måndag 22 juni 2015

Att göra tidningar är som att slå volter. Det är ..


.. inte något man håller föredrag om. Det är något man gör .. sa den danske tidningsmannen Victor Andreasen.

Det citatet tycker jag är tillämpligt på politiker också .. Politik är som att slå volter. Det är inte något man håller föredrag om, (eller gör utredningar av). Det är något man gör.

Eller åtminstone bör göra.

Och visst är det en händelse som se ut som en tanke att förtroendet för media och medias representanter sjunker samtidigt och med samma hastighet som förtroendet för de etablerade politiska partierna och deras representanter?

Vad är det då som är den gemensamma faktorn?

Kan det vara att politiker och journalister, i stället för att spegla människors upplevelser av sin vardag, väljer att försöka anpassa väljarna/läsarna till sin egen bild av hur en god samhällsmedborgare bör tänka och tycka?

Vem vill köpa en politik eller tidning som envisas med att förklara att konsumenten är obildad, misslyckad, tänker fel och är en dålig människa .. om h*n inte tycker exakt som dem som lever i en helt annan verklighet och under helt andra förutsättningar?

Hos Cornucopia skriver "Börjesson" följande i ett öppet brev till GP .. Tydligen finns det, som chatten visade, ett stort behov hos era läsare av att själva få tycka till och inte bara passivt ta till sig det ni behagar skriva i tidningen. Men tyckandet behöver ske under ordnade former, där myllret av nättroll inte förstör och gör diskussioner omöjliga. Samtidigt behöver tyckandet ske någonstans där folk hittar det och kan ta del av åsikterna. Annars blir det meningslöst..

Jag är helt enig och det gäller alla dags/kvälls-tidningar. För varför ska läsarna vara intresserade av vad journalisterna producerar om journalisterna inte intresserar sig för hur läsarna reagerar?

Varför ska väljarna intressera sig för politikernas politik om politikerna inte intresserar sig för väljarnas vardag?

När politiker och media .. SVT/SR inräknat ... tar avstånd från folket, vänder folket ryggen åt politikerna och media. Det är ju fullständigt logiskt.

Annonsintäkterna sjunker och ryktet går att Bonniers ska köpa Aftonbladet av Schibstedts. Det låter osannolikt? Vad ska Bonniers med Aftonbladet till .. de har ju redan en kvällstidning som kämpar för sin existens? Och OM det var sant .. skulle konkurrensverket verkligen släppa igenom en sådan affär?

Men OM Aftonbladet läggs ner .. då kanske det finns något kvar som kan vara attraktivt för Bonniers att ta över? Vad vet jag inte .. jag vet ingenting om tidningsverksamhet .. men det känns mer rimligt och troligt än att Bonniers skulle hänga på sig en sådan kvarnsten som Aftonbladet verkar vara i dag.

Affärer är som att slå volter. Det är inte något man skriver i tidningen om. Det är något man gör. Men hur man gör affärer i den storleksklassen är något som övergår mitt förstånd.

"Börjesson" avslutar sin bloggpost med .. ni [har] inte förstått den enorma frustration som finns ute hos vanligt folk över att aldrig få göra sin röst hörd. Hos de få nättidningar som alls tillåter kommentarer till sina artiklar - och de blir allt färre - är kommentarerna öppna för allsköns nättroll, men i gengäld snöpta till bara 500 tecken eller så. Alla tidningar tycks dessutom anlita samma säkerhetsföretag i Varberg, som okänsligt och godtyckligt raderar de inlägg de känner för, utan vare sig konsekvens eller rimlighet. Ingen diskussion kan uppstå under sådana förhållanden, utan kommentarerna blir bara ett knippe fristående onyanserade bröl.

Att faktiskt få plita ner sina reaktioner på den artikel man just läst, i ett format där man blir sedd, med deltagare som garanterat (i och med inloggningen) inte är troll, i en diskussion som tas på allvar av dem som anordnar den och inte bara ses som en ”pissränna” - detta är precis det mervärde för nätprenumeranter som tidningarna har sökt med ljus och lykta efter men inte lyckats hitta. Detta är något som folk faktiskt vore villiga att betala (en rimlig slant) för!

Det kan inte uttryckas bättre. Från och med september kommer vår familj inte att ha någon prenumeration eller betaltjänst kvar längre .. just av den anledningen.

Men hellre än att interagera med folket och riskera att få politiken eller åsikterna bemötta och/eller ifrågasatta, väljer politikerna och media att utplåna sig själva .. det är fullständigt obegripligt?



2 kommentarer:

  1. Att SvD tog bort komentarerna till ledarinläggen var trist. Dock mest trist för SvD som förlorade läsare och nätprenumeranter på denna 'förnyelse'.
    Bara att beklaga, SvD!
    Som alltid mitt i prick, Any!
    /Gunilla

    SvaraRadera