söndag 17 mars 2013

Stefan Löfven säger ..

.. att ..  "Vanliga knegare ska inte behöva oroa sig för att vi ska röra de skattesänkningar de fått" och han "lovar att inte ta bort jobbskatteavdragen, som regeringen infört"

Däremot så slår Stefan Löfven fast .. "att höginkomsttagare, de som tjänar över 60 000 kronor i månaden, inte ska ha något jobbskatteavdrag", och det är ju smart för då blir det ju lite marginal för framtida höjningar av arvodet för riksdagsledamöter. Tänk bara vilka reaktioner det hade blivit om gränsen lagts vid 50000 kr i månaden! Då hade inte riksdagsledamöterna räknats som de "vanliga knegare" som sossarna tydligen anser att de är.

Det gäller tydligen att se om sitt hus, även om det är ett riksdagshus som man inte har tillträde till själv.

"Det är inte vi som redan har jobb som ska arbeta mer och högre upp i åldrarna. Utan det är ungdomar som ska in i arbete snabbare. Kvinnor som vill gå från deltid till heltid. Invandrare som får jobb. Industriarbetare som orkar jobba till 65. Det är så vi får upp det totala antalet arbetade timmar." .. säger Stefan Löfven och eftersom han vill bekämpa SD genom att avskaffa integrationspolitiken och integrationsministerjobbet på samma grunder så är jag oerhört förväntansfull inför sossarnas kongress i början på april.

För om det nu bara är jobb och bostäder som saknas för att Sverige åter ska bli det idylliska folkhem som vi gärna inbillar oss att det var förr, och om det bara är den nuvarande regeringen som av någon anledning blockerar tillgången på jobb och bostäder så blir det en rysare när Stefan Löfven plockar fram dem ur hatten.

Hokus Pokus!

Hatten, ja. Den får mig att tänka på en annan styrelseledamot i en antroposofisk rörelse som beskrev sitt uppdrag som "att gå omkring i en hatt som slutade vid vristerna"? Det skulle illustrera det totala mörker som han befann sig i när verksamheten återigen gick med enorma underskott, trots att de skickat ut trevliga lappar om verksamhetens visioner till landets alla kommuner.

Men han ansåg att "saker och ting måste kosta när man har visioner" och att "det är väl inte så noga med pengar om ideologin är den rätta".

I dag har den verksamheten försatts i konkurs.

Det finns många likheter mellan den Antroposofiska rörelsen och socialdemokratin. Två slutna kolosser där all rekrytering till högre tjänster sker inom familjen, oavsett kompetens och därmed utan arbetslivserfarenhet utanför murarna. Ett regelverk och en värld för alla som är inne i värmen och ett helt annat för "vanligt folk" i världen utanför den ideologiska bubblan.

Stefan Löfven anser .. precis som antroposoferna .. att barn redan tidigt ska fostras till goda lärjungar. Därför ska förskolan bli obligatorisk från två års ålder och skolan fortsätta tills eleven uppnått önskade resultat. Dock bara till och med 24 års ålder, eftersom 25-åringar automatiskt blir "vanliga" arbetslösa och därmed inte belastar statistiken för ungdomsarbetslöshet.

Det lär kosta en hel del. För det saknas redan nu både lokaler och personal och hur och var ska vi få fram  så mycket mer .. utan att den "vanliga knegaren" ska behöva oroa sig för kostnaden?

Och om LO och sossarnas vänsterfalang pressar partiet till att godkänna att de privata skolorna och äldrevården ska avprivatiseras, genom att de privata aktörerna måste arbeta mer eller mindre med samma vinstprocent som bankerna ger på vanligt sparande .. ja, då blir det inte billigt när alla ska beredas plats i de kommuner som möjliggjorde vinstracet när de inte klarade av att skriva kvalitetssäkra avtal eller hantera det kontrollansvar de fortfarande har?

Men det fixar nog Stefan Löfven .. ALLA hans förslag är, enligt honom, fullt finansierade.

"Ett av Socialdemokraternas tre fokusområden under nästa mandatperiod är satsningar på välfärden. Om skatteintäkterna inte ökar är frågan hur dessa satsningar ska finansieras." .. den undringen läser jag i SvD, och eftersom Stefan Löfven försäkrar att ALLA hans förslag är finansierade så börjar jag ana hur det är tänkt.

Det handlar om visioner! Eller, närmare bestämt .. ideologiska riktningsgivare! Eller som vi "vanliga knegare" brukar säga .. drömmar. 

Drömmar är det opinionssiffrorna visar på året före ett val och det fordras stor skicklighet av en politiker att hålla liv i drömmar utan egentligt innehåll fram till dess valsedeln landat i lådan.

Och då är det kanske inte så noga med pengarna om ideologin/visionen/drömmen är den rätta?

För om jobbskatteavdragen ska vara kvar, tillräckligt med bostäder och jobb trollas fram för att lösa invandrings- och arbetslöshetsproblemen, välfärden ska satsas på .. okänt hur?, förskolan ska växa, skolan mer eller mindre ska lösa ungdomsarbetslösheten, vården och omsorgen ska blomstra, maskorna i trygghetssystemen ska bli finmaskigare och allt ska bli ljust och vackert i en miljövänlig miljö med jättejättefina kommunikationer .. så kommer det att kosta enormt JÄTTEMYCKET pengar!

Som ska betalas av höjda skatter som "vanliga knegare" inte ska behöva oroa sig för?

Vilka skatter är det som kan höjas så till den milda grad att de finansierar alla sossarnas löften utan att "vanliga knegare" märker något?

Om fastighetsskatten ska återinföras så riskerar vi den bostadsbubbla som alla försöker undvika, så det tror jag Löfven aktar sig för. 

Om skatter på konsumtion höjs samtidigt som de höjs på transporter och drivmedel så riskerar vi precis samma sak när familjer inte längre får råd att både äta och bo kvar i sina högt belånade fastigheter, som de inte ens har råd att amortera på. För alla skatter som höjs i den kedja som slutar hos den vanliga konsumenten blir ökade priser och ökade kostnader för hushållen, eller hur?. (Om man inte förstatligar hela biddevitten och ger jämlika ransoner per invånare, förstås?)

Men de som bor i egna hem kanske inte ses som "vanliga knegare", även om de har vanliga kneg?

Vad är egentligen en "vanlig knegare" i Stefan Löfvens ögon?

En vanlig knegare är nog sossarnas bild av den gode arbetaren som, okritisk, frisk och sund, hälsar arbetskamraterna med frejdigt och glatt god morgon innan han lycklig ställer sig vid löpande bandet på fabriken eller kraftfullt stegar ut i skogen för en riktigt svettig arbetsdag medan hustrun vårdar, hängivet och lågavlönat, på sitt håll och föder barn efter barn efter barn som får växa upp i folkhemsparadisets kollektiva famn?

Jag ville så gärna ge sossarna och Stefan Löfven en chans efter valserna med Mona Sahlin och Håkan Juholt .. men nu måste jag erkänna att jag inte är särskilt förtjust i varken Stefan Löfvens ideologiska riktningsgivare, överstatlighet eller tvång.

Stefan Löfven är grå som sossebetong men lätt och luddig i kanterna som dis och dimma, tystlåten men övertygande när han beskriver lösningar som egentligen är ogenomförbara .. för vem kan lova bostäder och jobb åt alla på ett trovärdigt sätt?

Sosseledarens dröm verkar vara att driva företaget Sverige som ett vinstdrivande privat bolag i en värld med 50/60-talets ekonomiska förutsättningar, där de anställda lever i en vänstervision med arbeten tillhandahållna av staten och bor i bostäder med samma hyresvärd .. utan att betala med höjd skatt? 

Det låter väl bra? Alla är lyckliga, gillar olika, ingen saknar något och ingen är därmed oense eller arg eller kriminell. Ingen är bostadslös, arbetslös eller står i ett utanförskap. Men vem betalar .. när den "vanlige knegaren" ska slippa oroa sig för skatteökningar?

Den vanlige knegare blir nog verkligen en lyckans ost om sossarna vinner valet 2014 .. eller så kommer h*n att upptäcka att h*n går omkring i en hatt som slutar vid vristerna?

2 kommentarer:

 1. Tyvärr så kommer Löfven att översvämma sig själv med brasklappar om han vinner valet. "Jag vet att vi sa att det inte skulle bli några skattehöjningar, men det var ju bara om vi inte behövde.

  Nu behöver vi 250 miljarder kronor till att köpa upp alla privata initiativ i välfärden (Tack vänstern) så att vi kan garantera att pengarna som försvinner går till svenska tjänstemän och inte till skatteparadis.

  Sen var det ju en abition att inte ta bort jobbskatteavdragen, men vi behövde ju öka A-kassan till 600 dagar, med oändlig utökning om den arbetslöse vill.

  Sen ska ju kärnkradten avvecklas på 2 år, så vi måste bygga lite vindsnurror, på var femte meter över hela Sverige för att täcka vårt energibehov....så länge det blåser, annars får vi importera elen...från Tyska kolkraftverk. Härligt Miljöpartiet!"

  Inte en helt osannolik utvecklig eller?

  SvaraRadera
 2. Apropå de privata skolorna:
  http://www.expressen.se/ledare/lararnas-vittnesmal-ar-chockerande/

  SvaraRadera