måndag 20 augusti 2018

Alldeles nyss kraschade en ormvråk ..


.. på den nyplöjda, leriga åkern utanför vårt hus. 

Eftersom det är olagligt att plocka in vilda djur, och vi inte hade en aning om hur vi skulle hantera en skadad ormvråk, ringde vi till ett vilthägn en knapp mil härifrån, men de kunde inte hjälpa till eftersom de enda vilda djur de fick ha i hägnet var de som föddes där?

Svenska regler är lite svåra att förstå och även om vi brutit mot dem hade vi aldrig fått tag i någon veterinär som kunnat hjälpa till eftersom det också är förbjudet.

Polisen är alltså de som har ansvaret för skadade djur. I och för sig tycker jag att det är att krångla till det i onödan, men laglydiga som vi är så ringde vi polisen.

Vi ringde 11414 men ingen svarade trots att vi väntade nästan 20 minuter. Vi ringde 112 och det tog en kvart innan någon svarade och vi hann tänka att det var en evig tur att det inte handlade om en trafikolycka .. men sedan tog det bara ytterligare en kvart innan det dök upp en polisbil med en polis som visste lika lite som vi.

Men han lade ut ett nödrop bland fågelvännerna på Facebook och inom en halvtimme dök det upp en man som fångade in ormvråken och stoppade den i en kartong.

Ytterligare en frivillig erbjöd sig att möta Maken och kartongen ca 3 mil längre bort för att vidarebefordra fågeln till en okänd plats där det tydligen finns ett (hemligt??) fågelhägn och människor som kan hantera olycksfåglar.

Dit är den stackars ormvråken på väg just nu.

Visst är det märkligt. Om vi hade kunnat lämna fågeln hos dem som är specialiserade på vilda djur, och har alla resurser, hade det hela tagit högst en halvtimme. Nu tar det tre timmar .. minst .. med hjälp av engagerade människor som ställer upp helt frivilligt och oavlönat.

Men jag är glad över att det inte handlade om något mer allvarligt och akut än en olycksfågel på en nyplöjd åker.


1 kommentar:

  1. Christina Sjölander Häll20/8/18 16:16

    Visst är det så typiskt svenskt....man är så rädd att nån ska göra nåt fel så ingen törs göra nånting och för att inte riskera nåt så görs allting olagligt. Tur att det finns människor som struntar i ovanstående och gör det rätta ändå!

    SvaraRadera