fredag 21 november 2014

"Jag tänker inte administrera någon annans budget och det står jag för" ..

.. svarade Stefan Löfven på frågan .. "På vilket sätt kan du stå emot om SD röstar emot i riksdagens budgetomröstning den 3e december?"      

"Näringslivet borde ha lite is i magen och höra vad vi säger, att Förbifarten ska byggas", säger Stefan Löfven till SvD Näringsliv."Vi har varit tydliga när det gäller Förbifart Stockholm, den kommer att byggas".

Under min bloggbild tickar det fram 4 miljoner varje dag. Redan innan räkneverket ens var påtänkt lovade Stefan Löfven .. eller rättare sagt "slog fast" .. att arbetet med Förbifarten absolut skulle fortsätta. Absolut!

Men vad som hände var att sosseledaren började "administrera" regeringsarbetet efter "någon annans budget" för att överhuvudtaget kunna bilda en regering och få tillträde till statsministerämbetet.

Ett offer på samarbetets altare som resulterade i att allt arbete, som skulle fortsätta, i stället återställdes till utgångsläget till höga kostnader. Ett lika ogjort arbete till dubbla priset, som nu omintetgörs, eftersom regeringen förmodligen får ändra sig igen efter att ha blivit nedröstade av en riksdagsmajoritet .. och får ge klartecken utifrån någon annans budget.

Väljarna kommer att få betala 3 gånger för samma arbete .. gräva upp-fylla igen-gräva upp .. innan det kan fortsätta från det läge i valrörelsen .. när Stefan Löfven slog fast .. "Jag är tydlig med att Förbifarten ska byggas".

Kan inte någon berätta för vår statsminister att ett valresultat på 30% inte ger mandat till att "administrera" en alldeles egen budget. Även om den rödgröna rörigheten får igenom sitt budgetförslag så kan de inte utan vidare "administrera sin alldeles egen" budget.

Om jag dristar mig till att ha synpunkter på statsministerns arbete så här långt så skulle jag vilja påstå att han inte känns helt tillförlitlig? Alternativet är att han inte riktigt vet vad han ska göra .. eller hur han ska göra det?

Men när han säger .. "det står jag för!" .. så undrar jag om HELA frågan egentligen landar i hans medvetande?

Men å andra sidan så är han van vid fackliga förhandlingar och där är de ju vana vid att sitta med både bälte, hängslen och livrem, på flera stolar samtidigt, och hävda tydlighet i de mest otydliga beslut.

Oavsett hur det går i budgetomröstningen den 3:e så är jag rätt övertygad om att det läggs upp helt vansinniga strategier hos de 7 etablerade partierna just nu. Sverigedemokraterna är däremot föredömligt öppna när de informerar sina väljare om de olika alternativen i beslutsfattandet.

Och jag är precis lika övertygad om att det är de etablerade partiernas strategier som kommer att orsaka ett lämmeltåg till SD i nästa val.

För så är det alltid när politiker ska anpassa sig till "den folkliga opinionen". De ringer till grannen .. Partibroder Jättelojal .. och ber om en åsikt. Får den de förväntar sig och agerar därefter.

Om det finns en mätare för politikerförakt så tror jag att den kommer att slå i taket den 4:e december.


Jisses vad jag har blivit desillusionerad och svartsynt det sista halvåret??


SvD,

7 kommentarer:

  1. Exakt. Utmärkt avklädning igen.

    "Jisses vad jag har blivit desillusionerad och svartsynt det sista halvåret??"

    Välkommen i klubben. Jag har varit det i senaste fyra år.

    Angående uttrycket "det står jag för". Det är ju favorit-uttrycket för dem som inte står för något. Så genomskinligt.

    Suck!

    V

    SvaraRadera
  2. Håller med V.
    Som om det inte räckte med solbristen...

    SvaraRadera
  3. Peter Nicklasson22/11/14 00:01

    Den kortsiktigt ultimata parlamentariska lösningen vore ju de rödgröna röstar på sitt förslag, att SD röstar på Alliansens förslag och att Alliansen lägger ned sina röster.
    Då får de rödgröna igenom sin budget och "visar regeringsduglighet" fast alla vet att kejsaren är naken, SD kan säga att "de lyssnat på sina väljare att sätta hårt mot hårt" fast de inte riskerat något själva, och Alliansen kan hävda att de "räddat Sverige ur regeringskris" fast de själva inte ens vill regera med Svarte Petter-kortet.
    Och om nu regeringen trots allt fälls kommer bara FP (och eventuellt även C) inkluderas för att desarmera MP:s och V:s onaturliga inflytande = vi får ett mer sossevänligt regeringsunderlag. Personligen tror jag alla partier utom SD skulle föredra denna variant. "Alla regerar, men fördelar ansvaret till Ingen eller Annan". Eller SD, den perfekta syndabocken.
    Långsiktigt vinner ändå SD, eftersom tiden kommer att ge dem rätt. Måste verkligen vi nå botten för att ge upp en omöjlig politik? Måste verkligen välfärden ransoneras, försämras och fördyras på en gång innan man vaknar?

    Speciellt M borde noga tänka över sitt partiledarval. T o m Reinfeldt har ju fattat att hans personliga korståg varit ett misslyckande och hoppat av i tid. Trots att han vet att ABK kommer att ta över vill han inte stödja valet av henne för att "han inte vill lägga sig i". ABK är troligen en kommande Sahlin. Fel val. Men kanske finns det inget alternativ sedan FR rensat ut i M-leden?

    Hela resterande mandatperiod kommer att bli en enda lång pina. Detta eftersom konsekvensanalyserna inte görs ärligt, och vi kommer att få lära oss det den hårda vägen istället.

    SvaraRadera
  4. Att alliansen lägger ner sina röster är ju intressant. För att inte riskera ett nyval. Och riskera vinna.

    Verkar ju som att man därifrån istället vill låta Löfven göra bort sig. Att opinions siffrorna för S kommer att nötas ner så länge den nuvarande regeringen sitter där den sitter.

    Men visst vilar det något omoget, barnsligt och bristfälligt över alltihop? Nästan som om alla politiker har haft kejsarens nya kläder på sig i decennier. Och nu plötsligt ser vi vad de egentligen går för.

    SvaraRadera
  5. Det är sannerligen på tiden att saker ställs på sin spets i Sverige. Regeringskris och ev. nyval är sunda företeelser i en levande demokrati, det visar att en regering inte kan sitta kvar orubbad när politiken uppenbart strider mot folkets vilja.

    Med andra ord är det dags att väcka "det sovande folket", och i ännu högre grad de riksdagspolitiker som alltför länge fört en bekväm slumrande tillvaro...

    (Någon mer förresten som undrar vad Reinfeldt kommer att kalla sin kommande bok? "Folket som somnade om"?)

    SvaraRadera
  6. Kan vi inte bara rösta bort Regeringen och släppa Riksdagen på lång, lång julledighet och vara utan dem så där ett par år? Det gick bra i Belgien, varför inte här?

    SvaraRadera
  7. Falken .. En verkligt säljande titel, boken kommer att sälja slut på nolltid! :-)

    elina .. Gud en så´n bra idé. Lysande rent av!! Men varför ett par år? ;-)

    SvaraRadera