torsdag 18 januari 2018

Jag fattar ingenting?


Jag läser Britta Svenssons krönika i Expressen och antingen är jag precis så dum och trögtänkt som journalister och politiker verkar tro eller så är det något som är avgörande fel i det jag läser.

Det hela handlar om ”17-åringen” som knivhögg en polisman i nacken på Medborgarplatsen den 31 augusti förra året.

De fakta som Britta Svensson presenterar är ..

Gärningsbarnet/ungdomen/mannen kom till Sverige i december 2015 och uppgav att han var 16 år, född i Afghanistan och uppväxt i Iran.

Efter att ha vistats på olika sjukhus för problem med ett knä och det som kallas "uppgivenhetssyndrom" fick han en god man och flyttades till ett familjehem.

Personal från BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, besökte honom flera gånger i veckan. Han fick förtroende för en kurator: "Han sa till slut att han var 25 år, efter att hon frågade honom om allt han hade sagt att han gjort. Han hade berättat att han hade gått i skolan också berättat att han hade jobbat både som skräddarassistent och som svetsare i skyskrapor och att han hade haft tre anställda under sig".

Han får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd av medicinska skäl den 16 september 2016. I början av 2017 säger han till sin handläggare på socialtjänsten att han saknar sin familj, tycker det är kallt i Sverige och att han vill återvända hem till Iran.

BUP ifrågasätter hans beslut. Men han får sin vilja igenom efter att flera runt honom haft kontakt med hans familj i Iran, som säger att han är 23 år gammal och kan bestämma själv. Han flyger till Teheran 25 februari 2017 och hans gode man stryks från sitt uppdrag.

Den 24 maj är mannen, som fått en flygbiljett med öppen retur(?), tillbaka i Sverige igen och trots att hans identitet verkar vara fastställd och hans ålder har bekräftats av hans familj, är han officiellt fortfarande under 18 år?

Och eftersom han har kvar sitt tidigare beviljade uppehållstillstånd som barn, får han barnbidrag på 1050 kronor i månaden och börjar skolan, som han nästan genast blir avstängd från på grund av våldsamt beteende.

Han uppger att han har deltagit i demonstrationen på Medborgarplatsen många gånger. "Sju, åtta … tio gånger kanske".

Den 31 augusti 2017, när han enligt egen uppgift är 17 år, köper han en kockkniv med ett blad på 20 centimeter. Enligt egen uppgift .. för att hugga en polis med.

Med kniven inlindad i en scarf runt sin högra hand går han av t-banan vid Medborgarplatsen och upp genom uppgången mot Björns trädgård. Han går direkt fram och hugger en polisman i nacken.

Britta Svensson tycker att ”det plötsliga och grova våldet är ett mysterium” och har många frågor. ”Varför sökte mannen asyl i Sverige? Var det en sjuk person som kom hit, eller blev han sjuk här? Varför åkte han hem till Iran och varför kom han tillbaka? Varför blev han plötsligt våldsam när han äntligen fick gå i skolan?”

Ja, det kan man ju undra? Jag har också en del frågor som aldrig kommer att kunna besvaras ..

Gärningsbarnet/ungdomen/mannen och hans familj sa att han var mellan 23-25 år när han på egen begäran återvände till Iran. Resan godkändes och betalades, eftersom han ansågs vara en vuxen man som kunde bestämma själv. Varför mottogs och behandlades han då som ett barn när han återvände?

Varför avslutades inte hans asylärende när han själv valde att lämna detta kalla land?

På vilka grunder hade han fått sitt uppehållstillstånd när det tillät honom att pendla lite hur som helst mellan familjen i landet han "flytt" från och kylan i landet han sökt asyl i?

Och sist men inte minst .. får ALLA som frivilligt återvänder till hemlandet, eller utvisas, en flygbiljett med öppen retur i fall att de ångrar sig?


7 kommentarer:

 1. Du fattar ingenting, jag fattar ingenting... men allt måste ju vara helt i sin ordning enligt Migrationsverket och politiker.
  Så, tänk inte mer på det. Du får bara ont i huvudet.

  SvaraRadera
 2. hahahaha,och så klagar ingen på att pensionsåldern höjs och att allas våran Uffe myndigt förklarar att det är bara att vara hälsosam så att man klarar av att jobba tills 75(för att sedan dö snabbt så inte pensionen behöver betalas ut) det här är ett sjukt land.

  SvaraRadera
 3. Detta är om inget ett bevis på det sjuka samhälle som Sverige blivit. Grabbfan skulle naturligtvis aldrig fått återkomma till Sverige.
  Varför får denna person en biljett med öppen retur? Vad har vi för politiker och vad är det som gäller? Vad säger Stefan Löfven? Ja det vet ju alla redan - detta är inte acceptabelt, vi tillsätter en utredn... Jag blir så jävla trött. Fy fan, dessa sjuka ärthjärnor till politiker och dessa sjuka... Nä jag orkar inte skriva mer.//tompas11

  SvaraRadera
 4. Hej Any och kul att du är tillbaka. Man skall inte tro allt som skrivs i msm. Det här är vad som Donald kallar fake news. Det kanske är en liten personlighetsstörning bara hos vederbörande som kommer att fxa till sig bara personen får litet mer adekvat omsorg. En liten resa till släkt och vänner utan snö och is kommer att göra susen, vet jag. Som min far sa, lite skit får man ta för det goda syftet. Självklart skall vi hjälpa detta skäggbarn på alla sätt och vis.
  Simma lugnt

  SvaraRadera
 5. Hej.

  87% av svenska folket har röstat för att det skall vara så som det är i fallet med denne bedragare och våldsverkare.

  87% av svenska folket står bakom den politik som möjliggjorde knivdådet.

  87% av svenska folket stödde de partier som anser att en sådan här person skall kunna få en av oss betald semester med gratis återresa.

  I september är det val.

  Hur många procent av det svenska folket kommer att rösta på något av de sju partier som är medansvariga till detta?

  Det är, i dagsläget, allt man behöver förstå.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rikard:
   Åja, i vissa mätningar är det nere i 80%!

   Radera
 6. Hej anybody! Och vilka samhälleliga kostnader har denna hantering medfört?

  SvaraRadera