tisdag 19 mars 2013

Vad kan jag säga utan att vara rasist eller sverigedemokrat?


Hur ska någon överhuvudtaget kunna tala eller skriva fritt om de problem som uppstår när människor kommer till vårt land, utan att använda ord som svensk, infödd/etnisk svensk, utlänning, invandrare eller flykting?

Måste jag bli sverigedemokrat för att kunna tala om hur illa jag tycker vi behandlar människor som trängs .. och glöms ..  på campingplatser, i husvagnar och flyktingförläggningar. Eller för att kunna säga att jag skäms för hur ömkliga vi är när vi hellre tiger än kräver klara besked, av rädsla för att använda "fel ord".

"Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda," .. sa Tobias Billström, och det var ju inte så välformulerat precis, även om alla förstod att han menade att många papperslösa utnyttjas på ett sätt som är skrämmande.

Men hur uttrycker man det i ord? Hur skulle han ha formulerat det?

Tobias Billström visste att han inte kunde ha sagt etnisk svensk, svensk eller infödd svensk och trasslade därför in sig i en blond, äldre dam som hade extrautrymme hemma som motpol till det onämnbara .. landsmän till den papperslöse. Det blev bara pannkaka av alltihop .. och därför talar alla uppbragt om den blonda damen och ingen om offren för trafficking eller slavarbete.

Tobias Billström måste AVGÅ .. gastar alla som vet hur man uttrycker sig. Regeringen är RASISTISK och FRÄMLINGSFIENTLIGT .. ropar alla som har tolkningsföreträde på orden och den vanliga människan hukar sig och tiger av rädsla för att säga fel och få hela åsiktsmaffian efter sig.

Det är ju tur att vi har yttrandefrihet .. men hur använder vi den egentligen? För att tysta allt som handlar om det vi inte vill se eller höra?

Ordet SVENSK utlöser genast ett ramaskri från dem som menar att alla som bor här är svenska. Orden ETNISK SVENSK eller INFÖDD SVENSK får samma resultat eftersom det skapar ett vi och dom tänkande, LANDSMÄN är lika illa, BLOND och BLÅÖGD är lika fruktansvärt opassande som MÖRK eller SVARTHÅRIG.

Så hur skulle han ha sagt? Ordet TREVLIG var ju inte så välvalt precis eftersom det uppfattades som motsatsen till OTREVLIG som i det här sammanhanget blev särskiljande rasistiskt, men hade han använt ordet VARMHJÄRTAD eller HJÄLPSAM så hade det haft samma effekt.

Om han hade sagt .. Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos människor som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos människor som vill utnyttja dem för egen vinning .. så hade det naturligtvis varit bättre, även om själva problemet på sätt och vis sopades under mattan.

Jag förstår varför Stefan Löfven vill avskaffa integrationspolitiken.

Inte för att han har någon lösning på hur vi ska lösa problemen med dolda offer för trafficking, utnyttjade slavarbetare eller med alla som bor på undermåliga flyktingförläggningar, campingplatser eller i husvagnar eller för att han har några arbeten till alla dem som trängs i små lägenheter avsedda för betydligt färre boende .. utan för att det är helt omöjligt att bedriva en integrationspolitik värd namnet, utan att låtsas om att det handlar om människor som inte befunnit sig i landet i hela sitt liv.

Stefan Löfven förstår att enda chansen att slippa bli kallad för rasist eller främlingsfientlig är att låtsas att frågan inte finns. De enda problem som han vill tala om är bristen på bostäder och jobb!

Tjipptjillivipp .. så var hela den frågan ur världen!

Och om någon tycker det känns lite fluffigt, orealistiskt och otydligt, så är det så det blir när orden plötsligt blir livsfarliga.

För det är väl det som är huvudsaken .. inte att vi ser problemen och behoven, utan att vi uttrycker oss rätt eller tiger still. För vem vill bli utpekad som främlingsfientlig, rasist eller sverigedemokrat?

Hur det går för dem som vill bygga nya liv i ett nytt land eller utnyttjas i det fördolda är mindre viktigt.

AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN,

19 kommentarer:

 1. "Om han hade sagt .. Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos människor som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos människor som vill utnyttja dem för egen vinning .. så hade det naturligtvis varit bättre"

  Nej inte alls. Det hade varit sämre. Eftersom bilden/verkligheten att många som gömmer flyktingar/avvisade eller insmugglade människor gör det av enbart egoistiska orsaker bara delvis är korrekt. I någon utsträckning så anser även de att de hjälper sina landsmän. Visst gör de olagliga handlingar och visst utnyttjar de ofta sina landsmän, bl a ekonomiskt. Men någonstans i sammelsuriet (nedsättande uttryck för hela situationen) så finns också moraliska perspektiv. Mer eller mindre relevant. Mer eller mindre efterkonstruktioner. Osv.

  Men så enkelt att den ena sidan är gediget god och enbart vill hjälpa medan den andra sidan ond och enbart vill utnyttja är det inte.

  Man får helt enkelt spegla sina egna förutfattade meningar och sociala anpassningsmönster till att avsiktligt missförstå eller förstå.

  Vill man verkligen förstå så inser man ju förmodligen det som ditt blogginlägg menar. Att det verkliga problemet är utsattheten. Inte benämningar eller moralbetyg på de inblandade individerna. Eller debattörerna än mindre.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 2. Anonym- Du tycker inte vi ska sätta moralbetyg på debattörerna.
  För det första så är det inte mycket till debatt i media.Som jag har uppfattat det så är det extremt enkelspårigt och vinklat.
  man kan snart inte läsa en artikel om vad det än gäller utan att det förekommer ord som rasist och frälingsfientlighet.Det verkar som det är någon slags tävling om vem som kan få till den vassaste artikeln om rasism.Mycket märkligt är också att tystnaden är total när det kommer rapporter från oberoende ekonomer,samhällsvetare om invandringens földer och påverkan.Det är konstigt när journalister inte ser eller vill se hela bilden av något som påverkar vårt land så mycket

  SvaraRadera
 3. Anonym 11:58 .. tack själv för en bra kommentar. :-)

  För så är det ju, själva kärnfrågorna glöms bort i tävlingen om vem som är den godaste, mest empatiska och fördomsfriaste debattören/politikern/människan.

  Oavsett om det handlar om invandrings- eller flyktingfrågor, äldre- eller handikappomsorg, sjukförsäkringen eller "vinster i välfärden".

  Det verkliga intresset och engagemanget för ämnet lyser med sin frånvaro lika starkt som helgonglorian på dem som uttalar sig vackert, tomt och utan insikt/kunskap om vad det hela egentligen handlar om.

  SvaraRadera
 4. Billström syftade förmodligen på Lidingötanten som hjälper flyktingar. Man har hört talas om henne men kommer inte ihåg namnet. Numera är man tydligen rasist om man använder signalement. Om toppolitiker inte har viktigare sysslor än märka andras ord ska de sparkas. De behövs inte.

  SvaraRadera
 5. Jag är så enormt apless på moralisterna som gapar och skriker om precis allt de kan gapa och skrika över.

  Inte en chans i helvete att just de som skriker högst någonsin, någonstans själva skulle ställa upp och hjälpa någon som befinner sig illegalt i vårt land.

  Jävla barnrumpor är vad de är. :-)
  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Peter Nicklasson19/3/13 16:31

  Ärligt talat, Billström säger inget anmärkningsvärt om man fråga en vanlig medborgare. Det är bara twitterstormande journalister och politiker som ser rasism i varje buske, i varje gathörn.
  Vad Billström dessutom sa var ju sant - det går att googla fram HELA referatet och då framstår det än mindre "rasistiskt".
  Som vanligt klipper o klistrar man bara lösrykta bisatser och då kan i stort sett vad som helst bli till vad som helst.
  Aftonbladets kvinnliga knasboll nr 1 Karin Pettersson kräver nu följaktligen att Billström ska avgå... Det måste man lika lite göra som t ex Göran Persson när han som statsminister oroade sig för social turism (bidragsfiske) när de baltiska länderna anslöt till EU http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10413929.ab
  Men Göran Persson avgick naturligtvis inte, och inte väcktes Aftonbladets avgångsiver den gången... märkligt.
  Väljarna avskedade honom senare men det var p g a helt andra orsaker.

  Tänk, år 2003 kunde en statsminister uttrycka sig på ett idag ansett rasistiskt sätt.

  Det är våra politiker handlingar som möjliggjort för SD att komma in i riksdagen.
  Men sedan SD kom in i riksdagen har allt spårat ur. Det har blivit huvudlöst. Massmedial masshysteri, politiska häxjakter, kuvade poliser, och vilseledda medborgare.

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson19/3/13 17:17

  Vet ni, det börjar likna barndomens kalaslekar där vuxna människor deltar.

  Likt som i "Hela havet stormar" går de där runt, runt i led kring en allt mer minskande antal stolar med färdiga ord de får säga. För varje gång drevmusiken tystnar, måste de kasta sig ned på stolarna och sitta still (i båten). Den som blev utan blir utvisad.

  Likt som i "Viskande leken" står nu dessa vuxna människorna återigen på led och viskar korrekta fraser till nästa i ledet. Kanske stod Billström den här gången sist i ledet när han skulle upprepa vad han fått höra?
  Ska han månne utvisas för det?

  Och behöver jag beskriva vad "Fiskedammen" ska belöna? Här fiskar de ordentliga vuxna människorna med den rätta vokabulären i ring kring fiskedammen. Under ytan/bakom skynket sitter det de goda representanterna för folkets mening (journalister och politiker) och delar ut godispåsar till de som fiskar närmast de godas åsikter. Alla ska med, alla får påsar - om man är snäll och god dvs.

  De vuxna som inte bjöds in på kalaset är de bittra människorna som är bosatta på landsbygden säger man. De ska vuxenmobbas, tills de fogat sig. Då bjuds de in igen. För alla ska med, alla får påsar heter det ju.
  "-När man ger sig in i leken får man leken tåla." Det har Farbror Fredrik sagt. Det är säkert politiskt korrekt sagt också.

  SvaraRadera
 8. Peter Nicklasson .. jag skäms när jag läser vad våra "granskande journalister" skriver och jag skäms när jag ser politikerna dansa som marionetter efter att ha läst det.

  Löfvens och Reinfedts kommentarer och Billgren förutsåg jag i går redan och blev alltså inte besviken.

  Ibland tror jag att politiken är den sista reträttplatsen för människor som ingen annan arbetsgivare vill anställa?

  SvaraRadera
 9. Löfvens och Reinfeldts kommentarer OM Billgren .. ska det naturligtvis vara .. ibland går det lite för fort.

  SvaraRadera
 10. Aftonbladets knasboll nr 1.Den var riktigt rolig .Men frågan är om vi är så vilseledda,jag tror inte riktigt det,många bryr sig möjligen inte. Men tack och lov för bloggar,för någon tidning som har vettet i behåll finns inte.
  När K.Mazetti hade sin svavelosande, föraktfulla krönika mot allt svenskt i Ica-kuriren blev jag så förbannad,räknade till 100( för att lugna mig)och skrev sen ett brev till tidningen och ett till damen ifråga ( mycket artigt och belevat) och med namn och adress.
  Där ställde jag en direkt fråga vad jag som infödd svensk och andra med mig som råkat vara födda här gjort för att förtjäna ett sånt förakt.
  Tror ni jag har fått något svar?
  Nej, och det var väl inte att vänta av den damen heller.

  SvaraRadera
 11. Det var i och för sig ett rätt konstigt och irrelevant inlägg av Billström som behövde tolkas för att man skulle förstå vad han menade. Han borde vara mer rutinerad än att uttrycka sig så otydligt i känsliga ämnen och han borde vara påläst om det egna partiets överenskommelser med andra partier.

  Det var väl rätt balanserat ändå av Reinfeldt att kritisera. Det hade varit lite väl magstarkt att kicka honom för att han gör några korkade uttallanden, men samtidigt måste han ju visa var moderatiska partiet står när Billström är ute och sladdar i diket med sina formuleringar.

  De övriga partierna passar på att ge en bredsida, men det är ju inte mer än väntat. Billström får vara mer påläst och tänka igenom sina utspel lite bättre. Det har han tillräckligt med betalt för att klara av.

  SvaraRadera
 12. Fick en litet hopp om att Reinfeldt står emot miljöpartiet i veckans Agenda,där uttryckte han klart att inget parti är för fri invandring som nu är.Fast nog vet han att en del har en annan agenda.Men i ett sådant läge måste det behandlas i riksdagen och därhän hoppas jag inte vi kommer.
  Nu kommer en ny sjukvårdslag som säger att alla som vistas i landet har rätt till hälso och sjukvård,alltså även illegala invandrare och om det kan jag inte tycka annat än att det ändå är rätt och riktigt när det gäller akut sjukdom,planerade sjukdomsinsatser är en helt annan sak.Och så är det egentligen redan men kanske inte satt på pränt.Har sett att det är lite upprört på nätet om detta men här bör man tänka till. Vem vill lämmna någon med t.ex hjärtinfarkt på gatan utan att larma ambulans.Nej det vill nog ingen

  SvaraRadera
 13. @Mona
  Alla har sedan länge rätt till akutsjukvård så det handlar inte om att skippa ringa ambulans vid misstanke att personen är en illegal.

  Nej det är all övrig vård inklusive tandläkare och avgiften blir betydligt lägre än för de som betalar skatten för all vård. Hur det redan ser ut för hela Sveriges ekonomi gjorde mig kallsvettig redan tidigare.

  Vid närmare eftertanke ... beroende på var jag befinner mig i Sverige, såg jag en möjlig hjälpbehövande så skulle jag först mycket noga se mig omkring för att kolla risken för att det är fejk och blir ett försök till rån. Det är just bara detta som fattas i dagens repertoar av åldringsrån, barnarån och lurendrejerier som slutar i rån. Det här är inte det Sverige jag växte upp i.

  SvaraRadera
 14. @ Mona

  En en svensk meborgare - som inte försörjs av socialbidrag - får inte sällan avstå från tandvård som ibland kan kosta flera tiotusentals kronor. Men - den, som befinner sig illegalt i landet, får nu rätt till sådan tandvård för blott 50 kr.

  Svensken får alltså över skattsedeln betala för sådan tandvård, som han själv är tvungen att avstå från - svensken har inte råd... när han (eller hon) har betalat skatten.

  SvaraRadera
 15. Any, du ställer frågan:

  "Vad kan [du] säga utan att vara rasist eller sverigedemokrat.. [om du vill] kunna tala eller skriva fritt om ..problem" som är en konsekvens av invandringspolitken?

  Svaret är mycket enkelt: INGENTING.

  Det *finns inte* något ordval eller någon formulering, infallsvinkel eller problematisering som inte kan misstänkliggöras. Tänk t.ex. på hur Billström sågades, när han talade om volymen på migrationen till Sverige. Volym... får man inte säga...

  Med den här metoden har den svenska journalistkåren beslutsamt satt munkavle på väljarna (och munkavle på politikerna).

  Ty svensken resonerar i allmänhet som du... och undrar: Vad kan jag säga, utan att bli sågad jäms med fotknölarna? Och (så gott som) alla svenskar känner sig både djupt sårade, bedrövade och t.o.m. förtvivlade, när de blir kallade för "rasist".... vilket är precis vad som eftersträvas.

  Men, när man en vacker dag inser, att förolämpningar och misstänkliggöranden är en medveten teknik, där syftet är att karaktärsmörda, trampa ner och på så sätt tysta gemene man, så blir man så ARG över denna manipulativa härskarteknik, att man tar ett medvetet beslut att strunta i alla ohövliga tillmälen.

  Man blir lyckligtvis ganska snabbt immun, när man väl har genomskådat, att man är utsatt för en antidemokratisk, utstuderad härskarteknik.

  SvaraRadera
 16. Johan,jag var dåligt uppdaterad.50 kr. Ja det är verkligen skillnad på folk och folk.
  Och orkar man läsa ännu en artikel av en GODHETSAPOSTEL så har vi Gustav Frodolin i dagens Expressen.
  Där har han fått med `vanligt folk`han känner väl vart vindarna blåser.I övrigt är det den vanliga sörjan,hur dåliga Sd är och hur bra dom själva är,och så lite rasism som det förstås ska vara.Man blir obeskrivligt trött på dessa besserwissar som har fasnat i sin egen retorik och som har så svårt att tänka nytt.

  SvaraRadera
 17. Från min enkla gräsrotsnivå har jag faktiskt lite svårt att förstå det här.
  Är inte alla partier överens om att vi inte kan ha fri invandring, att de som fått avslag ska avvisas.Folk ska inte vistas illegalt i landet.Men när besluten ska verkställas då blir det liv i luckan. Och antagligen har väl ministern rätt. Det troliga är väl att det är landsmän som ställer upp för varandra.
  Vem ska vilja ha det där jobbet när precis varje ord som yttras ska nagelfaras och kan komma att betecknas som tecken på rasism.
  Ministrarna i förra s-regeringen ansågs vad minns också som okänsliga, hårda och rasistiska när de tyckte att lagar o bestämmelser skulle följas.

  SvaraRadera
 18. Fast han behöver ju ha ett syfte med det han säger. Säg att han konstaterar att papperslösa göms av landsmän och att han dessutom har rätt i det...och?...vad vill han få ut av det uttalandet? Det leder ju ingenstans. Det var ett ottydligt uttalande som lämnade över till åhöraren att fylla i luckorna och försöka förstå vad som inte sades.

  SvaraRadera
 19. @anonym 20:52

  Nej det där håller väl inte riktigt. Att problemet skulle vara vad han INTE sade. Det är ju i så fall journalistens brist eller ointresse. Att ställa relevanta följdfrågor på allt som behöver det, hör väl till de grundläggande yrkesuppgifterna.

  Den rakaste tolkningen blir väl rimligen att ingen papperslös eller illegal avvisad asylsökare kan känna sig riktigt trygg någonstans. Om vi tror att de har det drägligt för att de tas om hand av snälla människor med ett etablerat liv här i sverige, så är det oftast en missuppfattning eftersom den bilden sällan stämmer. Istället är de utsatta och utnyttjade från flera håll. Ungefär så blir väl tolkningen.

  Att sedan hela reporterkadern närmast verka sätta en ära i att desinformera och sprida fragmentiserad halvinformation kan de väl bäst själva avhjälpa.

  Flera människor jag talat med påstår att bilden tidigare stämde delvis, med svenskar av "blond typ" (schablon för infödd och etablerad) som gömde asylsökanden som blivit avvisade och hjälpte dem överklaga. Medan det numera knappast förekommer längre. Istället bor många väldigt dåligt inträngda i fjärdehandslägenheter osv. Där pengar för svarthyran mångfaldigt överstiger ursprungshyran. Vet ej hur vanlig den situationen är dock. Men har pratat med folk i olika kommuner som säger ungefär samma sak. Och att bl a det i förlängningen kan innebära ekonomiska och andra intressen för att "lura hit" människor med dåliga asyl skäl.

  SvaraRadera