fredag 25 augusti 2017

Anna Kinberg Batra vs Mikael Odenberg?
Efter en lång intern kampanj fick Anna Kinberg Batra nog och avgick från partiledarposten.

Jag har all förståelse för det och ingen hade kunnat gjort det på ett bättre sätt - starkt, modigt och rakryggat.

Men det som varit mest bedrövligt är den nästan totala fokuseringen på den avgående partiledarens personliga egenskaper.

Hon bedömdes vara för stel. Borde ha varit mer "likeably". Talade fel, rörde sig fel, borde varit folkligare och mer tilltalande på alla upptänkliga sätt.

"Jag känner inte igen den person ni talar om, när jag ser mig i spegeln" .. sa hon efter kraven på tydlighet och likeability och jag undrar varför Moderaterna överhuvudtaget valde en partiledare vars personlighet och utseende inte nådde upp till de högt ställda förväntningarna?

Finns det något mer knäckande än att få höra att ditt största fel är du själv? Din personlighet, ditt utseende, ditt sätt att vara eller tala? Dvs, hela din person.

Men om du ändrar dig till någon annan, så kan vi tänka oss att behålla dig?

Hur många har inte anpassat ihjäl sig för att nå de kraven.

Men Anna Kinberg Batra hinner knappt lämna presskonferensen förrän Mikael Odenberg fortsätter att kratta manegen för sig själv, och sätta fart på konflikterna igen, genom att underkänna resten av partistyrelsen.

Hon har ofrånkomligen haft det yttersta ansvaret men hon delar det med Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson, Tomas Tobé och andra som har ingått i partiledningen”, skriver Odenberg. Vilket gör att han verkar se sig själv som det enda och självskrivna valet, om inte Carl Bildt får en släng av dödslängtan och återvänder till den moderata gyttjebrottningen.

Men för säkerhets skull - om vi synar Mikael Odenberg med samma ögon som nagelfarit Anna Kinberg Batra - vad kommer vi då fram till?


Hur ser han ut egentligen, mannen som bestämt sig för att bli moderatledare?

Hur rör han sig, är han för stel eller för otydlig eller för slarvigt klädd? Talar han mer än han tänker och stämmer hans självbild med partiets förväntningar? Och hur likeably är han, sett ur ett väljarperspektiv?

Har han landsfaderliga anlag? Är han attraktiv, utstrålar han trygghet och en aningens aning manlig dragningskraft? Hur framstår han för "vanligt" folk? För korrekt eller alldeles för ledig?

Hur tydlig är han när det inte handlar om de egna karriärplanerna och vad vill han egentligen göra tillsammans med Socialdemokraterna som han så tydligt söker samarbete med?

Vilka krafter styr Mikael Odenberg? Föredrar han Stefan, Jonas och Gustav framför Annie, Jan och Ebba?

Om vi mäter Mikael Odenberg efter samma måttstock som han själv har mätt Anna Kinberg Batra - hittar vi då en person som vi vill ha som statsminister efter Stefan Löfven?

Eller, tillsammans med Stefan Löfven??


7 kommentarer:

 1. Svart-Malin25/8/17 17:00

  Jag såg en twittrande riksdagsman för M som apropå Odenberg som partiledare skrev att "det kommer aldrig att hända". Det får jag sannerligen hoppas, och MO verkar ha gjort sig för oomtyckt hos lite för många i partiet för att det ska verka troligt. I mina ögon skulle MO vara en katastrof.

  SvaraRadera
 2. Varför nämner igen Gunnar Hökmark, eller om vi nu ska vara lite vågade (och mer genusadapterade) Tove Lifvendahl?

  SvaraRadera
 3. Alice Teodorescu!

  SvaraRadera
 4. Du ställer samma frågor som jag själv har gjort beträffande Odenberg, Any.
  Men hur tänker folk egentligen som föreslår honom?!

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Om jag hade fått lov att rösta på en statsministerkandidat hade min åsikt spelat roll. Så länge vi inte anses myndiga nog att rösta på den vi vill ses som statsminister oavsett om den är partiledare eller ej, eller ens tillhör ett parti, är åsikten om vem som bör vara partiledare och statsminister tämligen egal.

  Vi kan rösta på Partiet, och upptäcka att partiledaren som vi trodde var statsministerkandidat helt plötsligt avgår och lämnar över posten till någon annan inom partiet, som vi inte röstat på.

  Vilket parti och vilken person törs förespråka en politik som myndigförklara svenskarna?

  Denne kan nog räkna med röster, om än den möts av medias förakt och hån.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 6. Haha, ser ut som en groda eller någon som ätit sig igenom en hel lada? :)

  SvaraRadera