lördag 15 april 2017

Papperspolitik, låtsaspengar och väljarröster som säljs på politikerbörsen.


Det verkar råda en viss förvirring och panik inför nästa års valrörelse. Det är oklart vem som tar vem och vilket parti som kommer att stå för vilket partis politik, vilket blir något som väljarna själva måste lista ut under det kommande året?

Men en sak vet vi alldeles säker .. inget parti kommer att få egen majoritet i riksdagsvalet.

Vi kan kanske till och med misstänka att något eller några partier inte längre kommer att finnas med i riksdagen efter den 9:e september 2018?

Det är alltså fullständigt riskfritt för våra folkvalda att lova precis vad som helst eftersom risken att behöva stå för sin egen politik är så gott som obefintlig.

Vilket skapar en väldigt märklig situation när vi går till val nästa år och samtliga partier lovar tiotusentals fler poliser, högre polislöner, mångdubbelt fler sjuksköterskor, fler vårdplatser på sjukhusen, bättre och mänskligare äldreomsorg, fler bostäder, bättre vägar, effektivare kommunikationer, bättre villkor men sämre förtjänst för småföretagare, ömsintare behandling i livets slutskede, mänskligare hemtjänst, fler lärare, bättre skolor, bättre skolresultat, effektivare integration, fler jobb, strängare straff (eller åtminstone straff?), inga religiösa friskolor, utvisning av terrorister (oklart vilka och hur?), stramare migrationspolitik, högre pensioner, lägre pensionärsskatt osv, osv  .. någon gång, i en mycket avlägsen oklar framtid?

Men även om vi behöver allt detta NU och helst i går .. så går det inte att skaka fram något av det, varken i dag, i morgon eller efter nästa val. Förmodligen inte ens till näst nästa val år 2022?

Därför går det att finansiera papperspolitiken med låtsaspengar och förhandla fram avtal med "de andra" med hjälp av väljarröster som nu för tiden verkar fungera som aktier som går upp och ner på politikerbörsen.

Förra valet överraskades väljarna med att en röst på Sverigedemokraterna inte hade samma giltighet som andra röster och därför behandlades som ogiltig? Rösterna på Alliansen såldes till vänsterblocket? En röst på Miljöpartiet var en röst på Socialdemokraterna och de som drog den mest oväntade vinstlotten var den lilla skara som röstade på Vänsterpartiet?

Så hur blir det nästa val?

Det vill jag väldigt gärna ha besked om.

Är en röst på Centern .. som kanske blir landets nya varmhjärtade Miljöparti .. eller Liberalerna .. som blivit mer lika Socialdemokraterna än Socialdemokraterna själva .. egentligen en röst på Socialdemokraterna, som till mångas förvåning har blivit dubbelt så nationalistiska som Sverigedemokraterna och lika återhållsamma som Fredrik Reinfeldts moderatpolitik när det gäller välfärdsfrågor?

Stefan Löfven står till och med framför dubbla fanor när han håller tal till skillnad från Ebba Busch Thor som höll tal i Almedalen framför en enkel fana som fladdrade mot en blå himmel. Det tilltaget kritiserades då som "unken nationalism" från socialdemokratiskt håll, vilket bevisar att det gamla talesättet .. dubbelt så mycket moral är dubbel moral .. faktiskt stämmer?

Men kommer en röst på Sverigedemokraterna att vara lika mycket värd som en röst på Vänsterpartiet eller kommer Vänsterpartiets röster fortfarande att vara minst dubbelt så mycket värda, även om de redan mycket större Sverigedemokraterna blir mer än tredubbelt så stora som Vänsterpartiet?

En fråga som gör att en normalbegåvad väljare börjar undra varför Jimmie Åkesson betraktas som fullständigt livsfarligt opålitlig, medan Stefan Löfven anses som trygg och landsfaderlig, när båda låter som ekon av varandra när de talar om "en mer ansvarsfull " migrationspolitik?

Det blir något att fundera över innan du stoppar din valsedel i kuvertet.

Du måste också ta ställning till om en röst på Moderaterna är en röst på Sverigedemokraterna eller en garanti för att alla partiers väljare är lika mycket värda i Sveriges Riksdag, samtidigt som du måste avgöra om en röst på Kd eller Mp är fullständigt bortkastad eller inte?

Men vem röstar på Miljöpartiet om ett år? Och i så fall varför?

Allt innehåll i förra årets valrörelse har Miljöpartiet redan offrat på maktens altare och något nytt har inte tillkommit vad jag kan se?

Bortsett från att språkröret Fridolin verkar ha drabbats av minnesförlust nu när han ändrar budskapet "släpp in" till "släng ut" och sopar tidigare hjärtefrågor och ställningstaganden under mattan för att i stället ställa sig bakom åsikter han tidigare gick till storms mot med hjälp av gulliga filmklipp och "agendasättande" rappande på Youtube?
Den kommande valrörelsen kommer det förmodligen att kännas som att vandra i en sörja av otydligheter, obesvarade frågor och svävande besked, men det enda som jag vill ha svar på är ..

.. vad kommer min röst att användas till och vad är det jag faktiskt får när jag röstar på det som jag tror att jag röstar på?


5 kommentarer:

  1. Hej anybody! Ju fler som röstar för förändring av dagens politik, desto mer inflytande måste vi kräva1 Och nu jäser det i Sverige. Man lånar av framtida generationer för att upprätthålla "högkonjukturen". Självklart efterfrågas bostäder, tjänster, produkter, sjuk- och tandvård av våra nya medborgare, som absolut inte alla visar tacksamhet mot sitt nya land och kanske inte heller önskar att bli integrerade i Sverige. SD får absolut min röst!

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Jag har börjat plåga (som en fd kollega uttryckte det) min omgivning med att fråga om de tycker att Sverige är svenskarnas land, och om den välfärd som tidigare generationer svenskar arbetat ihop tillhör deras ättlingar eller hela världen.

    En jobbig fråga, tydligen. Dålig stämning blir det, utom från invandrade bekanta - de tycker att Sverige självklart är svenskarnas land, att svenskarna skall kasta ut alla som är brottslingar och att endast den som vill göra rätt för sig och har klara papper skall få komma in.

    Då blir det verkligen dålig stämning, när detta framförs i blandat sällskap.

    Vad sägs om den valkompassen?

    Vänsterorienterade bekanta får frågan om de är för eller emot fri arbetskraftsinvandring med fri lönesättning - vilket också verkar generera kognitiv dissonans. Fri invandring är ju bra, tycker de, men inte om den leder till sänkta löner och konkurrens om jobb.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  3. Välformulerat som vanligt Any.
    Och mycket att fundera på.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Såg att min kommentar kom upp som kattmaffian. Vet inte om det brukade vara så. Har inte skrivit på så länge. Men det var från Libra kommentaren kom iallafall. =D

    SvaraRadera
  5. Fanns det inte förr i tiden något som kallades "trovärdighet" i svensk politik, där politiker som drivit linje A på eget initiativ packade väskan & avgick då linje B segrat i politiken? Ansågs inte den typen av hållning närmast självklar, att en politiker inte ansågs kunna ha "alla politiska åsikter"?

    SvaraRadera