torsdag 10 januari 2013

Idéer?


"Centerprogrammet skulle ­kunnat vara det roligaste som hänt svensk politik på mycket länge. Det innehåller nämligen något det ofta råder brist på – idéer.
Att den självklara reaktionen blir usch och fy är så förutsägbart att man nästan vissnar."

Så skriver Lena Mellin i AB i dag och på sätt och vis kan jag hålla med henne. Det saknas verkligen idéer i svensk politik och inte är den särskilt rolig och engagerande heller.

Men en idé är inte bra bara för att den är en idé. En bra idé är inte nödvändigtvis en rolig idé, eller hur?

Om de är det så hamnar vi ju på samma nivå som när vi .. min bror och jag .. satt och bollade med idéer som .. tänk om det gick att uppfinna en tidsmaskin/något som förflyttade dig från en plats till en annan med tankekraft eller om man bara kunde få ligga och flyta på ett moln? Eller .. tänk om det fanns ett litet piller som innehåll allt vad man behövde? Vad tid man skulle spara då? Eller .. tänk om man kunde ha ett rör mellan över- och undervåningen som det gick att åka i - och en liten hiss bredvid? Eller .. jag önskar att någon kunde bestämma att glass var nyttigare än spenat! Vad BRA det skulle vara!

Idéer måste leda någonstans för att vara idéer överhuvudtaget. Framåt helst. Eller till en lösning av ett problem eller förhindra kommande svårigheter eller problem. Eller rentav stimulera människor till att utföra saker som berikar deras liv eller bara gör livet lite lättare att leva .. eller överleva?

Centerns idéprogram är inte ens roligt. Det stimulerar i alla fall inte mig på något sätt .. snarare så blir jag uttråkad och nästan lite störd över att det får ta sådan plats.

Det enda som jag skulle vilja veta när jag läser igenom det är .. hur i all världen kom de här frågorna så högt upp på upp på bordet?

Är månggifte något som diskuteras allmänt inom politiken eller är det bara Centerpartiet som av någon anledning anser det vara en idémässigt viktig fråga? Varför?

Tydligen så har frågan varit aktuell i flera år? Varför då? Det är fullt tillåtet att leva tillsammans med hur många som helst under äktenskapsliknande former även om det inte går att gifta sig med allihop. 

Är det ett uttalat problem och önskemål i samhället som jag har missat? Har väljarna hört av sig till Centerpartiet och berättat om sina önskemål eller är det bara inom partiet som det är så rykande aktuellt med månggifte?

Är det inte i så fall enklare att avskaffa äktenskapet helt och hållet i stället?

Varför vill Centern diskutera skolplikten? Vad är det som triggat igång den frågan? Var ligger fördelarna och ser ingen nackdelarna .. och vad var det som förde den frågan så högt på dagordningen? Rutavdrag för hemundervisning? Var och en sin egen skola? .. det är andra roliga idéer som dyker upp i mitt huvud när plikten förflyttas från platsen till själva lärandet.

Som barn hade jag bejakat det med jubelrop. Tänk om man fick ligga i sängen med böckerna och lära sig när man ändå inte hade något annat att göra .. låter som en helt trovärdig mening från den tid då min bror och jag skapade våra egna idéprogram.

Men hur tänkte de, vad var det som utlöste tanken?

Slopad arvsrätt .. vem kom på det och varför? Hör det ihop med idén om månggifte eller är det ett smidigt sätt att dra in pengar till statskassan? För om det dessutom ställs krav på att varje enskild medborgare måste skriva testamente för att inte all kvarlåtenskap ska tillfalla allmänna arvsfonden .. så är det ju nästan en lönande idé? Men den tanken var ju bara en annan idé .. från mig.

Och inte var den särskilt rolig heller.

En annan tanke som slog mig var att det i och med slopad arvsrätt skulle vara fullständigt möjligt att testamentera bort min halva av våra gemensamma ägodelar till någon annan .. i största hemlighet .. om jag ville markera missnöje på dödsbädden. Antingen på grund av begynnande senilitet eller för att straffa Maken för verkliga eller inbillade oförrätter.

Det är en ruggig tanke .. för tänk om han gjorde detsamma mot mig?? Vilken skakande överraskning det skulle bli!!

Usch .. nu blir jag faktiskt ännu mer intresserad av vad det var som tände denna idé som hänger löst och dinglar till ingen nytta i idéprogrammet? En tråkig familjerelation eller något liknande hos de inblandade?

Kan ingen formulera ett idéprogram om hur det ska bli möjligt för äldre att vistas utomhus åtminstone en gång i veckan när de drabbas av samhällets omsorger .. eller hur vanliga människor ska kunna skapa egna småföretag utan att digna under orimliga krav och regelverk från staten? Kan ingen kläcka en idé om att slopa skatten på till exempel torghandel eller stadigvarande garageförsäljning av hemmagjorda alster?

Det är ju i alla fall en idé som triggar igång lite kreativitet .. till skillnad från Centerns nya idéprogram som bara triggar igång andra idélösa politiker och journalister som gärna vill ha något mer meningsfullt att göra än att oavlönat plocka disk och bära ut sopor efter sin överordnade när de har firmafest.

SvD, SvD, DN, DN, AB, AB, Expr., Expr., Expr.,

18 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson10/1/13 16:35

  Står det inte ganska klart för dig Any, till vem det riktas och varför det aktualiseras?
  Centern behöver ju röster.... och Sveriges mest snabbväxande befolkningsgrupp är muslimer....

  Idéerna är ur deras vinkel inte dumma alls och det lär inte dröja speciellt länge heller för den delen innan det första Muslimska Partiet registreras (muslimerna är redan ca 6% av Sveriges befolkning) och då lär Centerns idéprogram omsättas till partiprogram.

  Må så vara, men jag vägrar acceptera att alla minoriteter kidnappar demokratin i diskrimineringens namn (aka kränkning) för det leder till tyranni. Blir detta allvar kommer jag definitivt att flytta utomlands.

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson10/1/13 17:17

  Beträffande diskningen och sopbärningen på vänsterelitens fester är väl det bara en naturlig tankeutväxt? När det kommer till kritan är de redan besuttna (vänster som höger) löjligt intresserade av att betala så lite som möjligt för nöjet av att se andra arbeta åt dem.

  Åsa Linderborg är en typiskt bortskämd borgarbracka med med till synes förträngda identitetsproblem. Men hon kan vara lugn för likt skorpionen i sagan om grodan och skorpionen kan hon inte rå för det - det är ju bara hennes natur.

  SvaraRadera
 3. Det är riktigt att människor med ursprung från muslimska länder utgör 5-6% av befolkningen...men då bara en tjugondel av dessa, eller 0,27% av sveriges befolkning, är såpass troende att de ber fem gånger om dagen så är det långsökt att dra slutsatsen att muslimer står på kö för att rösta på ett parti som vill tillåta månggifte.

  Dessutom är väl äktenskapet ett rätt omodernt begrepp i vilket fall som helst? Varför skulle jag bry mig om hur många kvinnor eller män någon vill ha förhållanden med och om de dessutom vill gifta sig....I couldn't care less

  SvaraRadera
 4. Anonym 10/1/13 21:55: Tror du att det kommer att vara frivilliga som ingår i månggiften? Tror du att det kommer att vara lika vanligt med kvinnor som har flera män som tvärtom?

  Om du åker till länder som tillåter månggifte idag och frågar dem som är en av många fruar om det helst skulle vilja vara ensam fru så kommer majoriteten att svara att det vill det.Undantagen hittar du oftas i USA, där det inte heller är tillåtet, bland de som vill vara en av många, men de är fortfarande i klar minoritet. Framförallt om du räknar bort alla dem som är hjärntvättade mormoner.

  SvaraRadera
 5. Att bönderna snart är en utdöende art,skolan krackelerar,kriminaliteten ökar. äldre får äta trist mat ur frigolitformar,arberslösheten stiger det är väl bara så trist,nej nu blåser friska spännande och `innoativa`vindar genom centern.Här har man viktigare saker att ta tag i.Fast nu försöker Annie pynta på det.Hoppas och tror att det finns många kloka människor där ute som inser att det gamla bondepartiet är borta.bor själv på landet och det är trist att se all obrukad och igenväxt mark.

  SvaraRadera
 6. @Hmmm

  Jag tror det finns gott om tomtar i Sverige som vill leva i alla möjliga typer av sexuella förhållanden och utesluter inte alls att det finns transvetit som vill gifta sig med både en kille och en tjej....eller någon annan fantasifull kombination.

  Jag själv ser inte poängen med månggifte, men jag bryr mig inte heller ifall någon annan skulle vilja.

  Att folk har arrangerade/påtvingade äktenskap i andra länder har inget med saken att göra. Det är en annan diskussion.

  SvaraRadera
 7. Jag kanske kan tillägga att jag som ateist skulle kunna tänka mig att avskaffa "giftermålet" som ett relationskontrakt helt och hållet och ersätta det med något mer sekulariserat och neutralt.

  SvaraRadera
 8. Peter Nicklasson11/1/13 00:37

  @ Anonym som framhärdar med sitt pladder.
  Nä, du kan ifrågasätta min oro, men även om det skulle stämma att bara en av tjugo muslimer är övertygade troende (vilket förefaller lågt) så är det inte fler aktiva kristna i Sverige heller - ändå är moralen, lagarna, och de flesta normer i Sverige fortfarande baserade på kristna grundvärderingar. Nyliberalisterna, liksom de mer extrema vänstersekterna, vill (av helt motsatta skäl) underminera allt som bygger på traditioner (kristna eller ej), och bana väg för deras egna idéer. Givetvis är inte enskilda muslimer ett hot, men denna oheliga allians av tyckare inom nylib och vänstern har redan lyckats förstöra mycket av vår välfärd. Tror du verkligen att du själv t ex får en bättre ålderdom än dina egna föräldrar så tror du fel, och tror du att dina barn lär sig tillräckligt i skolan så tror du fel. Nu vill C dessutom avskaffa skolplikten också. Vad är nästa steg? Att avskaffa arbetsplikten också? Vad lever vi då på?
  Jag tycker du borde inse det bisarra i att just bondepartiet C (av alla) framför dessa idéer och här är några länkar till varför jag tycker de är skruvade http://fnordspotting.blogspot.se/2013/01/valfardssamhallets-dod-del-tva.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Fnordspottin+%28Fnordspottin%27%29 och http://freedomofspeech2014.blogspot.se/ Dessa två bloggare har var och en på sitt sätt gjort sylvassa beskrivningar om hur och varför vi i Sverige riskerar att mista vårt relativa välstånd - och det kan gå snabbare än du tror också.
  Dessa bloggare är överhuvudtaget mycket läsvärda även om du inte nödvändigtvis delar deras åsikter.
  Var inte så naiv och opportunistiskt "modern" i ditt försvar av dåliga idéer, för en dålig idé blir inte bättre av mognad.
  Bajs luktar illa oavsett.

  SvaraRadera
 9. Anonym: De flesta av våra lagar som vi har är inte till för dem som kan ta hand om sig själva utan för dem som inte kan det. Och redan idag så har vi i Sverige dem som gifts mer eller mindre mor sin vilja. Hur skyddade tror du de skulle vara om vi tillät månggifte i Sverige? Och så klart har det att göra med hur det ser ut i resten av världen hur vi gör saker i Sverige. Vi går mot att vara en mer och mer ohomogen grupp människor i Sverige, på gott och ont. Alla har inte samma frihet och förmåga att liva sina liv som de vill. Vi har sedan länge haft pingstkyrkan och Jehovas vittnen i Sverige som verkligen inte lever som du och jag. Vem ska skydda dem och vi släpper på lagarna?

  Då är jag mer inne på din linje att avskaffa äktenskapet helt som laglig institution. för redan idag så behandlas man inte som ett par utan som två individer i statens ögon.

  Så du gör det lite för enkelt för dig om du inte bryr dig om lagarna för att de inte påvekar dig.Du måste nog se att det påverkar andra. Och de som vill leva i storfamilj idag är det inte olagligt att göra så. De får bara inte gifta sig. Och de tycker ju du inte är nödvändigt att man ska göra heller så då är det väl bättre att vi inte tillåter månggifte som skydd för dem som behöver det?

  I övrigt så tyckte jag ett förlag från C var kanon. Och de var den om slopad arvsrätt- Vem som ska ärva mig borde staten inte lägga sig i. Det är mina pengar mm så det borde vara jag som får bestämma vem som ska ha dem. Kunde ju dessutom som bonus få en och annan bortskämd unga att bry sig lite mer om den äldre generationen och inte stoppa se gamla på hem, inte ens besöka dem och inte bara tänka på sin egen bekvämlighet.

  SvaraRadera
 10. Det jag försöker säga är att frågan kan vara större och mer generell fråga om tjugo år med tanke på den senaste tidens utveckling med homoäktenskap och nya relationskonstellationer. Vem hade till exempel kunnat gissa att män skulle kunna börja föda barn fram tills nu när det blir regel att inte sterilisera könsbytare.

  Jag menar mest att din islamofobi inte är lösningen på alla problem,om ens ett enda.

  Any,
  Efter att ha kollat centerns hemsida blir jag lite förvånad att du inte är mer stöttade till det försök till dialog med partiet och allmänheten som de försökt sig på. Vad jag kan se är det här ett förslag från gräsrötterna som inte behandlats av partistyrelsen än
  centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2012/Centerpartiet-presenterar-framtidens-ideer-/

  SvaraRadera
 11. Just det.
  Siffrorna var från Wikipedia.
  Det är dock helt orimligt att alla muslimer i Sverige, eller ens mer än en bråkdel skulle vara för månggifte.

  SvaraRadera
 12. Min första tanke gällande multiförhållanden (vill kalla dem för det, för i praktiken behöver det inte handla om en man - flera kvinnor, en kvinna - flera män ...) är att det är inget idag som hindrar folk från att ha samboförhållanden av detta slag. Alltså skulle då tanken vara att man kan ju redan, så väck med anti-bigamilagen. Alltså så där liberalt tänkt, frihet och staten ska inte lägga sig i med onödiga lagar.

  På det att jag tänkte att ett antal länder och kulturer skulle göra tummen upp och ett antal individer i Sverige skulle få ännu mindre incitament att ens försöka integrera sig eller ta sig en titt på unken kvinnosyn.

  Det enda positiva med 'idéförslagen' är att i praktiken ska de innebära att försörjningsbidrag i princip försvinner. Detta pratas det tyst om ... och ärligt talat tror jag inte för fem öre på att några av de 'nytänkande' idéförfattarna vill att bidragsinvandringen ska försvinna (synd om alla som kommer)

  Nu kan jag läsa om min nästa misstanke på Newsmill. "Månggifte handlar om att respektera minoriteter" ("en queer-fråga"). Jag skulle bara älska reaktionerna på frågan till vissa imamer som figurerade i UG om vad de skulle gilla att hamna i queer-facket (tillsammans med homosexuella och könsbytare) :-)

  Nog är folk olika alltid, även inom ett parti....

  SvaraRadera
 13. Anonym 11/1/13 07:19: Du säger inte till vem du vänder dig men eftersom att jag är den som diskuterat månggift med en anonym så antar jag att det är mig du vänder dig till med...
  "Jag menar mest att din islamofobi inte är lösningen på alla problem,om ens ett enda."

  Du skulle vara närmre sanningen om du sade att jag har religionsfobi. Men fobi med menas att man har en omotiverad rädsla som ibland innefattar okunskap. Men det blir ju inte heller riktigt rätt då jag är mycket insatt i flertalet stora religioner, framförallt de mest välkända. Och med min kunskap så vet jag lite för mycket om vad som sker i religionens namn. Även idag. Även i Sverige. Och att gå någon av dem till mötes visar på okunskap. Skulle gissa på att du är en av alla dem som har blundat för Pingstkyrkan och vad som har försiggått inom den i Sverige under moderna tider.

  Och att tro på att tillåta månggifte inte skulle försämrar för de tjejer som kanske skulle vilja göra andra val än de som deras föräldrar vill är mer än lovligt naiva. För med den lagen så kommer vi sända ut signalen att de "gamla" sederna" är de rätta. Tro inte att detta kommer att ses som en nymodighet eller frihet.

  Och mitt avslut känns oerhört fånigt att behöva tilläga men jag ser vad det är för folk som läser här so herer we go.
  Ras/ folkslag är något du föds till. Där är vi alla lika bra och lika dåliga och har inget val till vad vi föddes som. Religion är INGET du föds till. Det är ett val du gör. Precis som att du väljer vilken politik du vill föra så väljer du vilken religion du vill leva efter. Och precis som att man ska kunna debattera politik så ska man kunna debattera religion. De finns t o m de religioner som likställer politik och religion.

  SvaraRadera
 14. Anonym 11/1/13 07:52: "Det är dock helt orimligt att alla muslimer i Sverige, eller ens mer än en bråkdel skulle vara för månggifte."

  Du stirrar dig blid på muslimer. Det finns fler religioner som förespråkar månggifte. Och bara för att de är minoritet så ska vi då bortse från dem som kommer att drabbas då? Snacka om egoism och dåligt systerskap.

  SvaraRadera
 15. *Suckar lite åt min egen naivitet*

  Så klart så kan vi inte slopa arvsrätten heller. För då är vi tillbak till att de finns religioner (nej det är inte bara islam) som säger att flickor inte får ärva i samma utsträckning som pojkar.

  Snacka om att C vill gå tillbak till stenåldern alternativt är så naiva att de tror att alla lever fria och jämlika liv.

  SvaraRadera
 16. Nu kommer jag att se fram emot att se på "Bonde söker fruar". :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 17. Hmm
  Jag kan eventuellt ha blandat ihop dig en aning med Johan och Peter Nicklasson och svarade nog mer eller mindre till alla tre samtidigt...sorry

  SvaraRadera
 18. Jag tror det var någon som hade en kul kommentar till Fri Invandring;
  Då kan man lättare hämta flera kvinnor eller män utomlands ifrån.
  Månggifte; Då kan man lättare gifta sig med dem allihop.
  Fri Arvsrätt; Då kan man lättare göra de odrägliga resultaten arvslösa.

  Tycker åtminstone att det i så fall finns en viss logik i det hela.

  Annars tror jag att Månggifte borde ses i sitt sammanhang. Varför finns det överhuvudtaget, och hur har det vuxit fram. Det har med en annan tid att göra. Och inte just något som förknippas med romantik eller så. Utan mer att jämföra med ett social försäkrings system. På den tiden och i de samhällen som inte har sådant. Någon måste helt enkelt ta ansvar för de svaga. Dvs kvinnor och barn. Det ansvaret måste formaliseras. Så alla respekterar det. Därav äktenskapet. Och det är egentligen orsaken till äktenskapet. Skydda kvinnor och barn. Några moraliska eller prydhetsaspekter utöver detta är inte helt nödvändigt.

  De som var riktigt rika kunde ha lösare skaklar. Flera kvinnor och barn gick rätt bra. Bara de kunde betala för sig utan att tjafsa. Och att inte samhället i övrigt tog skada av det hela. Moraltolkningar uppstod ju förstås som sedan bevakade de som utmanade reglerna.

  Att tillåta månggifte kan vara praktiskt av den orsaken att ensamma kvinnor får svårt att klara sig. Speciellt i primitiva kulturer med väldigt styrda kvinnoroller. Om kvinnan skall kunna stå vid spisen så måste någon köpa hem mat, ungefär.

  I ett modernt samhälle med socialförsäkringar och samhällsansvar för alla medborgare så faller ju de här gamla koderna. Nu kan man plötsligt bestämma helt fritt över sitt liv. Nu går det! (Nåja, du måste kanske helst ha ett jobb eller liknande). Du är hursomhelst inte längre beroende av släktingar, vänner, grannar, by-äldste och liknande som man var förr. Och då behövs egentligen inte alls äktenskapet, eller tydligare, äktenskapliga ansvaret som har funnits tidigare. Brakar samvaron så kommer samhället in istället. Det är en helt modern företeelse, historiskt sett.

  Om det sedan är spännande, häftigt eller progressivt att fantisera om många karlar i hemmet, eller många kvinnor och en karl eller liknande upplägg är ju en annan sak, än vad månggifte från början representerade, törs jag nog påstå.

  Om det innebär ökade samhällskvaliteter att äktenskapsansvaret byts ut från ett individperspektiv till ett grupp perspektiv kan ju förstås diskuteras. Men jag har nog knappast läst några debattinlägg om huruvida det är viktigt. Nog förutspår jag minskad kompromissvilja och lyhördhet, på ett generellt plan, ifall en modern människa kan skaffa sig en hel grupp av beundrare att spegla sig i, istället för "bara" en. Och att problemen ur ett samhällsperspektiv förmodligen inte blir mindre på det sättet.

  Intressanta funderingar kring begreppet idé som du skriver också Any. Vad är egentligen en idé?

  Det är väl egentligen skillnad på en åsikt och en idé. Jag brukar tänka mig att en idé skall vara just lösningen på något problem, eller åtminstone något i den stilen. Inte bara vara en samling löst tyckande. Så ett idéprogram måste då rimligen också ha förklaringar och bakgrundsresonemang kring de olika förslagen. Och helst skall förslagen samspela åtminstone något, så att det kan urskiljas någon form av riktning. Och den riktningen skall ju helst vilja de flesta människors bästa, inte minst de som har det svårast. Helst också utan att begränsa, förbjuda, reglera eller inskränka något alls förstås för en enda person. Så det blir ju lite att bita i. Får se hur centerfolket klarar detta i slutänden. Förresten, håller inte S på med något liknande arbete? Någon som har hört något, eller är det ingen som bryr sig?

  SvaraRadera