim + 15.90/tim = 66.53/tim och storhelg 101.21/tim + soc.av 31.80/tim = 133.0. Därtill kommer 8.25% i avtalsförsäkring.

      En storhelg är timlönen alltså 348.41/tim .. vilket ska ställas mot hela ersättningen på 291 kr/tim.

      Det som inte går till löner och lönebikostnader ska räcka till aktiviteter (brukaren betalar sina egna kostnader), utbildning som är ett krav från IVO samt administrationskostnader. Tilläggas bör att det krävs en omfattande administration och redovisning för att få behålla tillståndet.

      Att få personlig assistans är inte lätt. Den som får det har undersökts på det mest integritetsnära sätt som du kan tänka dig, har styrkt sitt handikapp med läkarintyg från flera specialister och från dagcenter eller andra som kan intyga att behovet finns. Varken Försäkringskassan eller kommunerna godkänner en enda timme som det inte bevisats att det finns behov av.

      Den assistansberättigade står också för sitt boende och sina egna kostnader precis som du och jag. Som jämförelse kan du räkna på kostnaderna för en plats på ett gruppboende som är mellan 2000-2500 kr per dag. Även där får den boende stå för sina egna aktiviteter i den mån pensionen räcker till.

      När det gäller din släkting med det "lätta" arbetet så hoppas jag att du är medveten om att hon har tystnadsplikt och därför inte har rätt att berätta om brukarens problem eller diagnos? Många som ser ut att vara "lättare förståndshandikapp" måste medicinera och övervakas pga av risken för epileptiska anfall eller har kontroll/tvångsproblem som gör att de kan skada både sig själva och andra om de drabbas av ångest. Man ska vara väldigt försiktig med att uttala sig om andras hälsotillstånd .. oavsett om det berättigar till stöd från samhället eller inte.

      Inlåsningseffekten när det gäller personlig assistans har jag ju redan skrivit om i min tidigare kommentar. När det gäller en brukare med egen bostad kan det vara rimligt om någon med anknytning till denne har del i assistansen .. men inte enbart.

      Försäkringskassan hänvisar i sina utredningar till normalt föräldraansvar när det gäller minderåriga barn, då borde det också finnas en tidsgräns när de anser att det upphör så anhöriga i god tid kan förbereda övergången till vuxenvärlden.

      Jag hoppas du är nöjd med det här, eftersom det finns roligare saker att sysselsätta sig med en lördagkväll .. ;-)

      Radera
  8. Bäste Anybody - Många kloka ord.
    Man kan undra om inte vänsterorienterade partier och organisationer är ett direkt hot mot demokratin. Vid valförlust har alltid fokus för dessa grupperingar legat på att motarbeta och förstöra så mycket som möjligt istället för att ta ansvar för landet.
    Korruptionen bland dessa grupperingar har aldrig tidigae varit så tydlig som den är nu.
    Blir 2017 det år där europeisk socialism och vänsterpolitik går mot sitt slut ?

    SvaraRadera