tisdag 29 mars 2016

Rikspolischefen Dan Eliasson tänker ..


.. ersätta de 832 poliserna som slutade under 2015 med 700 nya anställningar .. "trots att det inte finns pengar för det", enligt Sveriges Radio Ekot?


Det låter lite besynnerligt i mina öron. Borde inte Dan Eliasson ha tillräckligt med pengar för att ersätta de poliser som slutar med nya, utan att blanda in riksdag eller regering? Nyanställningar som minskar förlusten av 832 poliser till 132 .. förmodat budgeterade .. poliser borde väl inte vara något som ligger utanför årets budget?

Eller har regeringen redan budgeterat för att 832 poliser skulle sluta före 2016?


7 kommentarer:

 1. Det låter märkligt.
  Kanske är det som i skolans värld - om man inte använder hela budgeten, får man mindre nästa år.

  SvaraRadera
 2. Hej anybody! Såväl Sveriges politiker som GD:s har svårigheter med addition och subtraktion. Din analys måste vara korrekt!

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Det hela är helt logiskt enligt Betnér och Sarnecki-metodologin:

  Poliser upptäcker, avstyr och utreder brott. Ju fler poliser, desto fler brott. Om mängden poliser minskar minskar också mängden brott, eller hur?

  Så ju färre poliser, desto tryggare.

  Nästa steg är att avskaffa lagar - utan lagar finns ju inga brott.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Är det möjligen så att det skall anställas 700 utöver ersättningsrekrytering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt rikspolischefen själv "har personalbristen blivit så akut" att han "givit klartecken till polisdistrikten att anställa personal, trots att det inte finns pengar till det".

   Men inte med ett ord nämner varken han eller media att personalbristen beror att 832 poliser .. hittills .. har gått vidare till andra yrken?

   Min högst personliga gissning är att han vill framställa sig själv som handlingskraftig och modig utan att behöva riskera något eftersom hela "nyheten" verkar bestå av luft.

   Radera
  2. En mycket rimlig gissning. Klart att Eliasson försöker framstå som en driftig karlakarl...hans dokumenterat stora ego fick sig en smäll när hans inkännande medlidande med kvinnomördaren i Mölndal inte fick den effekt han kallt räknat med. Hans smaklösa skådespel i SVT-soffan sågades ju med rätta av kommentatorer i vitt skilda politiska läger. Det undgick inte den mannen.

   Däremot tror jag att han har ett bra förhandlingsläge. Rent politiskt är det okontroversiellt att behöva anställa fler poliser så som landet ligger. Trots att PK-pressen gör allt för att stödja regering och myndigheter - Dödligt våld minskar, halleluja! - måtte de inse att regeringen inte kan sitta med armarna i kors när poliskåren utarmas. Finansen som redan lånar hejvilt kommer att trixa och disponera i balansräkningen.

   Fast var finns alla dessa poliser att anställa? Locka tillbaka de som slutat med högre lön och fagra löften? Nej, det torde bli nödvändigt att utbilda fler poliser och långsiktigt se över hur man behåller kompetensen inom myndigheten. Det tar tid.

   Ett första steg vore att enlediga Dan Eliasson från tjänsten som högste chef.

   Dr Mabuse

   Radera
 5. Tror inte han anställdes för att tänka...

  SvaraRadera