torsdag 24 mars 2016

"Jag vill meddela till svenska folket ..


.. att vi kommer att gör allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här", lovade Stefan Löfven vid presskonferensen efter terrordåden i Bryssel. "Men jag kan heller inte garantera att det inte händer. Men det är politikens och demokratins uppgift att också kunna försvara sig inte minst mot terrorism" .. fortsatte han och något senare slog han fast att .. “Om Belgien behöver hjälp kommer vi självklart att bistå på lämpligt sätt.”

Allt som krävs och allt vi kan?

Det låter ju tryggt och bra, eller hur?

Bortsett från att vi inte vet vad som kommer att krävas och börjar få en aning om vad det är vi kan åstadkomma.

För den som fortfarande tror att Sverige kan få minst lika många välutrustade, beväpnade poliser, lika snabbt, på plats som i både Paris och Bryssel .. vilket var imponerande .. kan det finnas anledning att läsa om "Svensk polis terrorberedskap" i Polisförbundets egen nättidning Blåljus.

Där beskrivs också hur snabbt poliser i ballistiska hjälmar och tunga västar fanns på plats i Bryssel och konstaterades ..  "Det är polisen som är först på plats. I Sverige skulle bilderna visa våra vanliga ingripandepoliser, de som av en slump råkar befinna sig närmast. Helt vanliga poliser som kastas rakt in i en livsfarlig situation långt innan staber upprättas och specialutbildad personal sätts in. De kollegorna kommer att få lösa situationen efter bästa förmåga med sina egna liv som insats".

Faktum är att vi får färre och färre poliser. Det spelar liksom ingen roll hur mycket pengar som utlovas till polisen .. ingen vill ändå inte bli polis, alldeles för många lämnar yrket och går vidare till mer välavlönade arbeten och i dagsläget fylls inte platserna till Polishögskolan.

Det försvinner fler välutbildade och erfarna poliser än det utbildas. Det är "allt vi kan" när situationen kräver allt vi har.

"Under perioden med förhöjd terrorhotnivå visade det sig att vi inte hade tillräckligt med poliser som hade relevant utbildning för att bära förstärkningsvapen. Vi måste se till att bygga en grundförmåga med tillräckliga resurser för att kunna klara ett stort antal tänkta scenarion. Det går inte att förutse hur nästa händelse kommer att se ut" .. säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet och bara en tredjedel av poliserna själva tror att den kan klara av något som liknar det som hände i Bryssel.

Det gör att statsministerns löften om att "göra allt som krävs och allt vi kan", känns liiite mindre tryggt och bra och gör att jag alldeles förskräckligt gärna skulle vilja ha svar på två frågor ...

Vilka är det som ska göra "allt som krävs" och hur mycket och vad är egentligen "allt vi kan"?SvD, Expr.,

22 kommentarer:

 1. Hej.

  I Sverige går endast kriminella beväpnade till vardags. Om polisens responstid vid kommande attack är låt oss säga femton minuter kommer angriparna att ha hunnit ladda om ett flertal gånger, och om man så önskar även försöka avvika från platsen. Det finns ju gott om folk att gömma sig hos, där man kan försvinna in anonymiteten i stadsdelar med i verkligheten större befolkning än myndigheter bryr sig om att känna till.

  Ponera nu att var tionde civilist vid en attack själv är beväpnad och har tränat målskytte en gång/vecka ett par år. blir förlustsiffrorna större eller lägre om tilltänkta offer kan försvara sig?

  Vi har bland världens mest restriktiva vapenlagar, och det skulle ta mig cirka två timmar att skaffa ett automatvapen eller ett handeldvapen från där jag nu befinner mig. Priserna är mycket förmånliga.

  Frågan vi måste ställa är: vem skyddar och försvarar mig tills polis anländer, om den gör det? Särskilt svårt att arrangera att ha en eller två vilande angripare som attackerar första responsen är det inte, och kräver inget taktiskt snille heller.

  Men det är klart, vi har ju media som prioriterar den allt mer märklige Sarnecki samt 291:an Danielsson, och Skolverket verkar ju förkroppsliga feltänket i det här landet:
  Vapen + jägare + skola = skolskjutningar. Idioter. Jag skäms över att vara en del av den yrkeskår som frambringat sådana stolpskott som Löfven, Romson och Reinfeldt.

  Före maj månads utgång kommer vi att se 'avslöjanden' om beväpnade medborgargarden (läs: nattvandrare som råkar vara jägare/hemvärnsmän och därför äger vapen), komplett med krav från det gamla vanliga drevet om polisinsatser och skärpta krav mot laglydiga medborgare.

  Varför är det så svårt för vissa att fatta att en kriminell person struntar i lagen; det ligger ju definitionen av 'kriminell'?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. "Allt vi kan" misstänker jag är tomma ord, ett "Sverige tillsammans" ihop med Muslimska Brödraskapet, mer bemanning på Monas telefonlinje, och fem spänn till mer poliser.

  SvaraRadera
 3. Hej anybody! Nu är det dags för extraval. Nuvarande styre klarar inte av dagens hot mot vårt land!

  SvaraRadera
 4. Förra året kom mer än 100 000 främmande män i vapenför ålder in i Sverige. De flesta med oklar identitet. Om en procent av dessa har onda avsikter är det 1 000 potentiella terrorister.
  En av hjärnorna bakom dåden i Paris och Bryssel bodde en längre tid i Sverige och åkte sedan ner till Syrien för att mörda.
  Vi försörjer dessa dårar i Sverige med lånade pengar och med vår välfärd och på bekostnad av vår trygghet. Vi ger deras idologiska bas "kultur"bidrag.
  Detta är landsförräderi!
  Bo Adolfsson, mölndal

  SvaraRadera
 5. Utlandssvensk24/3/16 23:13

  Bo Adolfsson,

  "Detta är landsförräderi!"

  Rätt benämning på det som pågår, och har pågått länge, är folkmord.

  Raphael Lemkin var en polsk-judisk jurist som myntade ordet ”genocide” och även var drivande i upprättandet av FN konventionen som reglerar dessa brott. Han hade följande att säga:

  ”By ”genocide” we mean the destruction of an ethnic group…. Generally speaking, genocide does not necessarily mean the immediate destruction of a nation, except when accomplished by mass killings of all members of a nation. It is intended rather to signify a coordinated plan of different actions aiming at the destruction of essential foundations of the life of national groups, with the aim of annihilating the groups themselves.

  The objectives of such a plan would be disintegration of the political and social institutions, of culture, language, national feelings, religion, and the economic existence of national groups, and the destruction of the personal security, liberty, health, dignity, and even the lives of the individuals belonging to such groups….”

  (Axis Rule in Occupied Europe ix. 79)

  Läs sista meningen en gång till och fundera på om det finns något i den långa listan som inte stämmer in på det som har drabbat svenskarna. Ansvaret för detta delas av många, men ligger absolut tyngst på alla som företrädde Alliansen från 2006-2014. Deras skuld måste prövas i domstol.

  SvaraRadera
 6. "Vår beredskap är god!", så sade den svenske statsministern medan armechefen utan livvakter gick gata upp och gata ner i Hälsingborg (så stavades det på den tiden). Vår ammunition hade skjutits slut av finska kanoner och ingen soldat kunde räkna med att få ett magasin fyllt till sitt gevär. Men beredskapen var god och vi slapp kriget.
  Hur god är vår beredskap idag? Slipper vi terrordåd? Så länge den svenska polisen inte tvingas till ingripanden mot terrorister kanske vi slipper attentat i Sverige. Men vad händer om vår polis tvingas ingripa efter tips eller påtryckningar från andra länder? Blir då Sverige måltavla för terrorattentat? Det verkade ju som om attentaten i Bryssel berodde på att den belgiska polisen var terroristerna på spåren och detta utlöste attentaten. Vad sker då om terrorister känner sig hotade i Sverige?
  Med tanke på den svenska regeringens värdegrund om en mångkulturellt samhälle har jag svårt att tro att svensk polis på eget initiativ vågar stoppa terrorister i Sverige. Efter Belgien riskerar vårt land bli en bas för terrorister och jag bedömer risken som stor att detta slutar med hemska terrorattentat i Sverige. Hoppas jag har fel och att vår beredskap är god denna gång.

  SvaraRadera
 7. Som du vet tycker jag att du ägnar alldeles för mkt tid åt vad Löfven tycker och tänker. I mina ögon är han en nolla, ett ingenting, en marionett som sprattlar bara därför att ngn annan drar i trådarna. Hans ord och tankar förtjänar enligt min mening ingen annan uppmärksamhet än vad de är, ett stycke varmluft som pyser ut då och då och som inte är värda att ö.h.t. reflektera över. Löfven är i nästa val historia, och om han inte är det är Sverige som nation bara att beklaga. Då är vårt öde beseglat.

  Här har du i stället ett tal från en riktig statsman. Lyssna på detta och jämför med den varmluft som Löfven släpper ur sig, och du inser snart skillnaden:

  https://www.youtube.com/watch?v=EbINrdyAXlE

  Frågan är alltså: - Vill vi fortsätta leva som fria män och kvinnor, eller vill vi infoga oss som slavar under islams förtryck?

  Detta är den fråga som alla svenskar nu måste ställa sig. Ursäkta att jag är kategorisk, men detta är tyvärr den verklighet vi lever i och måste förhålla oss till(men som somliga trögskallar ännu inte fattat).

  V

  V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är verkligen för alla människors rätt till yttrande- och åsiktsfrihet och det innebär att jag har en hög toleransnivå även när det gäller kommentarer som inte bekräftar min världsbild. Men det innebär också att jag anser att jag har rätt till att kräva att mina läsare respekterar att det jag skriver är mina tankar och funderingar.

   Jag vet inte vad vill men verkligheten är den att vi inte har något annat än Löfvens regering att välja på de kommande 898 dagarna.

   Så länge som nästan 40% av väljarna litar på S+V+Mp är det inte mycket idé att skrika om nyval. Sedan får vi vänta på om det överhuvudtaget finns någon Allians 2018 och om Kd kan ta sig in i riksdagen?

   SD kan inte göra mycket med bara 15-20% av väljarna i ryggen.

   Det bästa alternativet och enda sättet att se till att Löfven blir historia i nästa val är, sett ur min synvinkel, att försöka sprida den verklighet som så många blundar för .. att vi har en inkompetent och verklighetsfrånvänd regering som ständigt agerar för sent och för lite.

   Är det en statskupp du är ute efter så blir du nog besviken .. det finns varken militär eller polis så det räcker.

   Att blogga om farorna med islam är lika verkningslöst som när vänstern går ut och demonstrerar mot SD.

   De redan frälsta och de tveksamma får sin världsbild bekräftad .. alla på högersidan är rasister, fascister och nazister.

   Radera
  2. Jag är också för alla människors rätt till yttrande- och åsiktsfrihet (självklart, hur kan man vara ngt annat) och har även respekt för att det du skriver är dina tankar och funderingar (annars hade jag väl inte gjort mig besvär att opponera mot dem).

   Du skriver sedan att du inte vet vad jag vill, men för trots det därefter ett ganska invecklat resonemang om hur det parlamentariska läget är och drar av detta slutsatsen - om jag förstår dig rätt - att det är statskupp jag är ute efter.

   ???

   Var har jag skrivit detta? Jag trodde att det av mina tidigare inlägg har framgått att jag själv jobbar inom rättsväsendet. Jag är jurist, skolad i svensk demokratisk tradition. Hur i h-e kan du få för dig att jag är ute efter statskupp? Är du helt förryckt människa?

   Sist, men inte minst.

   "Att blogga om farorna med islam är lika verkningslöst som när vänstern går ut och demonstrerar mot SD.

   De redan frälsta och de tveksamma får sin världsbild bekräftad .. alla på högersidan är rasister, fascister och nazister."

   Vilket urbota dumt resonemang. När större delen av de styrande i Europa blundar för farorna med Islam är det väl för fasiken inte verkningslöst att i bloggar eller på annat sätt försöka väcka befolkningen? Vad är ditt förslag? Att vi ska lägga oss ned och dö? Och du, jämförelsen med vänstern och SD är bara helt off. Det förstår du kanske själv.

   Men jag ska göra oss båda en tjänst och lämnar denna blogg. Inga kommentarer längre. Av hänsyn till din höga toleransnivå även när det gäller kommentarer som inte bekräftar din världsbild.

   V

   Radera
  3. En fråga är inte ett påstående även om du väljer att tolka det så.

   Men eftersom du tycker jag är "så j-a hopplös", skriver så "j-a korkade inlägg" och är "så trög som om du vandrar i kvicksand", så tycker jag att det är ett beslut som .. som sagt .. "gör oss båda en tjänst".

   Radera
  4. Hmm. Jag kan verkligen tänka mig att det inte är alldeles lätt att driva en blogg, att ta hand om kommentatorer som inte i alla lägen gör vågen för dina inlägg. Jag inser det. Men samtidigt får du ju otroligt mkt feedback på dina tankar, hur du resonerar och varför.

   Jag har följt din blogg i över tio år. Dagligen. Jag har gjort det för att jag tycker att du för det mesta skriver bra saker, sådant som jag verkligen instämmer i. Ibland dock, tycker jag att du är fel ute. Då har jag skrivit det också. Ibland i en skämtsam ton, ibland i en mindre skämtsam ton då jag tyckt att du borde höra väckarklockan ringa. Detta har du uppenbarligen inte förstått, utan utgått från att jag i varje situation vill dig illa och har för avsikt att förnedra dig bara för att jag tycker annorlunda.

   Jag är ledsen för att du så har missförstått mina kommentarer att du nu väljer att misskreditera mig med allt vad du har (och dessutom utan att svara i sak). Jag måste säga att jag tycker att det är ganska lågt. Jag kan säkert också göra en illustrativ sammanfattning av dina mest usla meningar. Men allvarligt talat har jag varken tid eller lust. Att du ändå gör det tycker jag är såväl småaktigt som patetiskt. Jag trodde faktiskt bättre om dig.

   Du har gjort mig grundligt besviken och jag kommer fortsättningsvis aldrig mer ägna en tanke om vad du har att säga, eftersom jag numer anser att du är fake. Att det tog mig tio år att inse är väldigt sorgligt, men det får jag sätta upp på lärdomskontot. Samtidigt måste jag tyvärr konstatera att om din avsikt att blogga är att nå ut till så många som möjligt, så har du misslyckats eftersom mina öron är och förblir stängda för vad du har att säga.

   Adjö.

   V

   Radera
  5. Hej V!

   Vet inte om du läser här fortfarande men jag hopas det.

   Jag tänkte förklara en ska till det vad det gäller kvinnor och hur de uppfattar vis retorik. Observera att jag uttalar mig generellt och inte för Any som kanske inte allas delar min och andras erfarenhet.

   Kvinnor får ofta höra hur tröga de är och mindre vetande. Så även om du endast ville få fram att du ansåg så i en enskild fråga så är kvinnor rätt trötta på att bli dumförklarade, klappade på huvudet som om de vore små barn med en femårings intellekt.

   Nu kanske du tänker att du hade skrivit lika dant till en man och han hade inte varit lika benägen att ta illa upp för ett dylikt påstående som dina du gjort som tex trög etc. Du har helt rätt. Men det beror på att män som helhet inte bemöts med den attityden som standard utan lika ofta om inte oftare blir bekräftade som att de är vuxna intelligenta individer med åsikter som är väl genomtänkta. Helt i motsatts till vad kvinnor får uppleva alltså.

   Så om du tycker att det är konstigt att Anys tålamod med dig tröt så är det alltså inte så konstigt. Du dundrade på som en buffel i en porslinsaffär. Mao du kunde utryckt dig mer diplomatiskt.

   Jag har själv inte alltid hållit med Any i ämnen som hon skrivit om. Det var ett tag sedan nu. Jag kunde för all del anan en viss frustration över att jag inte såg det från hennes perspektiv, men aldrig att hon blev avog mot mig. Men så kallade jag henne heller aldrig för trög. Så du kanske borde ta på dig en viss skuld i detta, eller?

   I övrigt så utmanar jag dig för att hitta just de där lösryckta meningarna som skulle få henne att låta som att hon framställde dig i dålig dager Jag är hyfsat säker på att du kommer misslyckas. ;-)

   Kom nu tillbak. Jag håller inte alltid med dig men jag läser gärna det du skriver. Jag gissar på att om du kan se hur du tilltalat Any och säger det till henne så vill hon nog också ha dig här, eller Any?

   Radera
  6. PS Det var med väl genomtänkt anledning till varför jag valde det könsneutrala nicket Hmm.

   Det tjänade mig väl en bra tid då jag såg hur andra som skrev med kvinnonamn mycket lättare avfärdades för vad de skrev än vad jag gjorde.

   Det var ett mycket lärorikt experiment för både ovan och på hur jag tilltalades när de var osäkra på mitt kön.

   Radera
 8. utlandssvensk25/3/16 18:58

  "Att blogga om farorna med islam är lika verkningslöst som när vänstern går ut och demonstrerar mot SD.

  De redan frälsta och de tveksamma får sin världsbild bekräftad .. alla på högersidan är rasister, fascister och nazister."

  Det är helt möjligt att du har rätt. Men det finns, enligt mig, ytterligare en effekt man kan uppnå, nämligen att få flera svenskar att lämna landet. Det har i huvudsak varit mitt mål med att skriva kommentarer sen 2010, dvs när Reinfeldt blev återvald. Rätt eller fel anser jag att allt realistiskt hopp om att rädda landet då försvann. Men varje vanlig svensk familj som räddar sina barn undan det kommande helvetet är en seger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag varit tvungen att flytta tillbaka till Sverige för 8 år sedan men jag arbetar så lite som möjligt. Om folk jobbar mindre så sinar skatteintäkterna fortare. De som har de ekonomiska möjligheterna bör flytta ut. All logik talar för att den som har tillgångar har inget framtid här. När fällan slår igen går det snabbt. Det kan bli som på Cypern (EU-delen) över en helg där de snodde folks besparingar från bankkontona.

   Radera
  2. utlandssvensk25/3/16 19:50

   "När fällan slår igen går det snabbt."

   Exakt så!!!

   Många svenskar går nu och grubblar på att lämna landet, men nästan alla verkar tro att det finns gott om tid. Min uppfattning är att det är ett rent episkt misstag.

   Förutom det du nämner om konfiskering av banktillgångar, kan vi lätt få se t.ex flyttskatter. Vidare underskattar folk KRAFTIGT risken för att andra länder inför restriktioner mot alla med svensk pass. Det börjar bli välkänt nu hur lätt det är att få ett sådant för människor som inget annat land vill ha innanför sina gränser.

   Alla svenskar bör ta den norska regeringens uttalanden om risk för kollaps i Sverige och deras avsikt att då stänga gränsen på STORT allvar. När det smäller på allvar, och det gör det snart, kommer det inte bli lätt att lämna landet.

   Radera
 9. Dystra tankegångar om att fly landet det kära. Ack Sverige, med blånande berg och glittrande sjöar...

  Som utlandssvensk redan noterat, det är inte längre en "kvalitetsstämpel" att vara svensk med dito pass. Underrättelsetjänsterna i våra vanligaste västliga demokratier har med förvåning och vrede noterat hur de blåögda svenska myndigheterna i princip haft dörrarna på vid gavel och att tusentals MENA-individer utan fastställd identitet befinner sig i landet. Vore jag hög polis/militär som var på väg till ett sambands/underrättelsemöte med utländska kolleger skulle jag skämmas över vår idiotiska hållning i denna fråga. Här i landet kan "vilande" terrorister vila upp sig, organisera sig, ta emot bidrag och plundra bolag...för att finansiera tillslag ute i Europa.

  Nu kan svenska myndigheter inte spela dum längre utan måste ta itu med skiten. Vad fint att då ha fullödiga terrorister inom landets gränser som anser sig behöva markera mot hårdare tag.

  För övrigt kan vi utgå från att invandringsprofeter som Johan Norberg, Fredrik Reinfeldt, Johanna Jönsson m fl kommer att flytta utomlands när det börjar brinna...

  / Dr Mabuse

  SvaraRadera
  Svar
  1. utlandssvensk25/3/16 23:05

   @ Dr Mabuse,

   Kul att du dyker upp här. Mycket roligare att debattera utan fördröjningar!

   "och att tusentals MENA-individer utan fastställd identitet befinner sig i landet."

   Vi pratar minst en halv miljon, men det kan även vara det dubbla. Vad gäller asylsökande vet jag att en förkrossande majoritet länge har kommit helt utan pass men däremot är jag inte klar över vad som gäller för de anhöriga, som troligen är fler. Det går inte att hitta vettiga uppgifter om detta.

   "Vad fint att då ha fullödiga terrorister inom landets gränser som anser sig behöva markera mot hårdare tag."

   Ja, så är det. Övriga länder kommer pressa Sverige och när vi sen, motvilligt och taffligt, börjar pressa jihadisterna, då kommer det att smälla. Massivt.

   Angående Johan Norberg så måste du läsa hans senaste krönika:

   http://www.metro.se/kolumner/johan-norberg-is-vill-splittra-oss-ga-inte-i-deras-falla/EVHpcw!vhhMHoRFKek0k/

   Radera
  2. utlandssvensk25/3/16 23:19

   @ Dr Mabuse,

   Här är en krönika från 2010 som går igenom några av de då kända fallen av "krigsförbrytare och terrorister som har begått grova brott mot mänskligheten."

   http://snaphanen.dk/2010/06/06/s%C3%B8ndagskronik-ett-paradis-for-krigsforbrytare/   Radera
  3. Tack för lästipsen! Du tycks f ö ha ett byggt upp ett synnerligen strukturerat digitalt bibliotek över samhällsdebatten i ditt kära (?) hemland.

   Här kan du läsa en betraktelse från professor Stefan Hedlund ( du har förmodligen redan sett den - men likväl ). Gillar hans slutkläm:
   "Exakt samma fråga kan och bör ställas till Merkel och Löfven. ”Begriper ni vad ni har ställt till med?” "

   http://www.svd.se/flyktingkrisen-kan-knacka-eu-samarbetet/om/debatt

   Dr Mabuse

   Radera
  4. Utlandssvensk27/3/16 22:49

   "Du tycks f ö ha ett byggt upp ett synnerligen strukturerat digitalt bibliotek över samhällsdebatten i ditt kära (?) hemland."

   Ja, jo, det stämmer väl att jag har ett litet "digitalt bibliotek". Om det är bra eller dåligt är jag inte riktigt säker på.....

   Vidare är det absolut så att det Sverige jag växte upp i är mig väldigt kärt, men samtidigt är det bara att konstatera att Mona Sahlin hade rätt när hon sa att"det gamla Sverige kommer inte tillbaka". Mitt Sverige är borta.

   Men jag tror att stora delar av dagens vuxna svenskar klamrar sig fast vid rena fantasier. Landet är spikrakt på väg i riktning mot MENA och det finns inga tecken på att resan kommer att avbrytas.

   Alla måste fatta ett beslut om det är så de vill att deras barn ska växa upp och att göra ingenting är också ett beslut.

   Radera
 10. Hej.
  Jag är en av alla de svenskar (drygt 50 000/år=1 var 10:E minut) som tagit min förmögenhet och lämnat Absurdistan. Sitter nu i ett land där polisen går obeväpnad men löser 99% av alla brott. Ganska tvärtemot Sverige. Ser på håll hur alla mina värsta farhågor besannas. Konstnärer sätts i fängelse för sin konst (DDR.2), folk avskedas för sina politiska åsikter mm. mm. En skola som totalhavererat, inget försvar, en polis som gett upp, kommuner som anmäler sig själva, media som ljuger, politiker som ljuger. Och Svensson som sover eller är för fega att reagera. Sverige av idag är ett land med syltryggar, med tradition (tänker på ww II och permitent-trafiken). Väldigt glad jag kom undan. Synd om barn och barnbarn som ännu inget begriper. Darwin igen: "survival of the fittest".
  Vilket land jag hittat? Hitta själv. Vill inte ha hit korkade svenskar.

  SvaraRadera