söndag 9 april 2017

"Vi måste förbättra möjligheterna att verkställa", säger Löfven ..


..apropå den terrormisstänkte 39-åringen som blev "illegal" så att polisen inte kunde verkställa avisningsbeslutet. Precis som i 12 000 andra ärenden och trots att han hade fått en tidsfrist på 4 veckor att frivilligt lämna landet.

Det gör mig frustrerad, säger statsminister Stefan Löfven. Om man får avslag ska man åka hem. Det måste verkställas på ett bra sätt.

I samma tidning berättar Patrik Engström, chef för gränspolisen, att "till just Uzbekistan är det nästan enbart frivilliga utvisningar som kan göras. Om personen inte vill lämna landet frivilligt är det väldigt komplext", därför att det är svårt att utvisa personer till Uzbekistan, främst beroende på att personer har råkat illa ut när de utvisats.

Det går ju inte att låta bli att tänka, att om den här mannen är skyldig har andra personer råkat illa ut på grund av att han INTE utvisades till Uzbekistan.

Men .. "verkställigheter till Uzbekistan är besvärligt. Det finns en dom från EU-domstolen från 2012 och ett rättslig kommentar från Migrationsverket 2015. Polismyndigheten måste iaktta alldeles särskilt försiktighet när vi verkställer dessa beslut. Det betyder att vi inte får ha kontakt med uzbekiska myndigheter när vi verkställer utvisningar. Huvudregeln är endast frivilliga utresor utan eskort .. säger Patrik Engström.

Som jag tolkar det är det nästan omöjligt att utvisa någon till Uzbekistan, om de inte reser frivilligt?

Om nu den terrormisstänkte inte kan bindas till det brott han misstänks för och därför frikänns, kommer han alltså att få fortsätta sin tillvaro som "illegal" i Sverige tillsammans med 12.000 andra som inte heller går att utvisa eftersom "de kan råka illa ut"?

Jag är ärligt och uppriktigt förvånad över att statsminister Löfven har så dålig kommunikation med berörda myndigheter att han tydligen inte vet hur många som vistas här illegalt och vilka svårigheter polisen ställs inför när det gäller att verkställa de utvisningsbeslut som fattats?

Vet han att Anders Ygeman redan i januari 2016 lovade att uppskattningsvis 80.000personer utan asylskäl skulle lämna landet så fort som möjligt och är han medveten om hur omöjligt det har varit att uppfylla det löftet?

Eller är han bara frustrerad över att misslyckandena har fått negativa konsekvenser som solkat den omhuldade "Sverigebilden"?

Det är inte rimligt att chefen för gränspolisen ska vara den som upplyser allmänheten om varför de utvisningsbeslut .. som statsministern samma dag påstår sig känna frustration över .. inte kan verkställas.

Är inte det information som statsminister Löfven borde ha haft tillgång till innan han beklagade sig offentligt?
11 kommentarer:

 1. Hej.

  Det tar cirka fem minuter att lösa.

  Den som kommer till Sverige interneras i bevakat läger under hela processen.

  Den som saknar identifikationshandlingar, inresetillstånd, visum, eller passerat ett annat EU-land (eller annat säkert land) längs vägen förs direkt till utvisningsläger.

  Vid avslag överförs personen till ett utvisningsläger.

  Krånglar processen får personen bo kvar i lägret tills den kan utvisas.

  Detaljer som kost, typ av bevakning och liknande är lätta lösa till en billig penning.

  Vid brott dras omedelbart uppehållstillstånd in på livstid, och medborgarskapet återkallas, och personen förs till ett utvisningsläger med högre säkerhet.

  Så kan man göra om man värdesätter sitt land och sitt folk.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart-Malin10/4/17 00:08

   Så skulle man kunna göra ja. Men vi vet allihop att det är, och kommer att förbli, politiskt omöjligt att genomföra sådana förändringar. Eller några kraftfulla förändringar alls för den delen. Det är också för sent. Läger för 80 000 människor? Icke en chans.

   Och utvisningar? Redan när ett tjog ska utvisas så står batiktanter och aktivister redo att förhindra verkställandet.

   Jag skulle bli hjärtans glad om alla våldsbrottslingar och alla terrorsympatisörer utvisas prompto, oavsett om de kan råka illa ut i hemlandet. Ingen pardon för IS-symatisörer eller andra av samma skrot och korn. Ingen alls! Jag skulle nöja mig med det tills vidare.

   Radera
  2. Ja, Rikard!
   OM, var ordet.

   Radera
  3. Hej.

   @Svart-Malin & skepparn: jag hoppas i blygsamhet eller hybris att genom att trumma fram åsikten inte bara att, utan även med en idé om hur problemet kan lösas lyckas plantera denna idé så att den kan spira hos människor med maktens öra.

   Som mistel, ungefär. En känslig och tillkrånglad fortplantningsprocess, och likväl finns - och kan i vissa händer dräpa gudar enligt förfädernas sägner.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
 2. Svart-Malin10/4/17 11:58

  Eftersom Any vad jag förstår inte har facebook eller twitter kan jag ju berätta lite om "folks" reaktioner. Allt är som vanligt fast lite mer uppskruvat. Ca hälften i mitt flöde anser att "kääärlek" är enda vägen framåt, och att vi inte kan avvisa folk från Sverige bara för att en enstaka gjort nåt kriminellt, och kanske hade han inte gjort det heller om vi inte tagit framtidshoppet ifrån stackaren utan visat lite medmänsklighet, spekuleras det vidare. Jag har sett massor av sånt. Lika många som innan är beredda att motsätta sig alla utvisningar oavsett skäl.

  Buissness as usual alltså. Jag tror inte ett dugg kommer att förändras av detta. Inte rent praktiskt, däremot kommer det att öka motsättningarna ytterligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått nya reflexer. Hör jag orden ljus och kärlek så stänger jag av. Då går automatiskt. Tar inte inte något vare sig Det är sagt eller skrivet.
   Har antagligen uppnått någon slags mättnad.

   Radera
 3. Regeringen borde fråga JPATS i USA hur man transporterar folk som ska utvisas.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Justice_Prisoner_and_Alien_Transportation_System

  SvaraRadera
 4. I mitt arbete på Rättspsyk har jag sett många misslyckade utvisningar,även till demokratiska länder. Många länder tar bara emot de utvisade om de själva vill. Det finns även de som vill tillbaka men inte får eftersom dom inte har giltigt pass eller leg.
  Så vi får nog kallt räkna med att dom vi har här blir kvar. Det är bara för en yrvaken statsminister att tugga i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får tugga i oss, statsministern kommer lindrigt undan

   Radera
 5. Hej anybody! SD trycker på Swexit! Då får vårt land lite egenbestämmande åter!

  SvaraRadera
 6. Man får nästan intrycket att bara de asylanter (som fått avslag på ansökan) som känner för att lämna landet behöver göra det? Är det så, rent konkret..?

  SvaraRadera