fredag 26 augusti 2016

Det finns färska siffror som visar att statistiken talar sitt tydliga språk!


Vår jobbpolitik fungerar" .. skriver Ylva Johansson i en replik till Annie Lööf i SvD.

"Åtta år med högerregeringen resulterade i en rekordhög ungdomsarbetslöshet. Nu har vi i stället en politik som har gjort att arbetslösheten faller kraftigt och sysselsättningsgraden är rekordhög".

Jag blir alltid så tveksam när någon från regeringen jämför framgångar med 13 år gammal statistik och samtidigt säger saker som .. "Vi har satsat på jobben genom framtidsinvesteringar i bostäder, klimatomställning och infrastruktur, en aktiv näringspolitik och utbildning. Det visar sig vara en politik som fungerar. Arbetslösheten faller kraftigt. Inte sedan 2003 har ungdomsarbetslösheten varit så låg" .. och undrar; är det verkligen sant?

Eller är det samma trixande med statistiken som vanligt? 

När jag letar efter den statistiken finner jag att man år 2003 verkade dela upp statistiken på "arbetslösa av arbetskraften och sysselsatta" .. är det så i dag också? 2003 mättes ungdomsarbetslösheten också mellan 16-24 år i stället för, som nu, mellan 15-24 år?

Kan det då bli en rättvisande skillnad mellan 2003-2016? Att leta efter statistik från 2003 som beräknats enligt dagens beräkningsmetoder är mer än jag orkar med .. så jag låter Ylva Johansson stå oemotsagd när det gäller den glädjande statistiken.

Jag blir i alla fall bara förvirrad av politisk statistik.
Särskilt den här från SCB som visserligen visar lägre ungdomsarbetslöshet 2003 än i dag .. men mätmetoden verkar vara en helt annan? Eller ..?

I juli 2016 var 107 100 ungdomar mellan 15-24 år arbetslösa, vilket var 4 900 färre än samma månad föregående år. Det innebär att ungdomsarbetslösheten uppgick till 14,3 procent och det låter ju bra om man kan hitta ett riktigt uselt år att jämföra med???   

Särskilt med tanke på att statistiken över arbetslösa unga i juni/juli innefattar alla heltidsstuderande som sökt extra- eller sommarjobb? Vilket gör att den säsongsjusterade och utjämnade siffran var 18,4 procent för juli 2016, vilket är betydligt högre än de 14,3 procenten som Ylva Johansson kallar en kraftigt fallande ungdomsarbetslöshet

Sedan får vi inte glömma att vi i år haft en industri som blomstrat och skapat massor med arbetstillfällen för unga under 24 år. På vissa håll har utbildad, medelålders och äldre personal fått gå till förmån för yngre som varit mer svårplacerade på arbetsmarknaden.

Jag talar naturligtvis om alla under 25 år som arbetarMigrationsverket, landets alla asylboenden och HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Det vore ju märkligt om inte detta nya verksamhetsområde, med rekordmånga nya arbetstillfällen, inte skulle ge avtryck i statistiken över ungdomsarbetslöshet.

Det finns många citat om statistik ..

Statistik är den vetenskap som säger oss att om en människa står med ena foten på en värmeplatta och den andra i en frysbox så har hon det i genomsnitt ganska bra.

Statistik kan inte ersätta omdömesförmåga.

Vissa använder statistik som den berusade använder lyktstolpen, mer till stöd än till upplysning.

Statistik: ett system för att framställa dina politiska förhoppningar i övertygande vetenskaplig förklädnad.

En statistiker drar med matematisk noggrannhet en linje från ett obekräftat antagande till en förhastad slutsats.

Med statistik kan man bevisa allt - även motsatsen.

och det finns också många statistiska slutsatser som tål att tänka på ..

En ny rapport hävdar att 9 av 10 doktorer anser att 10% av alla doktorer är idioter.

Tre av fyra svenskar utgör 75% av Sveriges befolkning.

Fakta: tre av fem människor är inte de andra två.

10 % av alla biltjuvar är vänsterhänta. Alla isbjörnar är vänsterhänta. Så om din bil blir stulen, är det 10 % chans att den är stulen av en isbjörn.

39 % av alla arbetslösa män använder glasögon. 80 % av sysselsatta män använder glasögon. Arbete är alltså skadligt för synen!

Det är bevisat att det är bra att fira födelsedag! Statistiken visar att de människor som firat flest födelsedagar lever längst!


Men en sak är jag helt säker på .. inte ens Stefan Löfven själv tror på att Sverige kan få Europas lägsta arbetslöshet. Det är bara ett STATISTISKT mål som han tänker nå genom att låta skattebetalarna betala för åtgärder, bidrag och/eller meningslösa uppdrag i statliga eller kommunala verksamheter.8 kommentarer:

 1. Ta in siffran på antal i resp ålderskull oxå så blir det mer relevant. För att komplicera det yterliggare så är definitionen på arbetslös viktig. Lycka till (lr fråga Tino S)

  SvaraRadera
 2. Alla katter har fyra ben. Min hund har fyra ben. Alltså är min hund en katt :)

  SvaraRadera
 3. Hej anybody! Självklart är det mycket hög arbetslöshet bland nyanlända/migranter. Piska fungerar ända bäst, så när krav på försörjning av familj infördes, kom många i jobb, främst via landsmän. Men Ylva saknar verktyg att hantera dagens massinvandring (också)!

  SvaraRadera
 4. Ungdomsarbetslöshetens minskning beror på en ungdomspuckel blivit äldre än 25. Minskningen var helt förutsägbar.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  En poäng med att ändra mätmetod o/e rapporteringsdefinition, kategorier och klassificeringar är att det man mäter förändrats så pass mycket att den gamla metoden bedöms mindre tillförlitlig.

  En annan, i mitt tycke mer trolig anledning till att relativt ofta ändra definitioner, urvalsmetoder och indelning är för att försvåra att följa förändring över tid, allt annat lika och rättvisande jämförelser.

  för den vetenskapligt intresserade är statistik ett sätt att se hur något ser ut med olika metoder och definitioner - för politikern är statistik ett sätt att visa att de har rätt.

  Jag undrar hur arbetslösheten ser ut om definition 'person ej anställd i lönearbete' tillämpas? Även med pensionärer och minderåriga borträknade blir den nog rätt hög.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Årskullarna varierar kraftigt över åren. Nu minskar årskullarna jämfört med10år tidigare. Om antalet efterfrågade på arbetsmarknaden är ungefär lika stort som tidigare så innebär det att ungdomsarbetslösheten sjunker utan att regeringen behöver lägga två strån i kors.

  SvaraRadera
 7. (s) sysslar väl bara med ÖPPEN (öppet redovisad) arbetslöshet, och om den "sjunker dramatiskt" så behöver det bara betyda att man ams-åtgärdar eller förtids-pensionerar? Och för att den så kallade sysselsättningsgraden ska förbättras räcker det tydligen med att arbetslösa börjar arbeta 1 timme i veckan eller liknande för att de ska betraktas ha gått från arbetslöshet till arbete! (s)-regeringen 96-06 nådde ju sina arbetslöshetsmål genom att helt enkelt "beställa" låg öppen arbetslöshet till ett visst datum av AF, det lyckades tydligen & det framhölls som en otrolig politisk bedrift. Men det var ju bara bluff..

  SvaraRadera
 8. Frågan är väl bara när nästa "mål" sätts för massarbetslösa att vänta på, långt borta i framtiden? Minns de gamla politiska målen, på 90-talet skulle allt ordna sig när "krisen" blåst över, senare skulle jättelika pensionsavgångar lösa problemen & nu då politisk väntan på europas lägsta massarbetslöshet, allt slutar alltid med noll resultat & sedan sätts nya "mål" upp för arbetslösa att vänta på. Det är så (s) jobbar. Och journalisterna verkar intresserade på fullt allvar, aldrig hörs några cyniska kommentarer om eviga massarbetslöshets-administratörer..

  SvaraRadera