tisdag 15 augusti 2017

Samma nivå som i dag??


Magdalena Andersson gör en stor sak av att regeringen "storsatsar på äldrevården".

Men det är egentligen inte någon ny nyhet utan bara en upprepning av vallöftet från Almedalen där minst 20 miljarder ska ges till kommuner och landsting under nästa mandatperiod för att hålla uppe kvaliteten i välfärden.
  
Även(?) i höstbudgeten som regeringen ska diskutera på Harpsund i slutet av nästa vecka väntas äldrefrågorna stå i centrum, påstår finansministern.

Magdalena Andersson och hennes kompisar vet att de som passerat pensionsåldern är en viktig grupp i det kommande valet. Men i likhet med sin partiledare förutsätter hon att de flesta är så korkade att de köper ett begagnat vallöfte av en socialistisk regering en gång till.

Jag har högre tankar om mina medmänniskor än så ... åtminstone fram till att någon bevisar att jag har fel.

Men låt mig gissa .. 290 kommuner ska dela på 20 miljarder .. under FYRA år .. för att upprätthålla samma kvalitet i välfärden som idag. Det blir i runda slängar 70 miljoner per kommun. Men de största kommunerna får givetvis mest och de minsta minst och då får ni räkna själva på vad ni tror blir över till de små kommunerna i landet.


Pengarna ska räcka till att upprätthålla samma kvalitet i välfärden som i dag. Jag upprepar .. samma kvalitet i välfärden som i dag under nästa mandatperiod.

Pengarna ska alltså räcka till minst 300 sprillans nya äldreboenden inklusive personal, nya förskolor, fler förskolelärare, fler skolor, fler lärare, fler sjuksköterskor, ny hemtjänstpersonal, ökade kostnader för de funktionshindrade som Åsa Regner avlastar Försäkringskassan/staten och lägger över på kommunernas budget i stället för sin egen, försörjningsbidrag till alla som inte kan försörja sig själva samt ökat bostadsbyggande för att kunna möta befolkningsökningen. Samt lite annat smått och gott som ingår i kommunernas välfärdsskyldigheter.

Räck upp en hand alla som tycker att ordet kvalitet är väl valt, alla som känner sig tacksamma över att få dagens "kvalitet" i välfärden under den kommande mandatperioden och som tror att det kommer att räcka nu när landets kommuner får överta kostnaderna för alla nyanlända som staten hittills har tagit hand om .. och deras anhöriga som antagligen dyker upp under den kommande mandatperioden.

Någon?

Finns det någon som ser detta valfläsk som en "storsatsning på äldrevården"?


Någon?


2 kommentarer:

  1. Hej anybody! Visst är det "valfläsk"! Jag anser att våra gemensamma resurser används helt fel och vissa grupper prioriteras, helt utan motkrav! Detta systemfel måste åtgärdas och varför inte sänka alla skatter, som rimligen ska gå till gemensamma åtaganden, och ersätta dessa med försäkringar istället?

    SvaraRadera
  2. Det kanske blir dusch varje vecka i äldreboenden? Nä, nu tog jag i.

    SvaraRadera