torsdag 16 augusti 2018

(S)uper-opti-mopsiskt-topp-i-pang-fenomenaliskt!


Regeringens egen Mary Poppins, finansminister Magdalena Andersson, tindrade och log när hon presenterade läget i svensk ekonomi på Harpsund.

Läget var verkligen superoptimopsiskttoppipangfenomenaliskt och finansministern hade till och med ett samlat reformutrymme i nästa års budget på mellan 25 och 26 miljarder! Av det har redan 20 miljarder intecknats. Kvar blir 5-6 miljarder kronor till smaskigt valfläsk som kan presenteras några dagar före valet.

Oj, vad spännande det ska bli att se vad vi har betalat för de senaste fyra åren!

Men, jag saknade en sak i finansministerns svada. I och för sig behövde hon bara redovisa statens budget, men med tanke på att den här regeringen verkligen bemödat sig om att vältra över statliga kostnader på kommunerna och med tanke på att 51 av landets 290 kommunerna har så stora pensionsskulder att de skulle vara konkursmässiga om de hade varit vanliga företag, så borde hon väl ha sagt något lite om kommunernas situation?

Sveriges kommuner är tillsammans skyldiga svindlande 232 miljarder kronor, vilket gör att jag antar att de övriga inte heller är några vinstmaskiner?

Vi har kommunalt självstyre, men när kommunens pengar tar slut måste staten hjälpa till. Antar jag i alla fall? För i annat fall blir det ju ingen skola, vård eller omsorg – eller något annat heller?

För kostnaderna för den välfärd som Stefan Löfven anser att valet handlar om, kommer väl till stor del att hamna hos kommunerna? Rätta mig gärna om jag har fel.

Det senaste året har ju alla kostnader för 2015 års stora flyktingström landat på landets kommuner. 

Redan vid regeringsbildandet gav finansministern order om nedskärningar på assistansersättningen, vilket gjorde att kostnaderna - för dem som inte längre var Försäkringskassans ansvar – landade på kommunerna och alla som nekats sjukpenning eller sjukbidrag, trots att de saknar arbetsförmåga, har också blivit kommunernas ansvar. 

Den åldrande befolkningen som Magdalena Andersson ägnade några beklagande ord för att beskriva som en kostnad för staten är förmodligen en förhållandevis ännu större kostnad för kommunerna.

Dessutom saknas det bostäder till alla som behöver, både hyresrätter till unga och nyanlända, äldreboenden, gruppboenden och anpassade boenden till funktionshindrade. Ska kommunerna ta den kostnaden också??

Så även en liten gräsrot kan i det här läget börja fundera .. har finansministern tagit höjd för kommunernas hjälpbehov i den lågkonjunktur som kommer?  

Eller ska hela ”9:e september-trumfesset” på ca 5-6 miljarder användas till att rädda Partiet den 9:e september?

Men, annars, så var det hela ..

(S)uper-opti-mopsiskt-topp-i-pang-fenomenaliskt!
Själva ordet låter kanske rätt så infernaliskt,
men säg ut det  högt och klart så lyser det bengaliskt
Super-opti-mopsiskt-topp-i-pang-fenomenaliskt.


4 kommentarer:

 1. Nu får jag en inre bild av hur Anders Ygeman dansar runt som Dick van Dyke i filmen.

  Ja, du har rätt i att det nog kommer gå pyrt för landets kommuner. Snart följer de väl alla Staffanstorps exempel och börjar dra ned på kostnadsdrivande utgifter. Jag måste kvickt springa iväg och köpa aktier i några husvagnstillverkare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står ju massor av husvagnar och husbilar hos försäljarna. Nu är ju campingsäsongen slut också.

   Radera
 2. i nästa lågkonjunktur kommer Sverige inte klara sig utan omfattande stödpaket från IMF,Världsbnken,etc. då, om inte förr kommer svenskarna få känna på piskan. grekerna kommer anses i jämförelse se ut att ha kommit lindrigt undan.

  SvaraRadera
 3. Att det går så otroligt dåligt politiskt vänsterut fast stats-ekonomin påstås vara så väldigt bra? Sysslar regeringen med osynlig välfärd som ingen märker, är det därför? Eller far pengarna ner i ett bottenlöst massinvandrings-hål? Det stora samtidsmysteriet.

  SvaraRadera