fredag 8 mars 2013

Älska Alex Schulman .. annars!!


I går hade Alex Schulman premiär på sin enmansföreställning på Maxim och jag måste redan nu erkänna att jag kände mig lite tveksam inför hela projektet.

Vad kan vara riskablare än att hålla en föreläsning om det egna bekräftelsebehovet i hopp om att få bekräftelse? I TVÅ timmar? Med paus för eftertanke i mitten?

Jag behöver bara tänka på hur uttråkande det är när andra tar för mycket plats när de berättar oavbrutet om sig själva i hopp om bekräftelse under en betydligt kortare tidsrymd.

Det är liksom bara intressant första gången och Alex Schulman har ju skrivit ungefär samma krönika under flera år nu. Putslustiga historier om hur han .. helt oavsiktligt .. lyckas göra bort sig på ett eller annat sätt .. precis som en helt VANLIG människa!

I dag kom det några recensioner. Bland annat i Aftonbladet, som är bekräftelsenarkomanens egen arbetsgivare. Därför lät de frilansjournalisten Andres Lokko ta sig an det delikata uppdraget, vilket hedrar tidningen.

Han skriver .. "han använder väldigt många väl valda ord för att säga ganska exakt ingenting" och "Den nästan fascinerande avsaknaden av ett djup är vad som till slut får "Älska mig" att haverera."

Det täcker ganska så väl hur jag ser på Alex Schulmans krönikor, faktiskt.

Men det mest fascinerande är efterspelet på twitter i och kommentarsfältet.

Alex Schulman blir upprörd, kastar sig in i kommentarsfältet och recenserar recensionen av sin egen föreställning .. "Lokko måste ha blandat ihop sina anteckningar, jag har aldrig läst en recension som stämmer så dåligt ihop med vad majoriteten av åskådarna sade sig uppleva, helt obegripligt!"

Lillebror Calle rusar till undsättning och ryter .. Sinnessjukt att låta Andres Lokko av alla människor recensera. Det finns ju ingen objektivitet överhuvud taget i detta. Jag må vara lillebror. Men det finns fan INGENTING i denna text som stämmer med vad de andra åskådarna såg.

Andres Lokko är en etablerad och engagerad schulman-hatare som aldrig missat en chans att kasta dynga. Hallå Tobias Lindner! Hur i helvete tänkte du där? Varför inte använda en recensent med rena ögon? Ärligt talat: vad fan sysslar ni med?

Jag kanske tar i. Men detta är... detta anstår inte Aftonbladet.

Leif Schulman ansluter sig .. Jag håller med! Om det inte var för att vi satt på samma bänkrad som Lokko hade jag trott att han inte hade varit där. Såg vi samma föreställning? Saknar djup? Alex var lysande! 5-plus!

Och så står plötsligt kejsaren naken på twitter med hjälp av sina lite väl angelägna skräddare.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa twitterflödet som skapats i samband med Andres Lokkos recension, det är nog bland det roligaste jag sett i ett sånt här sammanhang.

Och inte blir det sämre av att SvD:s recensent Kristin Lundell skriver .. ”Älska mig!” är en föreställning som hade gjort sig bättre som en pod-sändning. I det formatet gör det inget om innehållet blir småputtrigt eller navelskådande. Men på en scen – när vi sitter där och låter Schulman få vår odelade uppmärksamhet – saknas det allra vassaste. Det är svårt att bli berörd och se vart föreställningen – egentligen – vill ta vägen. Den borde få ha tagit några varv till.

Tyvärr så saknar hennes recension kommentarsfält och därmed också kommentarer från offren för denna mediakonspiration.

Men jag väntar med spänning på vad Expressen och DN kommer att skriva i morgon .. eller senare i dag.

Och på så sätt har faktiskt Alex Schulman & Co roat åtminstone mig mer än vad han hade gjort om jag köpt en biljett till enmansföreställningen.

(Fast jag kan inte låta bli att fundera över pausen? Vad var den bra för? Var syftet att stimulera försäljning av t-shirts med Alex-tryck eller en inspelad version av föreställningen?)


8 kommentarer:

 1. Ha ha, såg du att Zlatan kommenterade artikeln i aftonbladet. :-)

  Om det nu var han. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Vad som verkligen är roligt är att AS har raderat sin kommentar i AB och att CS har raderat sina upprörda ord på twitter.

  Alex Schulman framställer sig själv som bekräftelsetörstande, konflikträdd och ryggradslös i sina krönikor. Det här bekräftar den bilden ;-)

  Och det är väl mycket möjligt att Zlatan tillhör AS fans .. det finns ju en hel del.

  SvaraRadera
 3. .. även om det inte är troligt, skulle det egentligen stå efter "mycket möjligt". ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte det är allvarligt men om det är det är det sorgligt.

  Zlatan var nog bara ett fejkat konto för att göra det ännu roligare. Det är därför jag tror Schulmans driver med alla. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 5. Här kommer en länk till ett fantastiskt inlägg på en blogg jag råkade komma över.

  Lite gammalt med grymt rolig läsning.

  http://inslag.se/journal/2013/2/24/att-jobba-och-do.html

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Alex Schulman, blaah.Var i kväll på en föreställning av Friteatern,Jösses,nån får skrapa ner mig från taket.Vilken föreställning, vilka musiker, allt från märkliga berättelser till rock .frälsislåtar,soul,country,det absolut bästa jag sett och hört,och mandolin och banjo wooow,Se dom om ni har möjlighet.Entre 120 kr.Vad tar Alex?

  SvaraRadera
 7. Det var inte AS som skrev en kommentar utan någon från en fansida på fb. Ganska stor skillnad./ Jens

  SvaraRadera
 8. "Det var inte AS som skrev en kommentar utan någon från en fansida på fb. Ganska stor skillnad./ Jens"

  Du menar att enmansföreställningen "Älska mig", med och av Alex Schulman, med ett facebookkonto med Alex Schulmans ansikte som avatar - inte med största sannolikhet är Schulman själv?

  SvaraRadera