onsdag 17 januari 2018

När sanningen inte passar in i budskapet ..


.. kan du antingen förneka den, ersätta den med en lögn eller helt enkelt låtsas att du aldrig har hört talas om den.

Redan under Göran Perssons tid som statsminister fanns det ett behov av att undersöka varför kostnaderna för assistansersättning ökade i så hög grad. Redan då fick en av våra större myndigheter i uppdrag att undersöka vart pengarna tog vägen och jag vet .. med 100% säkerhet .. att resultatet var identiskt med det resultat som presenteras som en nyhet i dag .. att ”assistansmarknaden i stora drag är välfungerande. Utan privata bolag hade valfriheten för personer med behov av assistans varit betydligt mer begränsad”… men att ”assistansersättningen lockar till sig organiserade kriminella”. Samt att "det finns inslag av människohandel i branschen avseende såväl assistenter som brukare".

Det kanske till och med är samma utredning som fått ligga till sig i över 10 år?

Jag vet att frågan om assistansersättning är som ett rött skynke för dem som har äldre hjälpbehövande anhöriga eller för dem som anser att institutionstillvaron bör vara tillräcklig för den som inte kan tillföra samhället något mätbart. Men jag vet också att för de funktionshindrade och deras anhöriga är assistansen skillnaden mellan förvaring och delaktighet, ett självständigt liv eller livslångt utanförskap.

Närande eller tärande? Människa eller en belastande börda? Hur du ser på frågan handlar väl mest om människosyn, men det jag vill skriva om är hur våra makthavare har hanterat den sanning som funnits lättåtkomlig i mer än tre mandatperioder.

Våra politiker har alltså sedan länge varit informerade eller haft tillgång till information om att det assistansfusk som de skyllt på funktionshindrade till största delen har utförts av utländska kriminella nätverk.

Organisationer som genom målvakter fått tillstånd att bedriva assistansbolag som tjänat stora pengar på att ägna sig åt handel med funktionshindrade för att kunna sälja arbets- och uppehållstillstånd till sk arbetskraftsinvandring, vita anställningsavtal utan lön till ”assistenter” som den funktionshindrade varken träffar eller får hjälp eller stöd av i en situation h*n många gånger tvingats in i.

Själva systemet med att okritiskt godkänna alla medförda läkarintyg och identitetshandlingar har också gjort det lätt för en talangfull bedragare att framställa sig som funktionshindrad inför försäkringskassans utredare som för död och pina inte vill framstå som rasister framför människor som ”flytt för sina liv” och ändå orkat ta med sig den ”stackars” funktionshindrade.

I vissa fall finns det anledning att misstänka att den funktionshindrade själv inte har någon som helst familjeanknytning med ”familjen” utan ofrivilligt har handplockats eller köpts som inkomstkälla.

Det är rätt hemskt alltihop. Det är dessutom kriminellt och varför ingen har påbörjat några som helst åtgärder för att stoppa den här kända hanteringen under så lång tid, är för mig en fullständig gåta?

Och varför undersöker inga journalister hur situationen ser ut för multi-funktionshindrade människor som ofrivilligt förvaras som ersättningsbara inkomstkällor utan att någon ens verkar bry sig?

Är det så illa att det handlar om att hellre missgynna funktionshindrade, som ändå inte kan föra sin egen talan, än att riskera att gynna SD, skapa rasism eller tillföra onödigt material till migrationsdebatten?

I stället ger man sken av handlingskraft genom att låta funktionshindrade fått betala priset genom att dra in tidigare beviljad assistans eller låta dem få leva som ”alla andra” .. men bara två år i taget.

Det betyder att svenska medborgare som fötts med väl dokumenterade livsvariga funktionshinder och de som skadats i olyckor som medfört livsvariga funktionshinder misstänkliggörs och utreds in i minsta detalj vartannat år medan de ”importerade” funktionshindrade behandlas med största medlidande och generositet .. mycket beroende på att Försäkringskassans utredare inte vågar göra de erforderliga hembesöken i områden som inte ens ambulans och brandkår törs besöka utan poliseskorterad polis.

Fusket i assistansersättningen” har varit ett anklagande finger riktat mot de funktionshindrade och deras familjer .. inte mot de kriminella aktörerna som importerat och handlat med hjälplösa funktionshindrade som fått det lika illa här som där de kom från.

Det är en sanning som Åsa Regner nu försöker gömma undan i valrörelsen genom att ”frysa” de obligatoriska två-årsomprövningarna till efter den dag då valresultatet är klart och utrensningsarbetet kan fortsätta.

Men varför har ingen gjort något åt den välkända och dokumenterade sanningen ..  assistansersättningen lockar till sig organiserade kriminella? I rapporten står det ju bland annat att "det finns inslag av människohandel i branschen avseende såväl assistenter som brukare". Är inte det en varningssignal att ta på allvar?

Åsa Regner pratar om att eventuellt se över lagtexter om att ”föra handen till munnen”, ”att finnas till hands eller aktivt medverka” och andra domslutsformuleringar som kan förändra/förstöra livet för många. Men ingen talar om kontrollsystemets stora brister, nya verktyg för att säkerställa återbetalning av felaktigt utbetalda pengar och behovet av ny lagstiftning gällande välfärdskriminaliteten?

I stället väntar alla nu på den utredning som regeringen Löfven har begärt och som har till huvuduppgift att redovisa vilka ytterligare besparingar som kan göras på dem som helt oförskyllt pekas ut som fuskare och bedragare.

Alla visste och ingen agerade när sanningen presenterades första gången och alla vet men ingen reagerar eller kommenterar när den går i repris mer än tio år senare.

Valet har under lång tid stått mellan att stänga ute funktionshindrade från assistansersättningen eller stänga ute de kriminella människohandlarna från landet .. och jag kan inte låta bli att tycka, att det alternativ som våra folkvalda har valt nästan känns lika kriminellt som den sanning som de väljer att blunda för.5 kommentarer:

 1. När jag var i Sri Lanka senast träffade jag där en lankesisk man, som hade jobbat två år som personlig assistent åt en amerikansk (!) pojke i Sundsvall. Han hade varit anställd av ett assistentbolag som har startats av en irakisk invandrare. Detta företag har nu 75 anställda och omsätter 40 mn kr/år. Det har av Svenskt näringsliv fått pris som bästa tillväxtföretag i Sundsvall! Sveriges framtid?
  Denne man försökte nu åter arbetskraftinvandra till Sverige. Under den förra perioden var även hans två tonåriga pojkar i Sverige och gick i skolan här.
  En sak tyckte var konstig. Han påstod att han tjänade 30 000 kr/mån. Det verkar väldigt högt.Var der på något sätt en skenlön för att betala för arbetstillståndet? Företaget hyrde dessutom ut bostad till honom för ganska hög hyra.
  Sri Lanka är ett underbart land att turista i och nu åker jag dit igen. Samtidigt får man sig en tankeställare, när man ser hur stora skillnaderna är i världen och vet hur små avstånden har blivit.
  Hur löser vi detta?
  Bo Adolfsson, Hjo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde påpeka att detta bolag byggt upp ett kapital på 30 mn kr under 10 år. Det är en mycket lönsam bransch. Svenskt näringsliv stödjer detta och tycker att det är bra med vinster i välfärden.
   Repaluu, Shekarabi och Sjöstedt tycker också att det är bra! De kritiserar aldrig vinsterna i denna bransch eller på HVB-hemmen. Det enda de klagar på är det fria skolvalet och val av vårdcentraler, d v s kritiken mot vinster är helt och hållet ideologisk. Folk skall inte få välja, staten vet alltid bäst.
   Bo Adolfsson, Hjo

   Radera
 2. Eftersom många funktionshindrade har någon form av dagverksamhet sker deras assistans mest på kvällar, nätter och helger .. vilket höjer lönen med ob-ersättning även om grundlönen är låg. Och arbetar du enbart kvällar (kl 19-22 =enkelt ob), nätter (22-06 =kvalificerat ob) och hela helger(fred kl 19 - månd kl 06 = helg ob) så är en månadslön fullt möjlig, om du tänker efter. Även om det låter lite högt även för mig.

  Men det mest anmärkningsvärda är väl ändå att våra folkvalda har låtit den här typen av välfärdskriminalitet fortgå under så lång tid utan att ens erkänt att den existerar än mindre försökt förhindra den?

  SvaraRadera
 3. Hej anybody! Kanske kan jag föreslå att vissa ersättningar, som assistansersättning, ÄRL; äldreförsörjningsstöd t ex, endast ska vara möjliga att söka för tidigare skattebetalare i Sverige? Men det är väl inte möjligt?

  SvaraRadera
 4. Inte nog med att infödda svenskar med dokumenterad sjukdom mister assistansen och nu ska klara sig med fem mínuters hemhjälp fyra gånger om dygnet, nu blir de återbetalningsskyldiga också:
  https://www.expressen.se/kvallsposten/ms-sjuke-michael-55-kravs-pa-13-miljoner/

  SvaraRadera