onsdag 20 mars 2013

Språket består av 28 futtiga bokstäver ..


.. men ändå kan vi åstadkomma kombinationer som är fullständigt förbjudna, nedvärderande, totalt innehållslösa eller ord som gör att vi inte törs formulera de meningar som behövs för att lösa de problem som orden egentligen avser?

Det går till och med att använda våra 28 bokstäver till olagligheter och kriminalitet .. som bestraffas med hjälp av lagtexter som består av samma 28 bokstäver.

En del kan till och med leva på att skriva dagliga krönikor/artiklar med oändliga variationer av de här bokstäverna .. utan att egentligen säga någonting alls. Då kallas de tecken eftersom inte bara tomheten i kombinationerna utan också tomrummen mellan dem räknas när de levereras i ett förutbestämt antal .. vilket betalas väldigt bra, har jag förstått?

Jag skrev om det för två år sedan och jag är lika förundrad i dag. Tänk så mycket elände, bråk, missförstånd och hat människor kan åstadkomma med hjälp av bara 28 bokstäver?

Och tänk bara vad mycket bra vi skulle kunna göra om vi bara var lite mer varsamma med de här stackars bokstäverna.

28 bokstäver .. det är ju ganska lite och därför så är det väl inte så konstigt att de kan tolkas på olika sätt beroende på vem som sätter ihop dem till begripliga eller obegripliga ord. Om de är helt obegripliga kan de dessutom vara ett annat språk som bara andra människor förstår .. men det är samma 28 bokstäver i alla fall .. är inte det märkligt så säg?

Ännu konstigare är att det går att säga exakt samma sak med samma bokstäver och bli fullständigt oense om betydelsen?

Ett skickligt användande av de 28 bokstäverna kan ge oskickliga människor makten över ett helt land och ett oskickligt användande av samma bokstäver kan få en skicklig människa att förlora sitt arbete till någon som använder orden bättre men utför arbetet sämre?

I en valrörelse kan olika grupper använda 28 bokstäver till att attackera varandra, hota med nöd och elände och lova paradiset på jorden .. och sedan använda dem till exakt samma ändamål när röken har lagt sig? 

Eller fullständigt tvärtom?

En del använder de 28 bokstäverna till att tala om för alla andra hur de ska leva och andra använder dem till att förakta dem som lever efter regler som de själva byggt av de 28 bokstäverna.

Om vi tar bort de 28 bokstäverna blir vi stumma och tar vi bara bort hälften blir vi fullständigt obegripliga.

På något sätt så känns det som om det skulle vara en fördel just nu, när de som använder våra 28 bokstäver mest, använder dem till att få oss att springa huvudlöst i en riktning vi inte bestämt själva .. för då kanske vi fick lite tid över till eftertanke. Om det nu överhuvudtaget går att tänka utan de här 28 bokstäverna?

För ögonblicket saknar jag en ordlista över alla ord som blivit olämpliga de senaste åren. Ord som inte får yttras, användas eller ersättas av något som kan tolkas som det ord som är förbjudet. Förbjudna ord som tillsammans bildar murar mellan människor som egentligen vill använda sina 28 bokstäver till att tala med varandra.

28 bokstäver är som sagt inte mycket .. och begränsar vi kombinationsmöjligheterna så blir det fattigare och meningslösare att försöka kommunicera annat än i små grupper där alla talar samma språkliga bokstavskombinationer.

Blir en sådan grupp tillräckligt stor så har vi skapat ett nytt språk och blir tillräckligt många ord förbjudna så kommer vi förmodligen inte alls att begripa vad vi säger eller menar ..

.. och då kan vi säga och mena vad som helst, eftersom ingen annan ändå begriper vad vi säger eller menar?

Det kanske är det som är meningen?

DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB,

7 kommentarer:

  1. Kusinen från landet20/3/13 11:33

    Du har verkligen med de 28 bokstäverna lyckats uttrycka vad jag själv misslyckats med, med samma 28 bokstäver!

    SvaraRadera
  2. Nej ALDRIG ska `dom ` få bestämma vad som vi alla får eller inte får säga för vad liknar det annat än diktatur.Nu är det bara NOG. Man får lita till sitt bondförnuft och till sin känsla och uttrycka sig sansat så kan man andvända vika ord man vill.Ännu lever vi i ett fritt land.

    SvaraRadera
  3. Kan bara se killpet "Ett trampat russin" med Galenskaparna och After Shave framför mig när du beskriver de 28 bokstäverna.

    Tack Any för ytterligare en fantastisk postning.

    http://www.youtube.com/watch?v=RyL400S_Fxw

    SvaraRadera
  4. Peter Nicklasson20/3/13 14:28

    Om du inte tröttnat helt på den sk gubbslems-debatten går den numera att lyssna på i sin helhet http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1841984/Har-kan-du-lyssna-pa-gubbslem-debatten.html

    Feminister körde stenhårt med att Janne Josefsson och andra "vidriga" gubbslem hade mobbat stackars ärkefeministen Maria Sveland - men nu kommer sanningen fram.
    Paneldebatten var ganska sövande men Sveland var allt annat än "förminskad" och hon deltog med liv och lust i debatten. Det är först i slutet då en ADHD-drabbad feminist rycker åt sig micken och skriker om allt möjligt som inte ens ägt rum.
    Typiskt nog var det just detta klipp (och enda klipp) som vi läsare/tittare fick se - återigen ett praktexempel på hur massmedia vinklar allt för att lura oss.

    Jag finner det tragiskt och upprörande - men också underhållande mitt i eländet.
    Jag älskar kvinnor och är för ett jämnställdhet (fast på var och ens villkor för det är tryggare att ringa efter en manlig brandman om mitt hus brinner), men sådana ragator som Sveland och Mirjamsdotter får det att krypa i kroppen av obehag då de snedvrider allt till könskamp och manshat.

    Så använder nämligen vissa grupper dessa 28 bokstäver.
    Om Josefsson är ett gubbslem, så är jag det också....

    SvaraRadera
  5. Åh tack Peter, vad bra! Tidigare har jag bara hört fragment av debatten. Vilket inte ger någon speciell bild. (Annat än att Janne Josefsson verkar förbannad).

    Och att filen dessutom är nedladdningsbar mp3, vilket gör att du kan lyssna på den utan att tvingas vara uppkopplad flera timmar. Så en varning kanske, det är en stor fil, över 100mb, och en lång debatt.

    Bra tips hursomhelst.

    SvaraRadera
  6. Debatten är ungefär en timme lång, kanske drygt. Filen borde vara 35-50mb stor. Kanske klantfaktorn som gjort den större. Konstigt.

    SvaraRadera
  7. Klokt resonerat kring våra 28 bokstäver!
    Fast om det är så välbetalt att plita ihop ett visst antal "tecken" till en krönika - det är jag inte säker på?
    Det beror nog lite grann på var ens text publiceras och det är klart - de stora drakarna har en bättre ekonomi än små landsortstidningar.
    (Även om jag är himlans nöjd med mitt månatliga arvode för mina tecken i SmålandsPosten)!

    SvaraRadera