söndag 21 januari 2018

En bra valfråga?


Det är valår och regeringspartierna sliter som bävrar för att profilera sig med en ”bra fråga” som kan hålla dem kvar vid makten efter valet i september.

Miljöpartiet har redan sina valvinnande frågor klara. Elefantförbud på cirkus, amnesti för unga vuxna från Afghanistan och Alice Bah Kuhnke som framtida språkrör.

Vad kan gå fel? ALLA älskar väl djur, barn och barnprogram?

Allianspartierna har också sina strategier på plats. Ingen tänker samarbeta med Sverigedemokraterna och alla tar avstånd från Stefan Löfven och samarbetsregeringens alla misslyckanden den senaste mandatperioden.

Förhoppningen verkar vara att Sverigedemokraterna ska slå in på samma väg och ge sitt stöd till en borgerlig regering i alla fall.

Vad kan gå fel?

I princip allt, skulle jag tro. För de sju ”riktiga partierna” har helt på egen hand lyckats måla in sig i det berömda hörnet där ingen kommer att kunna bilda en handlingskraftig regering utan hjälp av SD.

Då återstår bara Socialdemokraterna och Vänstern. VAD ska de satsa på som väljarna inte redan anser att de har misslyckats med?

Utmaningarna som gör att poliser, lärare, vårdpersonal och socialsekreterare flyr från sina arbetsplatser? Det är väl totalt uteslutet på grund av bumerangeffekten?

De falska nyheterna att köerna till sjukvården växer och att människor som väntar på akutoperationer allt för ofta får vänta förgäves? Nej, det kan locka fram obehagliga fakta som i sin tur kan medföra obehagliga följdfrågor.

Svartmålningen av Sverige som säger att det inte går en dag utan att någon blir skjuten, knivskuren eller våldtagen? Den frågan duger nog bara till att skylla på den tidigare regeringen, om ens det?

”Satsningarna” på pensionärerna som visade sig vara så försvinnande små att en del till och med fick det sämre när de fick det bättre?

Utrikesministerns pacifistiska, feministiska utrikespolitik, försvarsministerns realism och Miljöpartiets icke-våldsförsvar .. försvarsfrågor är det nog bäst att spara till efter valet?

Statsministerns plötsliga intresse för militära insatser i utanförskapsområdena kommer förmodligen inte att dominera hans Almedalstal i sommar.

Nej, sossarna och deras stödparti satsar i stället obegränsat med energi, tid och skattepengar på en utredning om begränsningar inom skola, vård och omsorg av typen .. jämlika förluster är bättre än privata vinster.

En utredning som, efter år av kritik, har resulterat i en överenskommelse som sossarna inte vill ha men tvingas godkänna? Ett förslag som med 100% säkerhet kommer att röstas ner i riksdagen, eftersom det ytterligare skulle försämra det som statsminister redan ser som ..  inte OK eller acceptabelt?

Men visst låter det som en valvinnande fråga, eller hur? Det tycker i alla fall Jonas Sjöstedt som hoppas att Usch för Vinster i Välfärden ska ge Vänsterpartiet råg i ryggen och klirr i kassan nästa mandatperiod.

Medan sossarna redan står i startgroparna för att rösta igenom en färdig välfärdsuppgörelse med allianspartierna som kommer att klubbas igenom så fort Vänsterns hjärtefråga har fallit i riksdagen.


Och sedan undrar de varför väljarna verkar ha tappat förtroendet för sina folkvalda politiker? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar