måndag 21 mars 2016

"Vi måste vara försiktiga med våra ord ..


.. annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid", sa Fredrik Reinfeldt vid Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare.

Och så använde han sina egna ord till att rikta skarp kritik mot dem som kallar Sveriges flyktingmottagande för kollaps.

"Jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen - vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan?"

Jag vet inte hur Fredrik Reinfelds liv ser ut och jag ser inte storheten i att han plågat sin omgivning med frågor om deras, förmodat, omoraliska julfirande, men i min verklighet är ordet systemkollaps inte synonymt med privat julfirande .. eller människors privatekonomi överhuvudtaget. För än så länge inbillar jag mig att vi kan fira jul hur vi vill utan inblandning från staten?

Ordet/begreppet systemkollaps är ingenting som varken vi eller Fredrik Reinfeldt bör raljera över eller uttrycka oss hånfullt, ironiskt, föraktfullt eller arrogant om.

Det vi kallar systemkollaps är inte bara panikupphandlade asylboenden där människor får trängas i passivitet och frustration i åratal. Eller när människor som flyr från "Syrien, Libyen och Afghanistan" för att de riskerar livet på grund av sin kristna tro .. och upptäcker att de kommer att dela den årslånga väntan på uppehållstillstånd tillsammans med dem som de flydde från och som fortfarande hotar dem till livet. Eller när det fattas lika många bostäder som en mellanstor svensk stad och att de provisoriska bostäder som monteras upp på tillfälliga bygglov kostar mer per modul än en bostadsrätt i förorten .. och så vidare och så vidare.

Ordet systemkollaps kan också vara aktuellt när ..

.. när du bryter benet och får vänta 4 dagar på den operation som krävs. Fyra dagar där du under fasta uppsöker ditt sjukhus, får vänta på beskedet att du inte hinns med i dag heller och skickas hem på eftermiddagen.

.. när barnen gråter på morgonen och vägrar gå till skolan för att de är utsatta, rädda, ensamma och osynliga i en miljö där vi förutsätter att de har rätt att känna sig trygga .. och sedda.

.. när förskolepedagogerna gråter över att de inte hinner trösta eller hjälpa alla barn i barngruppen .. utan måste prioritera vilken liten olycklig unge som ska kramas eller måste vänta eller hjälpa sig själv.

.. när en kvinna får ta sina barn mitt i natten och fly från en missbrukande, aggressiv man som hotar dem till livet, och får tillbringa natten i källaren eftersom det inte finns varken polis eller socialtjänst som kan ge den hjälp som hon är i akut behov av.

.. när det är minst fyra veckors väntetid på akutbesök hos Folktandvården .. och årslånga köer för den som vill ha ett förebyggande besök.

.. när du söker hjälp till någon som lider av akuta tvångstankar, självskadebeteende, depression eller självmordstankar och psykvården hänvisar till närmaste vårdcentrals telefonsvarare.

.. när du, efter att ha väntat i 8 timmar på en överbelastad och ostädad akutmottagning, inser att du riskerar att dra på dig fler sjukdomar än vad du hade när du kom .. och om bröstsmärtorna du fortfarande lider av inte dödat dig än, så hinner du hem för att dö hemma i en betydligt trevligare miljö.

.. när din demente förälder inte längre klarar sig själv, utan upprepade gånger förvirrar sig ut i samhället mitt i natten .. i hällande ösregn, minusgrader eller vandrande på en näraliggande kraftigt trafikerad väg. Eller när grannarna ringer sent på kvällen och berättar att din åldrande, demente far fortfarande sitter i sin rullstol ute på gården fast det var över 10 timmar sedan hemtjänsten rullade ut honom i solen som för 4 timmar sedan övergick i ösregn.

.. när polisen inte kommer när du ringer under pågående inbrott eller när du rånas på stan eller när du är förföljd och rädd och gömmer dig för någon som beter sig hotfullt och skrämmande.

.. när det nästan är fler poliser som slutar eller förtidspensioneras än de som utbildas under ett år .

.. när du söker lagstadgad hjälp och stöd för ditt funktionshindrade barn eller för att få behålla dina egna tidigare godkända levnadsvillkor eller för att få hjälp och stöd i hemmet eftersom det saknas äldreboenden .. och upptäcker att kommunen och/eller Försäkringskassan "omtolkat" lagtexten.

.. när det nybyggda demensboendet som din anhörige köat till i åratal för att få sin beviljade plats, plötsligt förvandlas till HVB-hem till ensamkommande unga män från Afghanistan.

.. när gamla människor vräks och hamnar på gatan som hemlösa, bara för att de lider av demens, saknar anhöriga och inte förmår att betala sin hyra eller andra skulder.

.. när dina barn inte längre talar samma språk som du, utan har tillägnat sig ett språk som är nödvändigt i en miljö där majoriteten talar en mix av allas språk .. och när betygen och kunskapsnivån sjunker, sjunker, sjunker ..

osv, osv ....

Du ska vara försiktig med orden och inte använda dem för att håna eller uttala dig arrogant och ironisk mot människor som inte haft samma förutsättningar i livet som dig själv , eller hur Fredrik Reinfeldt?

Om någon drabbas av cancer hjälper det knappast att förminska den erfarenheten genom att hänvisa till att det minsann är mycket värre att insjukna i Ebola .. i andra länder än Sverige.

Vi hade gjort exakt samma sak som dem som flyr från kriget i Syrien .. javisst hade vi gjort det. Den egna familjens framtid är det viktigaste som finns för alla .. oavsett vilket land vi bor i.

Men om förhållandena hade varit omvända hade de som bor i Syrien förmodligen reagerat på samma sätt som vi .. om vi gjort anspråk på att bli försörjda i så stor omfattning att villkoren för deras barn och gamla försämrats.

Det FINNS andra länder i Europa än Sverige, Fredrik Reinfeldt. En aningens aning av kritik kan riktas mot dem .. hur firade de jul i Bulgarien? Brann granen i Finland? Tog maten slut i Österrike? Ramlade husen ihop i Ungern eller Belgien?

Att jämföra problemen som de stora flyktingströmmarna för med sig med svenskt julfirande är bara osmaklig och okänsligt och nästan lika idiotiskt som att påstå att alla skogar och fält som Fredrik Reinfeldt skådat från ovan .. långt från vägar och bebyggelse ..  är lösningen på integrationen och bostadsbristen.

Det är inte bara folket som måste lära sig att vara försiktiga med orden, och framför allt .. VI behöver inte förminska de utsatta i vårt eget land för att kunna förstå varför människor från Syrien, Libyen och Afghanistan flyr från sina länder.14 kommentarer:

 1. Bra avklädning där Any av en av vår tids mest gåtfulla person.

  Brann det i granen frågade han sig. Nä, men i ditt huvud måste det ha brunnit ganska rejält har jag lust att svara honom.

  Det är ju en sak att en amatör uttrycker sig nonchalant, spydigt och hånfullt vid fikabordet eller bland folk man känner. Men av ett fullblodsproffs i ett offentligt sammanhang.

  Vet hut Reinfeldt!

  V

  SvaraRadera
 2. Der är systemkollaps när myndigheterna inte följer lagarna, t ex bygglagar, socialtjänstlagar,upphandlingslagar för att inte tala om utlänningslagen.
  Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Loke bands med sonens tarmar, och en orm sattes att drypa etter i hans ögon. Törs man hoppas på ett liknande öde åt Landsförrädaren Reinfeldt?

  Din text påminner mig om vad en av professorerna på statsvetenskapen i Lund påpekade: yrkespolitiker har ingen egentlig ideologi eller filosofi annat än ren egoism och egocentrism. De har valt parti baserat på personlighet och karriärmöjligheter, inget annat. Landsförrädaren Reinfeldt förkroppsligar detta.

  Jag vill inte ens låta ilskan komma fram, och kan inte låta bli att fundera vad som kan hända om någon ger honom skulden för ett personligt öde orsakat av hans svenskhatande politik.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr Nordtomta .. jag har en toleransnivå men gränsen går vid att önska livet ur en medmänniska.

   Radera
  2. Hej.

   Poetisk inledning som missförståtts; mea culpa. Jag menar inte i bokstavlig bemärkelse men väl i bildlig. Det Reinfeldt skapat må bli hans fall och straff. Därav liknelsen med Loke.

   Jag ser allt oftare hat mot Reinfeldt i kommentarer på alla möjliga bloggar, och hör det också i muttrade samtal. Kanske är det mina nätvanor och mitt övriga umgänge, kanske inte.

   Sedan blir jag lite förvirrad, fru bloggägare. Du skriver "Tyvärr Nordtomta .. " osv. Har något fallit bort, eller tror du att jag och den personen är samma, eller missar jag något teknikrelaterat?

   Nåväl, jag uttryckte mig kanske för hårt i min liknelse med Loke. Får väl försöka komma ihåg att vara tydligare med bildlig vs. bokstavlig, för allas bästa.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  3. Det var inget fel på din inledning och det fanns inget att missförstå, tvärtom .. den lockade fram ett roat leende. ;-)

   Svaret var till Nordtomta .. vars kommentar jag tvingades radera .. som tolkade din text på fullständigt fel sätt och lockade fram en kommentar som jag varken kunde stå för eller sympatisera med även om jag normalt sett har en hög toleransnivå.

   Låt dig inte begränsas av det .. dina kommentarer är väldigt uppskattade ska du veta.

   Radera
  4. Hej.

   Tack för det, jag var rädd att det framstod som om jag uppmanade till något dylikt.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
  5. Förlåt mig, Anybody för mitt övertramp igår i min kommentar till Rikard, lärare.

   Jag ber uppriktigt om ursäkt för mina rader och vill bara säga att jag så mycket uppskattar din blog, liksom Rikard, lärares kloka kommentarer.

   Inte en skugga får falla på någon annan än undertecknad: mitt fel och ingen annans.

   Igår var jag upprörd, idag är jag ännu mer upprörd, men min och andras förtvivlan över Sveriges och Västerlandets förfall kan aldrig ursäkta idiotier skrivna i affekt.

   Nordtomta

   Radera
  6. Du ska inte skämmas för att medge att du har gjort fel, för det betyder att du är klokare i dag än du var i går. ;-)

   Jag tror att det är ett citat från Abraham Lincoln?

   Radera
  7. Tack Anybody!

   Jag sökte och fann följande citat tillskrivet Jonathan Swift:

   A man should never be ashamed to own that he has been in the wrong, which is but saying... that he is wiser today than yesterday.

   Read more at: http://www.brainyquote.com/search_results.html?q=wiser+today+than+yesterday

   På sajten nämnd ovan finns ett - möjligen - snarlikt citat från Abraham Lincoln:

   I do not think much of a man who is not wiser today than he was yesterday.

   Nordtomta

   Radera
 4. utlandssvensk21/3/16 19:55

  Anybody,

  Lyssna på detta:

  https://www.youtube.com/watch?v=5FbyI6nYDII

  Hela programmet är ett måste för den som vill försöka förstå Reinfeldt.

  SvaraRadera
 5. Köp inte produkterna och tjänsterna han sponsrar. Konsumera inte media där han förekommer. Låt honom leva under stenen där han hör hemma. Han kommer dra sig tillbaks dit tidsnog.

  SvaraRadera
 6. Hej anybody! Det är så fint att du informerar allmänheten om de fd och styrandes agerande. Vi har förhoppningsvis lärt oss kritiskt förhållningssätt i skolan?

  SvaraRadera
 7. Bra blogg!

  Skall börja följa dig lite mer frekvent. Känner igen en del "profiler" från kommentarsfälten hos Motpol och Fnord vilket är en sorts kvalitetsstämpel (om man delar den approachen till samhället ).

  Jag anade redan under valrörelsen att Reinfeldt tröttnat. Olika intervjuer i utlandsmedia talade för detta. Och gagget om Stridshingst...ett fånigt sätt att försöka övertyga folket om att han var fortsatt hungrig. Det är bra att Reinfeldt fortsätter "ta plats". Hans torftiga åsikter visar hur fantasilös han är och att hans eftermäle får den korrigering nedåt det förtjänar.

  Problemet är att Anna Kinberg Batra är samma andas barn. För att inte tala om Reinfeldt-dyrkarna inom MUF - morgondagens riksdagsledamöter. Moderaterna må segla fram i olika opinionsmätningar men det kan de tacka den handlingsförlamade Löfven för. Känns som valrörelsen 2018 blir ett ödesdrama för landet.

  Dr Mabuse

  SvaraRadera