lördag 1 april 2017

Fredrik Antonsson, Tokmoderaten, Sjätte Mannen, redaktören/krönikören I Otakt ..


.. och den "anonyme" skaparen av SKRÄMSELSIDAN "Rädda Vården". Kärt barn har i sanning många namn.

Min första kontakt med Fredrik Antonsson var när han, som "Tokmoderaten", var den ende politiske bloggare av alla partibloggare, som svarade på mina undringar och funderingar och bemötte mig som en jämlike. Det var för tio år sedan och förmodligen har inte mycket förändrats i den politiska bubblan, där politikens karriärister anser att vanliga människor är en belastning alla dagar .. utom en vart fjärde år.

Fredrik brinner för vården på samma sätt som jag brinner för äldre- och funktionshindrade och båda föraktar vi den del av vänstern som anser att sk responsvåld inte alls är att betrakta som våld utan som ett politiskt uttrycksmedel.

Jag minns hur vi båda inspirerades av vänsterns eget järnrör, Simon Fors, Vänsterpartiets enmansarmé i Pajala som i all sin förfärlighet gav material till åtskilliga blogginlägg.

Det engagemang som Fredrik Antonsson visar i sitt arbete, privat och på sin blogg, är äkta, varmhjärtat och många gånger förtvivlat. Jag vet precis hur det känns .. varför SER ingen det som sker och varför är det ingen som REAGERAR?

Vi skattebetalare avlönar ju en hel hög med människor som enbart har till uppgift att lösa de här problemen. Eller "utmaningarna" som det heter när utmaningar går till utredningar som resulterar i en eller flera samordnare som får till uppgift att samordna utmaningarna.

Det är oerhört frustrerande. HÖR MIG .. kräver många på twitter, bloggar och facebookssidor .. men ingen hör därför de är lika små och obetydliga som jag var när Fredrik Antonsson svarade på min första fråga.

Men tillsammans hörs vi och därför skapade Fredrik facebooksidan "Rädda Vården", för att ge alla samma möjlighet att nå ut med sina egna upplevelser från sin egen verklighet.

Tillsammans bildade många försynta, trötta röster ett mäktigt vrål.

Så mäktig att till och med Sveriges Television kände hotet från allmänheten och publicerar följande "nyhet"

”Rädda Vården” är en snabbt växande svensk Facebooksida. Med anonym avsändare sprider sidan material som gestaltar en svensk sjukvård i kris, och inläggen delas av ”Stöd svenska polisen”. SVT Nyheters reportrar har spårat mannen som skapat och driver ”Rädda Vården”.

[ ... ]

Mannen bakom sidan
SVT Nyheter har lyckats spåra mannen som skapat och driver sidan. Han heter Fredrik Antonsson och har ett förflutet som ersättare i fullmäktige för Moderaterna i Sundbybergs stad.
Sedan 1990 arbetar han inom sjukvården och är i dag undersköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han driver ”Rädda vården” tillsammans med två vårdkollegor. Han har också en blogg där han vid ett tillfälle har uppmanat sina läsare att gilla sidan ”Rädda vården”. Utan den förkunskapen är det mycket svårt att koppla ihop Fredrik Antonsson med ”Rädda Vården”.

– Fantastiskt att du hittade mig, men jag har väl skrivit att jag står för den här sidan, säger han till SVT Nyheter.

Jag beundrar Fredrik Antonssons lugn i den här situationen. Själv hade jag nog fått panik om jag fått SVT:s desperata journalister på halsen. Kanske inte så mycket för egen del .. men jag som alla andra har familj, förpliktelser och behov av en försörjning.

Vi behöver fler frispråkiga samhällskritiker som Fredrik .. inte färre. För om alla låter sig jagas och tystas av maktens jakthundar .. var hamnar vi då?

Fnordspotting skriver på sin blogg (läs hela inlägget) ..
Som många redan noterat att det högst anmärkningsvärt att SVT hänger ut Antonsson samtidigt som man värnar om efterlysta kvinnomisshandlares rätt till anonymitet, men detta är inte det mest perversa i sammanhanget. Vad som gör SVT:s agerande riktigt obehagligt är att man ser samhällskritik som någonting farligt som måste granskas.

Cornucopia ger sin syn på saken (läs hela inlägget) .. Han är som undersköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus en tillgång för sjukhuset och framför allt för de patienter som får hans hjälp i det som alltid är en svår stund - behov av vård. Public Service/SVT har nu hängt ut Fredrik för att ha en Facebook-sida där han länkar till artiklar om krisen i svensk vård, inklusive artiklar från SVT själva. Det är en oskälig uthängning av en fantastisk människa och privatperson.

Fredrik Antonsson kommenterar uthängningen på sin blogg (läs hela inlägget) .. Om media skulle fokusera på att skriva om allt som fungerade fint ombord på planet innan kraschen, om den fina miljön man kraschade i eller hur gott kaffe som serverades bara tjugo minuter innan det där osannolika hände skulle blåslampan på de som vill förhindra framtida krascher inte kännas lika varm. Bara genom att lyfta fram det som inte fungerar kan vi fixa till problemen. Bara därför driver jag Rädda Vården. Det är det som inte fungerar som måste fram i ljuset. Det som fungerar behöver ju inte åtgärdas.

Jag hoppas att SVT inser sitt klavertramp och ber Fredrik Antonsson om ursäkt på samma sätt som Aftonbladet, som fick krypa till korset när de pekade ut Johan Westerholms dåvarande blogg, Mitt-i-steget, som en hatsajt.

Johan Westerholm på Ledarsidorna reagerar .. "När folket granskar både makt och media blir det inte lika roligt längre".

Om det inte sker så kan vi nog alla dra slutsatsen att jakten på oliktänkande bara har börjat och att nästa offer kanske är DU?

Eller JAG!!


6 kommentarer:

 1. Skrämmande att Svt anser sig behöva "avslöja" vem som publicerar länkar till div artiklar på s.k. etablerade medier och få det att låta som om det begåtts något slags brott?!? Det blir alldeles för mycket känsla av DDR och Stasi. Om vi tillåter Svt fortsätta att granska folket åt makten (då S-regering sitter i alla fall) är vi på väg mot någon slags diktatur.

  SvaraRadera
 2. Svart-Malin1/4/17 20:16

  Det där sista har jag tänkt många gånger. Vem som helst av oss kan hamna på kvällspressens förstasida.
  Att SVT skulle börja jaga folk på samma samma sätt var kanske mer oväntat. Men... nej egentligen inte. Inte om man sett tendenserna över tid.

  Jag började läsa FA när han var "Tokmoderaten" för kanske åtta år sen, i en tid då jag själv var väldigt anti-moderat. Det var ju under Reinfeldts tid, så förklaringar är kanske överflödiga. Antonsson gillade jag däremot alltid, han var speciell och alltid läsvärd.

  Jag hoppas verkligen att han orkar med den här stormen och känner stödet från oss många, oavsett var vi står politiskt, vi som tycker att han är en förebild för oss och visar på vad vi skulle vilja vara själva.

  Jag kan inte göra mycket mer än att sprida hans sida till alla jag känner, och det gör jag.

  SvaraRadera
 3. han kommer aldrig få en ursäkt, det är bara att glömma.
  tvärtom kommer regimen via media trappa upp kampen mot sådana som antonsson, de kommer kallas för en massa fula saker, putinister, rasister,etc,etc

  SvaraRadera
 4. Anybody, avgrundsvrålet inom mig är crescendot som får Katla att låta som en mus. Är det nu undergroundsrörelser a la allo allo emliga arme'en bildas??!Raseriet jag känner har jag aldrig varit i nörheten av förut

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Snart är det val; därmed skall den partiöverskridande regim som regerar värnas.

  Vem står på tur?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 6. Någon ursäkt kommer inte eftersom de unisont gått ut även efter den initiala artikeln, hittar den inte nu dock, men den befäster bara vad Ekman skrev. Jag är så glad att vi sålt vra TVapparater och sa upp licensen i höstas

  https://twitter.com/avPublicService/status/849156292010749952

  SvaraRadera