onsdag 13 mars 2013

Hoppsan! Vad händer nu???


Moderaternas, och Alliansens, strateg Per Schlingmann lämnade politiken vid årsskiftet för att starta egen konsultfirma. Ett av de första kunderna som behöver Schlingmanns hjälp är Svenska Postkodlotteriet, som är en ideell förening som inte bara delar ut miljonlöner till sina direktörer utan också får en liten slant över till olika välgörenhetsorganisationer.

Och det är väl precis det som Per Schlingmann är bra på? Förbättra ett varumärke som alltför mycket förknippas med vinster genom att sätta strålkastarljuset på utdelningen för dem som bidrar?

Margot Wallström har säkert också varit bra för sitt parti under alla år som hon arbetat som EU-kommisionär och FN sändebud. I vilket fall som helst så har tiden utanför landets gränser försett henne med en solid helgongloria som säkert kommer väl till pass i hennes nya uppdrag som ... direktör på Svenska Postkodlotteriet.

Men hur blir det här? Margot Wallström ska ansvara för projektet ”Hela Sverige - mångfald och tolerans” och även sitta i styrelsen för Postkodstiftelsen och Per Schlingmann ska marknadsföra hela paketet på ett sätt som tilltalar dem som förväntas betala?

På det här sättet blir Margot Wallström kund till Per Schlingmann som då får Margot Wallström som uppdragsgivare?

En blåröd röra där båda brinner för uppgiften och tycker att den stämmer väl överens med det de sysslat med tidigare. Margot Wallström säger att hon "tycker att den att visa de goda exemplen, inte att vara emot något i första hand utan att vara för något" och Per Schlingmann "gillar idén där hela vinsten går till välgörenhet".

Nåja .. HELA vinsten är nog att ta i. Jag är helt övertygad om att varken Margot eller Per gör det här alldeles gratis och när jag googlar lite lätt på Svenska Postkodlotteriet så är det nog inte heller ens halva vinsten som gått till välgörande ändamål .. om inte direktörernas behov räknas dit.

Men kombon Wallström-Schlingman ska bli intressant att följa framöver.

Någon som också alltid är lika intressant är att följa är Jan Emanuel Johansson som redan tidigt såg vinstmöjligheterna i privat välfärdsverksamhet. Ännu mer lönsamt blev det när han började samarbeta med riskkapitalbolag av den storleksordningen som hans eget parti vill motarbeta och riktigt, riktigt lönande blev det när han sålde större delen av sitt eget företagsinnehav till samma bolag. Och den som hjälpte honom att lotsa den affären i hamn .. var dundersossen Pär Nuder.

Och när han blir åtalad för skattebrott så försvaras han av sossarnas egen Thomas Bodström.

Allt medan han själv sitter som ledamot i kommunfullmäktige .. kommunens högsta beslutande församling .. i Norrtälje och talar sig varm för de svagaste i samhället. Ett besvärande bevis på dubbelmoral som sossarna i Norrtälje förgäves försökt råda bot på.

Enligt Johan Westerholm gick det till så här .. "Kvällen då Norrtälje Arbetarekommuns styrelse för första gången i full enighet beslöt att försöka förmå Jan-Emanuel Johansson att ta en längre ”time-out” efter hans senaste för socialdemokratin negativa rubriker i samband med ohemula vinster i välfärden ringde sagde Nuder, i realtid, upp styrelseledamöter med uppmaningen att ta tillbaka uppmaningen. I ganska skarpa ordalag centrala styrelseledamöter i den lokala organisationen, och detta är ett mycket talande exempel på hur maktspelet går till, även i efterhand. Att Nuder mer eller mindre hotfullt lovade att ”gå till botten med detta”, att ha mage att ifrågasätta Jan-Emanuel, och därmed säga sig ha makten att släcka politiska karriärer för de som inte spelade med. Med vid samma middagsbord på restarurant ”Åtellet” i Norrtälje satt enlig säker källa även Juholt."

På det här sättet så stödjer socialdemokratin socialdemokratiska riskkapitalisters vinster i välfärden samtidigt som de vill avskaffa dem samtidigt som de stöder socialdemokratiska riskkapitalister i kommunfullmäktige när socialdemokraterna vill avskaffa dem???

Eller hur det nu blir??

Och om några veckor så kommer Stefan Löfven att lova att lösa integrationsproblemen genom att lova att inte tillsätta någon integrationsminister om han får regeringsmakten och lova att avskaffa ungdomsarbetslösheten genom att inte släppa ut någon från skolan före 24 års ålder som inte har ett jobb. Vilket är genialiskt eftersom ungdomsarbetslösheten räknas mellan 15-24 år.

Jag undrar om han kommer att ta kontakt med Per Schlingmanns nya konsultbyrå för att marknadsföra det genidraget?

Är det någon som kommer ihåg Slime?

Ett geggigt, kletigt, slemmigt material som formades till vadsomhelst eller ingenting eller rann fritt i valfri riktning beroende på vad man ville ha det till, minns ni det? Det fanns i alla färger .. blått, rött, grönt eller valfri blandning av dem alla.

På något sätt känns svensk inrikespolitik väldigt slimeifierad just nu?

4 kommentarer:

 1. Enligt Inga-Britt Ahlenius så har sverige inte korruption. Men att det bara beror på att det begreppet inte existerar i juridisk mening.

  /4-2 till media

  SvaraRadera
 2. En liten sak. är inte ungdomsarbetslösheten mellan 15-26 år? Är 100% säker på att jag fick vara i ungdomsgarantin på arbetsförmedlingen fram tills jag fyllde 26.

  SvaraRadera
 3. Martin Sjöquist .. enligt SCB så mäts arbetslösheten i grupperna 15-24 år, 25-34 år, 35-44 år, 4554 år och 55-64 år.
  Jag kan inte minnas att det gjorts på något annat sätt?

  SvaraRadera
 4. Ja ,herre min skapare,det är faktiskt inte alls konstigt att SD går framåt.När övriga partier slingrar sig som ormar så känns det som SD går en rakare och tydligare väg och det tror jag många saknar i allt obegripligt klet.

  SvaraRadera