torsdag 2 augusti 2018

Värdegrund och rötter ..


.. är Stefan Löfvens favorittema när han talar om Socialdemokraternas förträfflighet.

Alltså Socialdemokraternas Värdegrund och Sverigedemokraternas rötter.

Särskilt mycket rötter var det i valrörelsen 2014 när socialdemokraterna beskrev sig själva som ett under av godhet med rötter i den bördiga svenska myllan och SD som ett giftigt ogräs som rotat sig i brun, nazistisk gyttja.

Jag tänkte .. är han inte riktigt klok? För eller senare kommer han att behöva stå till svars för Socialdemokraternas egna rötter och handlingar i verklighetens 30-tal .. för till skillnad från väldigt många har jag hela tiden varit fullt medveten om Socialdemokraternas historia.

Men med den valrörelsens samtalsklimat kändes det inte riktigt hälsosamt att ifrågasätta den fastslagna, godkända historieskrivningen.

När rösterna var räknade efter valet 2014 utropade sig Stefan Löfven till vinnare och hade den ofattbara turen att få Alliansen att godta den seger han egentligen inte hade vunnit. När det ändå höll på att gå åt skogen för sossarna fick han DÖ-överenskommelsen som frälsarkrans att hålla sig flytande på de kommande fyra åren.

Och .. vips .. så fick vi känna på den s-märkta värdegrunden. Regeringen hann knappt landa vid makten förrän de gav sig på de svagaste i samhället, bl.a de funktionshindrade, som beskrevs som tärande, fuskande och rent kriminella.

NU då .. tänkte jag, nu måste väl ändå 30-talet s-märkta syn på funktionshindrade/sinnessvaga komma upp till ytan?

Men ingen reagerade? Ingen såg heller regeringens åtstramningar när det gällde psykisk ohälsa, som något som kanske bottnade i en gammal värdegrund med rötter i en tid som alla helst vill glömma eller klistra på någon annan.

När de äldre kommer närmre och närmre forna tider fattigstuga när äldrevården ”slimmas” och ”effektiviseras” så till den milda grad att det påminner om den tid då de ”tärande” auktionerades ut till lägstbjudande.

Men NU kom den, filmen om ETT FOLK, ETT PARTI som skildrar den tid då Socialdemokraterna utvecklade sina rötter och sin värdegrund och oavsett politisk hemhörighet så måste vi väl erkänna att det var ett genialiskt drag i en valrörelse som sossarna försökt få att handla om välfärd, solidaritet och lika värde.

Majoriteten av de kommentarer jag läst uttrycker den djupaste förvåning och överraskning trots att t.ex tvångssteriliseringarna inte upphörde förrän 1976?

De socialdemokratiska "hjältarna" Gunnar och Alva Myrdal var ivriga förespråkare av tillämpad rashygien, och vad värre är, att deras motbjudande rashygieniska idéer hade en enorm genomslagskraft i samhället.

I sin bok "Kris i befolkningsfrågan" från 1934 förordade paret Myrdal bland annat tvångssterilisering av människor, för "utsovring av höggradigt livsodugliga individer". Mellan 1934 och 1941 tvångssteriliserades tusentals svenskar av rashygieniska skäl. De flesta var lågutbildade kvinnor ur arbetarklassen. Även många zigenare och "tattare" steriliserades.

Steriliseringslagarna sammanfaller tidsmässigt nästan exakt med socialdemokraternas 44 år långa obrutna regeringsperiod, åren 1932-1976.

Gunnar och Alva Myrdal - de två svenska rashygieniker som har orsakat absolut störst skada - hyllas dock fortfarande som arbetarrörelsens hjältar, och detta av exakt samma svenska arbetarrörelse som så gärna framställer sig själva som frontsoldater i kampen mot ondskan och mot fascismen”.

1934 skärptes steriliseringslagen 1941. Dåvarande justitieministern presenterade regeringens förslag till förändring med följande motivering:

”Ett betydelsefullt steg framåt i riktning av att sanera den svenska folkstammen, att befria den från fortplantning av arvsanlag, som leda till att i framtida generationer det förekommer individer, som icke äro önskvärda medlemmar av ett sunt och friskt folk.”

Det ledde till en avsevärd ökning av antalet tvångssteriliseringar och totalt steriliserades ca 63000 personer.

Jag vet inte hur många funktionshindrade som förlorat sin rätt till ”ett liv som alla andra” och hur många utbrända, utslitna anställda inom skola/vård/omsorg som nekats sjukskrivning efter att ha drabbats av psykisk ohälsa, under den senaste mandatperioden, men det går inte att bortse från att den ”gamla värdegrunden” fortfarande är fullt synlig. Svaga, utslitna och psykiskt sjuka är inte mycket värda .. särskilt inte om de är kvinnor.

Men än finns det hopp för Socialdemokraterna!

SSU har presenterat en egen hemsnickrad lite rörande kampsång där de bestämt hävdar att:

Sossarna skall göra allting bra!! För vi är starkare tillsammans. Från mörkret, vi stiger, vi stiger, vi stiger. Mot ljuset, vi stiger, vi stiger, vi stiger .. Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen! Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen! Aahaahaahaahahahhahahh Ahhha! Aahaahaahaahahahhahahh Ahhha!”

Något som jag tolkar som att sossarna nu har insett att de under fyra års tid fört ner landet i djupaste mörker och nu tänker föra det mot ljuset igen genom att dumpa Miljöpartiet och Vänstern och bilda en ren socialdemokratisk majoritetsregering.

Hur det nu är tänkt att gå till?Maciej Zarembas uppmärksammade artiklar i Dagens Nyheter 1997:7 kommentarer:

 1. Centerns samtida roll som "stor-humanister" är lite förbryllande, kan de inte berätta lite om sitt förflutna, det kanske skulle intressera mera..?

  SvaraRadera
 2. Och filmen föll offer för censuren; men som maskrosor skjuter den upp igen, tror folk är rätt trötta på demokraturen nu.

  SvaraRadera
 3. Hej.

  200 000 visningar hans med innan Youtube böjde sig för Partiet.

  Det är som att tömma en gammal böld, så gammal att den hårdnat i sin ruttenhet.

  Låt se vad som kan komma fram om vi äntligen, efter snart hundra år, får en regering som vågar öppna vad som arkiverats under nittonhundratalet.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 4. Sossarna har tydligen begravt huvet djupt i sanden, har inte hört eller läst att de har uttalat sig överhuvudtaget, bra krishantering en månad innan valet.

  SvaraRadera
 5. lite oväntat att de gjorde censuren öppet innan valet.hade nog väntat att de skulle sätta igång efter valet.

  att göra detta innan valet är ett tecken på dels desperation ,men,även beslutsamhet att inte låta valresultaten slå igenom.

  SvaraRadera
 6. Nå Any har du bestämt dig för hur du ska rösta nu..? The same procedure as always or something else perhaps?//tompas11

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojomensan! Jag bestämde mig redan i början av året, men den här gången behåller jag valet för mig själv. ;-)

   Däremot så är jag förvissad om att det kommer att utbryta totalt kaos och förvirring efter valet och att risken för nyval kommer att vara överhängande.

   Radera