måndag 20 augusti 2018

Dagen då Hanif Bali kränkte Dagens Nyheter och ..


.. Jan Björklund skrev ett upprört tweet.

Riksdagsledamöterna Hanif Bali och Ida Drougge var på studiebesök i en idrottshall som även hade en skyttebana för tävlingsskytte. Idrottshallen användes också av Högsätra Skola. Ansvarig för byggnaden med idrottshall, skyttebana och skolan är Lidingö Stad.

Eftersom DN tidigare rubriksatt KD:s Sara Skyttedals pepparspray .. som hon ertappades med i Danmark, där den till skillnad mot här i Sverige, är olaglig .. med orden - KD-topp misstänks för vapenbrott – tyckte Sara Skyttedal att det var roligt att illustrera rubriken med en bild av sig själv med ett riktigt vapen i handen.

Hänger ni med?

DN tyckte detta var utomordentligt olämpligt och framför allt inte det minsta kul.

Hanif Bali däremot tyckte att DN överreagerade och menade att reaktionen hade varit en helt annan om Sara Skyttedal hade varit av utländsk härkomst, som han själv.

När han sedan fick ett helt legalt, halvautomatiskt vapen, tillhörande en svensk landslagsman, att provskjuta i en skyttebana tillhörande Lidingö Stad, tog han tillfället i akt att publicera en bild med texten .. Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.

Något som gjorde att Jan Björklund gick i taket och twittrade - Jag har arbetat med vapen i många år. Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad.

Dagens Nyheter och SVT Nyheter stämde in i Jan Björklunds fördömande och
Tidningsutgivarnas(TU) vd Jeanette Gustafsdotter hängde på och ansåg - Att som riksdagsledamot skriva om krig mot DN är högst olämpligt och uppseendeväckande – och KRÄVDE ett möte med Moderaternas Ulf Kristersson – eftersom riksdagsledamoten Hanif Bali (M) flera gånger har gått till angrepp mot medier.

Så nu vet vi det. Ifrågasätt inte medierna! Skämta inte om medierna! Följ reglerna och framför allt, avvik inte från den politiskt korrekta vägen som medierna pekar ut för dig.

Vapen finns. Jag har själv stått på en skyttebana och skjutit med ett och blev inte det minsta mordlysten. Jag tror inte heller att svenska folket är så obalanserat att de inte tål att se ett vapen utan att fullständigt löpa amok. Åtminstone inte utanför Södermalm.

Men särskilt märklig blir den här stormen i ett medieglas om man tänker på att det i källaren till Sveriges Riksdag finns …. en skyttebana för skjutglada riksdagsledamöter?

Vad säger Jan Björklund om det? Hur tryggt känns det för landets medborgare? Vilken inställning till vapen i samband med demokrati signalerar det?

Det kanske inte gör så mycket så länge som ingen lägger ut bilder? Det  kanske inte ses som omdömeslöst att skjuta i riksdagens lokaler så länge ingen ”poserar” med vapnet i sociala medier?

För min del finns det viktigare saker i den här valrörelsen än DN och Hanif Bali.

Försäkringskassan till exempel. Exakt när övergick den från att vara medborgarnas tjänare till att bli deras fiende?

Exakt när blev det ”normalt” att sjuka och funktionshindrade människor tvingas gå till domstol för att hävda sina lagstadgade rättigheter?

Men den sortens journalistik ger väl inte riktigt lika klatschiga rubriker när det först och främst gäller att ta fokus från de senaste fyra åren och rädda det som räddas kan av den rödgröna regeringen?


5 kommentarer:

 1. Tack för detta!

  Du ger en träffande bild av det ack så patetiska politiska och mediala klimatet i Sverige just nu.

  Medierna framstår alltmer som falskt kyska frikyrkotanter från trettiotalet. Likt en gammal pilsnerfilm fast utspelande mitt ibland oss.

  SvaraRadera
 2. Far Cry 5...//tompas11

  SvaraRadera
 3. Moralpaniken ökar i takt med smutskastningtävlingen. Löjligt!

  /Gunilla

  SvaraRadera
 4. I ett sagoland som gradvis förvandlats till halvdiktatur var medierna mer politiska än partierna; landet mer eller mindre styrdes genom liberala tidningar & tv-sändningar. En liten mård försökte fly det "duktiga" & mästrande förtrycket genom att hitta lite privatliv på toaletten, men genast dök ett frisinnat periskop upp ur toalettstolen: det var tankepolisen!

  SvaraRadera
 5. Jag blev inte heller mordisk när jag smakade på en kollegas skjutbana men det var förunderligt hur få kulor som hamnade där jag ville ha dem. Pistolskytte är märkligt mycket svårare än det vi sysslade med i lumpen på mycket större avstånd.

  SvaraRadera