söndag 21 augusti 2016

(S)imsalabi(mp)?


Huvudnumren i regeringscirkusen visade i dag upp några "nyheter" inför landets samlade medieelit och eftersom det var en rätt innehållslös trolleriföreställning så antar jag att själva huvudnumret blev därefter .. när de väl fått ordning på tekniken.

Trollkarlen själv rev av en salva av klassiska tricks .. utmaningar, krafttag, åtgärder, ta debatten, utveckla och stärka, inte acceptera, motverka, tar ansvar och .. HEP!! .. ta oss an och vända de underliggande faktorerna!!

Trollkarlens lärling .. som INTE ropade ett traditionellt HEP! efter varje framgångsrik floskel .. bidrog med sitt, vid det här laget, välkända, framgångsrika nickande efter varje avslutad mening eller tilltalande floskel .. vilket fick mig att tänka på de där små nickande taxarna som fanns i bilarna på 50-talet.

Så var det då äntligen lärlingens tur att visa upp vad han lärt sig under två år. Tyngd av stundens allvar och sjunkande opinionssiffror trollade han fram ett LÄSLOV ur hatten. Egentligen var det ett gammalt POTATISLOV som någon annan tidigare trollat fram ur samma hatt och döpt om till HÖSTLOV .. men tanken var .. ja?? .. i alla fall ... tänkt??

I den tänkta tanken ingick att elever som inte visat något som helst intresse för läsning under skoltiden frivilligt skulle rusa till biblioteken under LÄSLOVET, där de få bibliotekarierna som finns kvar skulle tända ett brinnande intresse för god litteratur. En låga som de ungas föräldrar sedan skulle hålla brinnande under resten av skoltiden genom ett projekt som döpts till BOKSTART?

Bokstart var alltså tänkt som fortsättning på det arbete som förskolepersonal och föräldrar lagt ner på LÄSLYFTET!! .. som förmodligen skulle vara själva förutsättningen för BOKSTARTEN och LÄSLOVET?

Eller hur det nu var tänkt?

I vilket fall som helst så tror jag att allt var en del i ett omfattande, genomgripande, distinkt reformarbete där trollkarlens lärling också skulle investera i speciallärare och genomföra ett lärarlyft där särskilt upplyfta lärare skulle kunna få bättre betalt genom  särskilt riktade investeringar och insatser för avgångsklasserna där de som inte nått ända fram genom LÄSLYFTET; BOKSTARTEN, LÄSLOVET, SPECIALLÄRARNA, DE STORA INVESTERINGARNA OCH INSATSERNA kunde få delta i LOVSKOLA för att uppnå det mål .. fortsatt utbildning .. de inte haft en tanke på tidigare.

Lärarmiljön har tydligen redan förbättrats, det har satsats på den pedagogiska infrastrukturen, underliggande trender, Skolkommissonen och fler utbildningsplatser för alla som inte fyller upp de platser som redan finns .. men ordet elevmiljö var lika påtagligt frånvarande som orden ordning, struktur, frånvaro/närvaro, lugn eller störande ointresse.

Och så fick publiken ställa frågor.

??

Efter en öronbedövande tystnad kom några artiga försök och sedan en fråga om det omtalade tiggeriförbudet?

Det fanns inte! Överhuvudtaget INTE!

Och OM det fanns så fick Någon Annan ansvara för det.

Men om det skapats en illusion av att det fanns och också skulle införas så var det en del av den Stora Föreställningen och ingen direkt nackdel för någon. Tro vad ni vill .. (S)imsalab(mp)!

En klassisk trolleriföreställning .. ingenting här, ingenting där .. och så trollar vi fram en illusion av ansvarstagande och nytänkande i form av ett LÄSLOV och lite svammel om ett samhällsbygge!!5 kommentarer:

 1. Hej anybody! Ytterligare belastning på lärarna genom "läslov"! Det är inte konstigt att så många lärare idag blir utbrända och tvingas syssla med annat. Lärarna har en fullständigt ohållbar arbetssituation redan idag och det saknas många många pedagoger i Sverige! Hur tänker beslutsfattarna? Och de framtida PISA-resultaten kommer att slå i botten, hur hårt de än arbetar!

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Undrar när någon politiker skall låta människor som arbetar i skolan berätta vilka förutsättningar som måste kunna skapas för att arbetet skall kunna bedrivas?

  1) Ordning - bråkmakare plockas bort
  2) Sortering efter demonstrerad nivå
  3) Fokus på kunskap
  4) Hård/mjukvara/programmering som kärnämne
  5) Yrkesskola från åk 7 för vissa
  6) Fordonsutbildning som morot
  7) Nationell betygsplan
  8) Yrkesutb. vuxenskola
  9) Max antal/klass

  Med mera. Professor Inger Enkvist vore mitt val som skolminister.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att du inte tror att det räcker med ett LÄSLOV?? :-O

   Och ska svenska elever hämmas av krav på ORDNING!!

   Radera
 3. läslov för elever..då läser dom! Sportlov för elever..då sportar dom! påsklov för elever..då, ja vad händer då?

  SvaraRadera
 4. Har inte regeringen förstått att det i Sverige, sedan många decennier, råder ett system i skolan där 2-3 prov är inbokade direkt efter de s.k. "loven" för eleverna..?

  SvaraRadera