fredag 8 juni 2012

Innehållet i en vattenmelon?


Jag läste ett inlägg av Maria Hagbom som avslutades med att hon beskrev den samlade oppositionen som en vattenmelon .."Grön med ett hårt skal på utsidan men röd och slabbig på insidan!"

Det var en rolig, bra och inspirerande liknelse av ett alternativ som inte existerar men ändå "leder" i kampen om makten och härligheten, enligt den samlade journalistkåren när de tolkar beställd statistik. Annan statistik säger att samma journalistkår är stora konsumenter av samma vattenmelon vilket möjligen kan påverka omdömet en aning.

Men Maria Hagboms inlägg fick mig att fundera över hur jag själv skulle illustrera våra partiledare om jag hade kunnat teckna lika bra karikatyrer som EWK (Ewert Karlsson) på sin tid.

Göran Persson som groda
Sveriges statsminister, Göran Persson, tog stor plats redan när han satt i finansen. Många kallade honom mall-groda redan före EWK:s teckning. Sen blev det fler.

Göran Hägglund är ju lätt .. en skönsjungande, trevlig kanariefågel i en bur skapad av hemmafruar och gammaldags moral. Han låter så vackert och bra men det begränsade utrymmet gör att han aldrig får chansen att visa att han också kan flyga och hur han egentligen vill att livet ska se ut.

Fredrik Reinfeldt känns som den konservative, korrekte Mannen som sitter vid det väldukade bordet med rätt kniv och gaffel i händerna och en sopptallrik framför sig på linneduken .. fel verktyg och förutsättningar inför en omöjlig uppgift.

Medan Stefan Löfven mer känns som en burk tonfisk som man bör vara lite försiktig med .. sluten, begränsat innehåll och en viss förgiftningsrisk om du överkonsumerar.

Jan Björklund är givetvis ledaren för Knattepatrullen som står vid det stora köptemplet med en karta som säger att det är brukad åkermark eller svensk urskog .. riktningen är rätt men tiden fel.

Så har vi Annie Lööf och Gustav Fridolin .. de duktiga eleverna i klassen. Sin tids sanningssägare som inte har den minsta erfarenhet varken av den sanning de förespråkar eller den som vi vanliga dödliga lever i. Prydliga, välkammade och väluppfostrade .. nästan som Tommy och Annika med uppräckta händer i skolbänken, men då blir det svårt att hitta någon annan Pippi Långstrump än Gudrun Schyman och vilka skulle då vara Herr Nilsson och Hästen?

Jimmie Åkesson och Åsa Romson??

.. men någon annan bild än den "röda och slabbiga insidan på en vattenmelon" kan jag inte åstadkomma när jag tänker på Vänsterpartiet som känns ruggigt aggresivt. Så jag misstänker att jag skulle bli en urusel karikatyrtecknare. 

DN, DN, DNExpr., AB, SvD, SvD,

1 kommentar:

  1. Enkelt - en evigt skällande jack russel

    SvaraRadera